CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9477 RON UP | 1 USD = 4.7247 RON UP | 1 GBP = 5.8810 RON UP

Statul Islamic: Jurnaliști arestați în Iordania pentru difuzarea de ‘zvonuri’

0 comentarii / 8587 vizualizări / 29 ianuarie 2015

Doi responsabili ai unui site de informații au fost arestați în Iordania pentru că ar fi difuzat ‘zvonuri’ legate de schimbul unei deținute irakiene pe ostatici aflați în mâinile grupului jihadist Statul Islamic, a anunțat joi o sursă judiciară, potrivit AFP.

8d2758dc-c512-498a-aa5d-b13cd6eb4bea

Foto: (c) Wissam Nassar / XINHUA ARHIVA

Proprietarul site-ului ‘Saraya News’, Hashem al-Khalidi, și redactorul-șef al acestuia, Seif Obeidate, riscă până la 15 ani de închisoare. Autoritățile iordaniene, care impun restricții presei, sunt acuzate de organizații non-guvernamentale că sunt un obstacol în fața libertății de exprimare.

Iordania se află sub o puternică presiune după ce SI, care ține ostatic un pilot iordanian, a cerut eliberarea unei jihadiste irakiene în schimbul unui alt ostatic, un japonez, răpit în Siria de grupul jihadist.

Statul Islamic a amenințat că-l va ucide joi pe pilotul Maaz al-Kassasbeh dacă Ammanul nu o va elibera pe Sajida Al-Rishawi, condamnată la moarte pentru participare la valul de atentate din 2005, din Amman. Iordania s-a oferit să o elibereze pe Rishawi, însă cere asigurări că pilotul său se va întoarce la rândul său viu și nevătămat.

‘La ordinul Procurorului General al Curții pentru Siguranța Statului, Hashem al-Khalidi și Seif Obeidate au fost arestați după difuzarea de zvonuri cu privire la eliberarea unei kamikaze irakiene în cadrul unei înțelegeri cu SI’, potrivit aceleiași surse. Site-ul de informații a fost închis.

Cei doi sunt acuzați că ar fi ‘utilizat mijloace de comunicare pentru a propaga ideile unei organizații teroriste’, a adăugat sursa judiciară.

Miercuri, site-ul ‘Saraya News’ a raportat că o irakiană a fost eliberată și a sosit în Irak înainte de a fi predată SI în schimbul ostaticului japonez, informație care s-a dovedit falsă.

În aceeași zi, pe rețelele sociale și site-uri de informație iordaniene au circulat zvonuri conform cărora femeia irakiană a fost predată unor triburi din Irak sau că aceasta ar fi sosit în provincia irakiană Al-Anbar sau chiar în localitatea Tall Abyad din Siria, la frontiera turcă, în scopul schimbului.

Autoritățile iordaniene au dezmințit toate aceste zvonuri potrivit cărora eliberarea femeii ar fi fost legată de cea a pilotului. Statul Islamic nu a propus decât eliberarea jurnalistului nipon.

De asemenea, numeroși iordanieni au postat pe Facebook mesaje de susținere a pilotului, unii scriind că viața lui ‘este mai importantă’ decât cea a ‘teroristei’.

Maaz al-Kassasbeh a fost capturat la 24 decembrie, după ce avionul său F-16 s-a prăbușit în Siria, unde pilotul desfășura un raid asupra pozițiilor SI, în cadrul coaliției internaționale antijihadiste.

Potrivit experților, șantajul SI ar viza în special deteriorarea relațiilor dintre Amman și Tokyo, unul dintre principalii săi creditor, forțând guvernul japonez să facă presiuni asupra omologului său iordanian, pentru ca acesta să consimtă eliberarea prizonierei irakiene pentru salvarea vieții ostaticului nipon.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Florin Ștefan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *