CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania aplica modelul Putin: fostii agenti secreti – ”redistribuiti” in administratia statului

15 comentarii / 3969 vizualizări / 18 mai 2022

În urmă cu un deceniu și jumătate, un proiect de lege exploziv privind ofițerii serviciilor secrete provoca discuții ample în societate, pentru că el deschidea, într-un mod practic unic la nivel internațional, calea agenților rezerviști către posturi din administrația publică. O strategie aplicată de Putin în Rusia, care a făcut ca la un moment dat, 4 din 5 funcționari, aproape, să fie foști militari. Proiectul de lege nu s-a votat nici pînă azi dar, paradoxal, chiar în absența lui, asediul rezerviștilor asupra posturilor din administrație devine tot mai amplu de la o zi la alta.

Presa a relatat în ultimii ani (prea) multe cazuri în care posturi în diverse structuri civile ale statului sunt ocupate de rezerviști ai serviciilor. Mai nou, pînă și Televiziunea publică s-a dotat cu foste cadre militare din servicii, iar azi aflăm că o fostă sereistă a fost numită secretar general adjunct la ministerul Economiei. Oamenii din servicii se pot pensiona la vîrste fragede, să zicem, și nu ratează nicio ocazie să prindă posturi frumoase în civilie, beneficiind și de niște ”culoare” mai mult decît suspecte.

Nu e rău că cineva vrea să muncească după pensionare. Doar că se pune problema ce competențe reale au foștii agenți. Cariera în adminsitrația publică are foarte puțin de a face cu cea de ofițer de informații. Un fost colonel SPP șef la resurse umane în postul public de televiziune ridică, spre exemplu, mari semne de întrebare.

Reamintim: în 2007, în parlament a fost băgat un proiect de lege a ofițerilor de informații, care presupunea demilitarizarea serviciilor secrete, angajații urmînd să fie echivalați unor grade de înalți funcționari publici. Bolovănoșii din servicii urmau să devină inspectori generali, divizionari șamd.

Într-un dialog cu directorul SRI de atunci, George Maior, reputatul analist Armand Goșu atrăgea atenția că o asemenea echivalare, nemaiîntîlnită în alte state, putea genera o situație precum cea din Rusia lui Putin, unde, în doar cîțiva ani, se ajunsese ca 80% dintre funcționarii publici civili să fie foști agenți ai serviciilor ori oameni din armată.

Replica lui Maior era mai mult decît neconvingătoare: ”Sunt gradele care au fost folosite si de serviciile speciale din perioada interbelica, cel de comisar, chestor, o ierarhie care e speciala fata de sistemul public”.
Cam forțată paralelă cu un mecanism din prima parte a secolului trecut.

”Cred ca trebuie sa existe mai multa mobilitate si la noi, sa se inteleaga ca s-ar putea sa existe cariere pe termen limitat in Serviciu, asa cum se intampla si in alte servicii moderne democratice, sa existe o rotatie si o mobilitate si cu mediul privat foarte ampla, si cu mediul public. Se realizeaza acest lucru. Mai departe e o chestiune de a pune lucrurile in sens profesional foarte adecvat in cadrul legii. Dar vom ajunge la acea situatie cand iti petreci 8-9 ani in Serviciu, probabil dupa aceea vei intra in mediul privat sau in mediul public, cum se intampla si in alte state, avand in vedere ca acumulezi si aici o expertiza deosebita, pe anumite domenii – economice, strategice, de politica externa” mai spunea șeful SRI.

Cît despre riscul putinizării administrației din România, Maior era sceptic: ”Nu cred ca se poate pune in discutie o situatie de similitudine si nu cred ca legea in mod automat iti garanteaza acest drept. Vom vedea la dezbaterea legii ce se va intampla. Pe noi, din punctul de vedere al Serviciului, ne intereseaza procesul de demilitarizare ca atare, care a fost tergiversat ani si care a creat anumite constrangeri si o anumita rigiditate a Serviciului”.

Formularea ”Vom vedea la dezbaterea legii ce se va intampla” lăsa, însă, oricum, loc pentru multe variante.

Din nefericire, în cei 15 ani de după acest interviu, s-au întîmplat două lucruri.
Legea demilitarizării serviciilor – România fiind singura țară euro-atlantistă cu servicii secrete militarizate – nu s-a mai dezbătut, rămînînd îngropată în Parlament.
Și, doi, administrația din România – și ne referim la nivel înalt, în ministere, companii mari ale statului șamd -, se vede asaltată tot mai mult și mai fățiș ori de foști agenți ai serviciilor, ori de-a dreptul de agenți activi, detașați temporar, dacă e să ne amintim celebrul caz al ANAF de acum cîțiva ani.

O ”rezolvare” tipic românească. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

  1. cica Putin i-a cipat mai intai,
    ca pe labradoru ala nergu cu care o spreia pe Merkel.
    (unii au primit comnada direct de la butonul roshu de auto-distrugere)

  2. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

  3. In primul rand, pare sa fie un joc de putere. In mediul privat, majoritatea salariilor cu adevarat babane sunt incasate de expati. Or avea acces cei plecati din servicii la pozitiile astea, in conditiile in care multinationalele si statele care le controleaza, mai mult sau mai putin, e de asteptat sa nu fie foarte generoase? Raman pozitiile intermediare si ,,firmele de casa”, unde probabil ca e vorba de criterii pe care nu le indeplineste toate lumea. E mai facil de patruns in sectorul public. Unde unul/una care a lucrat in servicii, si care e sigur alfebetizat(a) si cu sanse de a fi chiar cultivat(a), defileaza in fata cvasi-analfabetilor impusi de politicienii de doi lei. Problema de fond e dezvoltarea capacitatilor institutionale ale statului, buna guvernare, democratia liberala bla, bla, bla ….. Cu astea ramane cum a zis Basescu: votati-ne si plecati acasa! Avem noi grija de ,,modernizarea” statului.

    • În sfârșit se găsește o lighioană care să spună că securiștii sunt cultivați. Ăsta e și subiectul articolului, sunt cultivați în diverse instituții sau în mediul privat care jupoaie statul sau românul obligat. Rezultatul este tranșarea hălcilor necesare înzestrării Securității cu cash prin diverse bidoane. Statul achiziționează de la diverse corporații, iar tainul se plătește la firmele Securității.

      Curat cultivați! :))))))))))))

      • Faci pe nismaiul? Până şi mă-ta era securistă, chiar dacă la şcolala de ofițeri de la Băneasa, la administrativ, de i-o trăgeau toți mucoşii, până şi ăia din anul 1. Aşa ai ieşit tu cretin, de la cât au făcut-o poştă pe mă-ta (că tare îi mai plăcea şi ei cu 5-6 odată, în toate felurile), că nu e clar că te-a făcut cu bețivanu de crezi că-i tac-tu.

        • Sugi pula prin Tiraspol și faci propoziții despre pe net.

          Mă-ta s-a futut cu tot sovietul suprem. N-ai tu nicio vină că ești un rusofil imbecil, dar nici măcar rus nu ești, doar o corceală de găgăuz cu regimentele eliberatoare. :)))))))))))

          • Rahaturilor, căzături slave din suveranism în cretinism de sclaveţi,
            ucraineni sugători de pule globale, de anglo-saxoni, de negrii şi de jidani!
            Muieeeee de la câini, băăăăă, jegurilor!

          • Sugi pula, sclav sovietic! :))))))))))))

          • cu gura plină de sloboz sovietic de la Ucraina lui „internaţionalist-progresistă“ (sovietică, a tovarăşului Zdrelensky, noul Lenin), UE (noua Uniune Sovietică) şi USA (Uniunea Sovietică Ailaltă). Imperiul sclaveţilor globali, proşti şi sugători de pulici de la Marii Licurici. Numai malahie îi iese din gură spurcăciunii cretinopate.

  4. Merci ca mi-ai tradus textul, da’ nu era nevoie. Constat ca daca e o nuanta care nu-ti convine, interlocutorul intra automat în categoria Untermenschen. E bine, mereu e nevoie de oameni care gândesc ,,nuantat” ca tine. Mai ales atunci când apar schimbări radicale.

    • Mă rog, orice prezumție de competență sau cultiveală prin Securitate mă întristează din cauza abaterii de la realitate.

      • o abatere avortată în şanţ eşti tu, scursură de căcat împrăştiat, cu creierii stricaţi!

        • Sugi pula, sclav sovietic! :)))))))))))))

        • cu gura plină de sloboz sovietic de la Ucraina lui „internaţionalist-progresistă“ (sovietică, a tovarăşului Zdrelensky, noul Lenin), UE (noua Uniune Sovietică) şi USA (Uniunea Sovietică Ailaltă). Imperiul sclaveţilor globali, proşti şi sugători de pulici de la Marii Licurici. Numai malahie îi iese din gură spurcăciunii cretinopate.

  5. Pana nu se rezolva problema pensionarii ¨lehuzelor¨ din institutiile de forta, la 40 de ani, pe motive medicale, ca ¨le permite legea¨, ar putea fi folosita Inspectia Muncii, alt cuib de sinecuristi, sa se analizeze in ce masura se respecta legea cand angajezi, la stat, un pensionar pe caz de boala, tot de la stat…oricate acte paralegale – ordonante, ordine de ministru, HG-uri…etc si-ar da ei lor (si aici e de cercetat), legea nu le-ar permite.
    P.S. Perdeaua de fum sub care si-au dat ei lor si neamurilor toate slujbele, la stat, bine platite e isteria impotriva pensiilor speciale, mai ales cele militare…Daca am avea o strategie de tara, ar face cineva o analiza despre cat cheltuie statul pentru formarea unor specialisti (si militari) si cam cat recupereaza in folosul comun…un militar iesit la pensie la varsta legala, cu respectarea legii (aprox.60 ani), care s-a tinut de fisa postului, nu mai are apetit (sa nu mai vorbim depre bolile profesionale si lehamite) sa presteze tot la stat…dar, unul care a ¨facut vechime¨, cu ochii pe toate actele normative noi, oportuniste, pe care se putea plia, la 40 si ceva, cu ¨experienta¨ stilizarii mentei, o sa gaseasca o sinecura cu care sa-si augmenteze pensia (nemeritata)….problema e ca exact pe astia se bazeaza propaganda cand ii da exemple electorale la TV, dupa care ii angajeaza si le umfla veniturile….toti repetentii cauta de munca pentru ei si ai lor, la stat

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998