CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vizita lui Hellvig in SUA: un moment bun sa ne panicam?

15 comentarii / 7123 vizualizări / 4 decembrie 2021

O știre din aceste zile ar trebui să stîrnească oarece îngrijorare la noi: directorul SRI, Eduard Hellvig, a făcut o vizită în SUA, împreună cu alți grei din conducerea serviciului, și s-a întîlnit cu crema serviciilor secrete plus responsabili de la Departamentul de stat în problematica est europeană. O fi fost doar o vizită de protocol sau mai mult de atît? O fi ceva grav la mijloc? SRI nu a spus prea multe în comunicatul oficial. Doar că, prin prisma trecutului, am avea toate motivele să ne treacă frisoane: ultima oară cînd Hellvig a făcut un asemenea tur era să izbucnească un război mondial, pornind din Orientul Mijlociu,

Ce am aflat de la SRI, oficial:

”Zilele acestea, directorul SRI, dl Eduard Hellvig, însoțit de o delegație din conducerea instituției, a realizat o vizită partenerială la Bruxelles și în SUA.
Pe parcursul întâlnirilor, conducerea SRI a avut întâlniri cu o serie de oficiali americani din domeniul informațiilor – Avril Haines, directorul Comunității Naționale de Informații a SUA, William J. Burns, directorul CIA și Christopher Wray, directorul FBI. De asemenea, au avut loc discuții cu Robin Dunnigan, Adjunct al Secretarului de Stat pentru Europa Centrală şi de Est în Biroul de Afaceri Europene şi Euroasiatice.
Pe agenda convorbirilor s-au regăsit subiecte de actualitate care privesc securitatea regională și globală, cu accent pe importanța schimbului de informații si al cooperării în domeniul intelligence. Discuțiile au prilejuit în egală măsură o analiză a situației de securitate din regiune și a capacităților comune prin care se poate crește nivelul rezilienței în fața amenințărilor constante la adresa securității naționale a ambelor state”.

Pentru vizita în SUA, Hellvig și alți membri ai conducerii serviciului au ratat prezența la parada militară de Ziua Națională, devenită, de niște ani încoace, un prilej de omagiere mai degrabă a serviciilor secrete decît a armatei.
Nu știm exact de ce au chemat americanii cu ușile-n cap o întreagă delegație a SRI la Washington, pentru că informațiile oficiale sunt extrem de lapidare.

Dar, cum spuneam, evenimente trecute induc posibilitatea ca situația să fie mai mult decît îngrijorătoare.

Pentru că ultima oară cînd Eduard Hellvig a făcut un asemenea turneu a fost în aprilie 2018, cînd a plecat în SUA și s-a întâlnit, ca și acum, cu şefii CIA, FBI, Homeland Security, cu membrii Comitetului Camerei Reprezentanților pentru controlul comunității americane de intelligence (HPSCI), dar şi cu membri din cadrul Departamentului de Stat. La fel ca și acum, aflam atunci dintr-un comunicat oficial că Hellvig ”a avut discuţii la sediul CIA cu conducerea instituției, dar și cu înalți responsabili din principalele domenii de activitate ale agenției. Discuțiile s-au concentrat pe cooperarea dintre cele două servicii partenere privind prevenirea și combaterea riscurilor și amenințărilor la adresa securității. Colaborarea se derulează în toate domeniile de interes actual pentru securitatea celor două state, cu accente pe domenii precum prevenirea și contracararea agresiunilor cibernetice, a terorismului, proliferării armelor de distrugere în masă și amenințărilor de tip hibrid”.

Iar aprilie 2018 a fost o lună foarte fierbinte, care putea declanșa al treilea război mondial.

Să reamintim: pe 4 aprilie 2017 a avut loc în Siria celebrul atac chimic de la Khan Shaykhun, în Idlib, guvernul sirian fiind acuzat că a bombardat zona cu arme chimice, eliberând un gaz toxic, inclusiv sarin, ucigând 74 de oameni și rănind alți 557. În urmă investigației condusă de SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța, Arabia Saudită și Israel, atacul i-a fost atribuit regimului sirian. Pe 7 aprilie 2017, nu înainte de a avertiza forțele militare rusești, SUA a lansat 59 de rachete de croazieră din Marea Mediterana asupra bazei aeriene Shayrat din Siria ce aparținea guvernului sirian. Bombardamentul a fost ordonat de președintele american Donald Trump ca răspuns direct pentru atacul chimic de la Khan Shaykhun.

Exact un an mai tîrziu, figura s-a repetat: pe 7 aprilie 2018, orașul Douma a fost atacat chimic, fiind uciși 70 de oameni și rănind alți 500. Atât SUA, Franța și Marea Britanie au atribuit atacul chimic regimului sirian Assad. Ministerele de apărare din Rusia și Siria au continuat să nege atacul chimic și de această dată, susțînând că nu a avut niciodată loc, iar ulterior au susținut că a fost orchestrat de spionajul britanic sau de organizația Căștilor Albe.
Pe 11 aprilie 2018, Trump a avertizat Rusia că va bombarda Siria, iar pe 13 aprilie Trump a anunțat că a și făcut-o, bombardînd Siria – cu avioane de vînătoare, distrugătoare, crucișătoare și submarine care au tras rachete – alături de aliații săi, Emmanuel Macron și premierul Marii Britanii, Theresa May.
Rusia a reacționat dur, denunțînd SUA drept agresor și inițiind o întâlnire de urgență la Consiliul de Securitate ONU, dar rezoluția prin care condamna intervenția n-a trecut, fiind votată doar de Bolivia și China. În prealabil, Rusia anunțase, oricum, că va riposta militar dacă SUA va ataca Damascul, dar asta nu s-a întîmplat.
Din fericire, situația a fost menținută pînă la urmă sub control, deși tensiunile au mai continuat o vreme, în luna mai Israelul lansînd o ploaie de rachete pe teritoriul sirian, în baze ale Iranului.

Hellvig a fost chemat la Washington exact în toiul acestor evenimente, la jumătatea lunii aprilie 2018.

Coincidență?

Cum stăm în contextul vizitei actuale peste ocean?

Președintele SUA, Joe Biden, tocmai a anunțat azi că pregătește inițiative ample pentru a bloca invadarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, într-un moment cînd unul dintre cele mai fierbinți subiecte globale e izbucnirea unui conflict militar provocat de Rusia în Ucraina.
Presa mondială relatează că cca.100.000 de soldați ruși au fost aduși la granițele Ucrainei pentru o nouă invazie, președintele Zelenski vorbește de lovituri de stat, în timp ce Moscova acuză, dimpotrivă, o ofensivă pregătită împotriva sa de către ucraineni. Se dă ca sigură declanșarea unui conflict militar peste cîteva săptămîni implicînd 175.000 de soldați ruși.

În contextul în care România are o poziție geostrategică importantă atît în raport cu Orientul Mijlociu cît și cu Ucraina, chemarea lui Hellvig la Washington pare să transmită mesajul că situația e serioasă și am putea avea din nou evenimente sîngeroase în regiune, încă mai aproape de țara noastră decît în 2018.
O fi un moment bun să ne panicăm? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

  1. De ce sa ne panicam tocmai acum? Ar fi trebuit sa fim deja panicati inca de cand am acceptat trupele NATO&americane pe teritoriul Romaniei. Sau inca de cand acceptam prezenta echipajelor militare si in Marea Neagra. Si de cand au inceput sa provoace Rusia. Sau de cand vor sa ne aduca si armele nucleare! Ar fi trebuit sa ne panicam de cand am inceput sa pupam in fund o tara ca Ukraina, fara sa deschidem o carte de istorie. Sau sa ne panicam ca acceptam provocarile SUA la adresa Rusiei, de pe teritoriul nostru. Fara sa ne gandim la consecintele asupra populatiei. Si daca nu ne-am panicat cand am cumparat armamentul vechi al astora pe zeci de miliarde de dolari, atunci de ce ne-am intreba ce mai face un alt servil ca Hellvig, in USA? Cam ce poate sa faca? Ceva patriotic? Ceva in beneficiul Romaniei? Probabil primeste noi instructiuni privind intoxicarea populatiei cu ”provocarile Rusiei” care de fapt, chiar nu face nimic, doar contemplă. Si mai aduce la semnat niste contracte pentru armament, ca s-au terminat alocatiile pentru americani din PIB-ul Romaniei si acum fiind un nou guvern, acesta trebuie sa primeasca liniile directoare americane. Suntem cotropiti de americani la propriu, si noi si UE, dar aratam cu degetul spre rusi. Pe bune?

  2. De acord cu Ion!

  3. Cu panica sau fără panica dacă este sa fim atrași în prostia lui Biden ( wag the dog varianta senila) o sa vedem ce se va întâmpla!
    Problema este ca dacă începe războiul regulile din pandemie Mao sunt valabile?

  4. Da

  5. Razboiul nu a inceput, pt. ca neghiobii razboinici au fost socati de rezultatele bombardamentelor lor cu Tomahawk, majoritatea interceptate, dar si de amintirea demonstratiei de forta rusesti cu rachetele Kalibr, lansate si ele de pe cele mai diferite platforme si de totala eficienta in precizie si forta.

