CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9477 RON UP | 1 USD = 4.7247 RON UP | 1 GBP = 5.8810 RON UP

Ponta: Avem funcţionari prost plătiţi faţă de cei care îi controlează, rămânem doar cu “câini de pază”

0 comentarii / 9168 vizualizări / 29 ianuarie 2015

Sărăcia este o cauză a corupţiei, iar angajaţii din sistemul public sunt prost plătiţi spre deosebire de cei din instituţiile care îi controlează pe aceştia, a afirmat premierul Victor Ponta, arătând că se va ajunge la situaţia în care vor rămâne doar “câinii de pază”, deoarece “oile” mor de foame.

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Într-o conferinţă dedicată combaterii sărăciei, şeful Guvernului s-a referit la situaţia salarială a angajaţilor din sistemul public, susţinând că aproximativ 1 milion din totalul celor 1,2 milioane persoane au salarii lunare sub 1.200 lei.

El a apreciat că un sistem public foarte prost plătit conduce la corupţie şi la “rezistenţa pasivă”, pe principiul că nu se greşeşte dacă nu se munceşte.

Premierul şi-a argumentat afirmaţia prezentând şi o serie de cifre din care rezultă că funcţionarii din ministere, pe care i-a denumit plastic “oi”, sunt remuneraţi sub media din sistem, în timp ce angajaţii din instituţiile de control, denumiţi de premier tot metaforic “câini de pază”, au salarii care depăşesc cu mult media salarială, din această categorie făcând parte inclusiv şoferii, secretarele şi dactilografele.

“Am văzut noul film care e acum la modă, American Sniper, şi era acolo, la un moment dat, o chestie despre societatea care are oi, câini de pază şi lupi. Noi avem câini de pază foarte buni, i-au cam omorât pe lupi, acum probabil că mor oile de foame şi rămânem doar cu câinii de pază“, a spus Ponta.

Datele prezentate de premier arată că angajaţi bine plătiţi au doar Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (300% peste media salarială din sistemul public), Autoritatea de Supraveghere Financiară (200%), Inspecţia Judiciară, DIICOT, Direcţia Naţională Anticorupţie, Înalta Curte, Curtea de Conturi, Curtea Constituţională, Departamentul Antifraudă, Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei, toate celelalte instituţii publice fiind sub 100% din medie.

Astfel, Ministerul Culturii şi Garda de Mediu au angajaţi plătiţi cu 44% din media salarială din serviciul public, Ministerul Economiei are un personal remunerat cu 49% din medie, iar Ministerul Muncii are funcţionari salarizaţi cu 69% din medie.

Ponta a arătat astfel că principala provocare din acest an este de a asigura stimulente pentru serviciul public, astfel încât angajaţii să se ocupe de marile problemele ale ţării.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *