CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba de la SIE: spioni romani executati peste hotare

4 comentarii / 22130 vizualizări / 18 noiembrie 2010

Directorul SIE, Răzvan Ungureanu, a făcut aseară o dezvăluire importantă, în cadrul unui interviu televizat, potrivit căreia serviciul său s-a confruntat cu moartea unor agenți în exercițiul funcțiunii, fără a da detalii despre numărul acestora. Mai mult, el a dat clar de înțeles că aceștia, sau cel puțin unii dintre ei, au fost executați de către statele pe teritoriul cărora au activat, încălcînd, evident, legile locului.

Istoriile tragice ale SIE

Întrebat, în cadrul emisiunii ”2+1” de la B1TV, dacă în mandatul său au fost pierderi de vieți omenești în cadrul SIE, Ungureanu a răspuns afirmativ. ”Spionii sunt oameni, în carne şi oase, care au o misiune de îndeplinit, a căror viaţă este foarte atent drămuită şi controlată şi dirijată pe fiecare aspect al ei, de la fiziologie, la expresie intelectuală. Inevitabil se întâmplă aşa ceva. O spun încercând să mă detaşez de istoriile tragice pe care le are SIE în pasiv, în propria arhivă, dar există şi asemenea risc”. Ungureanu a refuzat să dea cifra exactă a spionilor uciși la datorie, dar a făcut o precizare interesantă, care sugerează că unii dintre ei au fost obligați să suporte rigorile legii în statele unde au activat, și se știe că în în statele care au pedeapsă cu moartea, spionajul este una dintre infracțiunile pedepsite în acest mod. ”Vă spun numai atât, ca să nu las echivocul să plutească. Un spion este dator să respecte legile statului propriu, deci un spion român respectă legile României. Le respectă în ţară şi le respectă în afara ţării. Ce nu este obligat să respecte este legea sau legile statelor unde îşi desfăşoară misiunea. Altfel spus, e infractor, în afara graniţelor României. Acesta este riscul. Duce o activitate care este împotriva legii. Culegerea de informaţie, pe calea mijloacelor specifice ale spionajului, este o activitate pedepsită în orice stat din lume, este o activitate sancţionată penal, mai dur sau mai puţin dur, în funcţie de gravitatea ei” a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Contactat de Inpolitics, fostul șef al SIE, Claudiu Săftoiu, confirmă și el, fără să clipească, faptul că serviciul s-a confruntat și se confruntă cu moartea spionilor săi. ”În momentul cînd ești trimis într-o misiune ca spion, își asumi și riscul sacrificiului suprem și ne-am confruntat cu asemenea cazuri, din nefericire”. Săftoiu spune că nu poate dezvălui modul în care își pierd viața, în general, spionii români, în timpul exercitării misiunii sau în urma unei condamnări, după capturare, dar afirmă că statul român face tot posibilul, întotdeauna, pentru a salva unii dintre agenți, pe baza unor înțelegeri diplomatice cu statele respective. ”Agenții serviciului știu, însă, din capul locului, ce risc își asumă, depun un jurămînt față de țară și, ca atare, își asumă inclusiv misiuni de sacrificiu” mai spune fostul șef al SIE. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. El vad ca nu pateste nimic de la romani ! de ce oare ? Daca altii executa spionii straini , eu nu imi explic ce asteptam noi !

  2. Întrebarea fireasca este ce face statul român cu spionii străini prinși în fapt ? Faptul ca nu avem pedepse cu moartea nici pentru acei spioni , sa înțelegem ca îi returnează pur și simplu ? Îi amendează ? Sau ce ? Normal ar fi o înțelegere de schimb de spioni. Îl ții și îl returnezi când îl returnează și ei pe al nostru. Alfel Cum ? De îl omoara sa știe ca și al lor se duce după el. Poate se mai gândesc. Sau cine știe poate nu le pasa granzilor de niște vieți . Ei sa fie bine și cu interesele rezolvate .

  3. […] Sursa: inpolitics.ro […]

    • ….aaaaaaa am cerut smerit scuze ca i-am prins, ….i-am dat inapoi cu o admonestare verbala,…sa nu mai faceti asa ceva ca-i urit ….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998