  6. Nimic special în aceasta vizita la Licurici.
    Poate pe Dâmbovița sa fii fost puțin deranj…
    Adică cum sa nu fie alaturi de Președinte la Arcul de Triumf!?

  7. Ioane, fugi repede la casierie, că se termină rublele lui papașa Putin…

    • @ Herr: Esti cam prost ”Herr”. Vad din ce directie ti se da vant in panze…

  8. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

  9. Bravo d-le Ion. Analiza e perfecta! Iartă-l pe Herr, e spălat pe creier de propaganda imperialista. Era o vorba odată care spunea ca minte ca o gazeta imperialista. Asa cu bietul Herr, este o victima dacă nu este un ciolanist amerlocpupincurist. Mint ăștia ca Rusia vrea sa atace Ucraina, care e o tara falimentara, ce moare de foame. Evident ca va avea loc o diversiune sa aibe motiv toți sa tipe ca din gura de șarpe ca Rusia e tara agresoare. Iar idioții utili au fost sa ia lumina și sa primească porunci de la stăpânire. România nu mai are demult sevicii care s-o apare. Au fost acaparate de ocupant și umplute cu alogeni și cozi de topor. Vai de capul populației asteia. Statul roman a fost capturat de străini de neam și tara. Hai sa trăiești romane, dormi liniștit. Străinii „veghează” pentru tine.

    • Ce-mi place mie de românașii ăștia verzi… cum termină cu argumentele, cum încep cu insultele! Mai deschide și tu o carte de istorie, nea Gică Contra, și vezi de unde ne-au venit ultimii 70 de ani întuneric: fix de la ăia după care nu mai poți tu! Să te văd când ți-o sufla Armata Roșie în ceafă ce cald o să-ți fie!

      • Ai dreptate totala !
        Da ce facem ca nemții o sug de la….conducta de gaz a lui Putin și pe noi ne-a lăsat balta în bratele aceluiași Putin!
        Dacă ai reuși sa vezi mai mult decât insultele tale( naspa după părerea mea umila) vei vedea ca rusii împreună cu germanii( pe care tu ii idolatrizezi) ne-au tras-o pe toate părțile!
        Apropo de combinația Ribentrop Molotov sunt sigur ca ai auzit!
        Alles gute zu von oben du kleine ……..

  10. A cui e vina dacă negi evidentele expuse într-o logica perfecta? Vecinii, ca tara, ți-i da Cel de Sus draga Herr. Trăiește în pace cu ei, cât poți. America, ca orice Imperiu, și-a văzut întotdeauna interesul propriu. Aia cu aliații și mai ales strategici e o mare vrajeala. Chiar și Ucraina este folosita pentru a exercita presiuni pe Rusia, nu ca mor amerlocii de dragul ukropilor. Dacă ar fi asa le-ar da alimente și dolari, nu arme și i-ar scăpa de corupție. Dar US n-ar mai putea pescui în ape tulburi. Și când spun US nu ma refer la poporul american care a început și el sa dea cu tifla bogaților și conducerii neomarxiste. E forte interesant ce se va întâmpla acum cu „vaccinarea” obligatorie a tuturor soldaților și ofițerilor americani. Vad ca Bideu iar are sănătatea șubreda și i-a pasat castana fierbinte Kamalei. Țineți aproape s-ar putea sa fie surprize mari.

  11. DE acord cu ION!!!!!

  12. Pe vremuri, cand serviciile erau in facere, aveam si oameni politici capabili sa înțeleagă cu cine sa dansam si mai ales când. Azi, serviciile au căpătat experiența dar realitatea politica este la pământ. Ori, daca doar serviciile fac si desfac, indiferent in ce direcție, parca nu ma simt bine, pentru ca nu asta înseamnă democrație, ci tot o forma de dictatura, mai cu fata umana un pic. Pana la urma, Putin si Biden tot una, atâta timp cat eu sunt sclav. Ca sunt spre vest sau spre est, cu ce ma încălzește?
    Da, din istorie trag concluzia ca SUA ne-au făcut tara mare, dar nu pentru ca am vrut noi neapărat, ci pentru ca a fost presiunea mare din toate pârțile astea de lume, sa se termine cu imperiul austro-ungar, iar ceilalți, adică rușii, ne-au călărit o perioada apoi, noroc cu Ceașca, ca altfel eram mai rău. Cat am fost sub rusii, invatamantul si sanatatea, au trecut pe primele locuri, cat am fost cu nemtii, adica de pe la 1877 si pana-n 1947, educatia era in fundul curtii. Concluzia mea este ca sclavi oricum suntem, depinde cu ce ramanem pana la final. Asa cum e azi, ramanem cu praful de pe toba daca SUA se retrage strategic pe inceput de razboi. Daca nu stim sa lamurim viitorul, o c-am imbulinam.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998