CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

E ceva greșit la Donald Trump?

1 comentariu / 3115 vizualizări / 16 iulie 2018

Cât de devastator este efectul Donald Trump ? De ce aproape fiecare afirmație a președintelui Statelor Unite generează un tsunami? Cum se face că aproape toți șefii de state se arată șocați după întâlnirile cu acesta? Greșește cumva Donald Trump? Este un lider periculos pentru stabilitatea lumii?
Un fapt este cert. Și nu poate fi contestat nici măcar de cei mai apropiați consilieri de la Casa Albă. Orice negociere cu Donald Trump este dificilă și generează veritabile frisoane pentru partenerul de dialog. Și încă o realitate nu poate fi pusă a îndoială. Comportamentul său nu respectă pașii de dans cu care ne-au obișnuit oamenii politci. Este pur și simplu comportamentul unui om de afaceri. Care negociază la sânge. Care forțează pentru a obține câștig de cauză. Ce s-a întâmplat de fapt în raporturile dintre Statele Unite și celelalte puteri ale planetei? Ce s-a schimbat și ce mai urmează să se schimbe sub administrația Trump?
A greșit Donald Trump atunci când a forțat mâna Coreei de Nord? A comis el vreo eroare atunci când a pus sub o presiune nemaipomenită regimul de acolo? Sau, pur și simplu, a reușit să negocieze la sânge și să obțină ceea ce nicio altă administrație nu izbutise?
Este ceva greșit în faptul că președintele Statelor Unite, preocupat de starea Trezoreriei, încearcă din răsputeri să echilibreze raportul dintre importuri și exporturi? Și că nu mai acceptă ca piața americană să fie invadată de produsele altor industrii? Sau o asemenea poziție vine în avantajul cetățeanului american? A greșit Donald Trump când i-a aplicat Chinei, chiar zilee trecute, o lovitură de pedeapsă în valoare de 200 de miliarde de dolari?
Dar zilele trecute, când a scurtcircuitat Uniunea Europeană și în special Germania, a fost ceva în neregulă cu Donald Trump? Este în neregulă faptul că a pus piciorul în prag și le-a cerut statelor NATO să umble la portofel și să-și plătească prețul securității? E greșit faptul că cel mai mare contributor NATO le cere celorlalte state să plătească măcar o factură de trei ori mai mică raportată a Produsul Intern Brut în comparație cu factura plătită de cetățenii americani?
E greșit că Donald Trump a atras atenția lumii întregi asupra unui fapt extrem de scandalos legat de Germania? Germania are o înțelegere politică și economică de-a dreptul ocultă cu Federația Rusă la capitolul gaze naturale. Conform acestei înțelegeri, Germania îi face Moscovei concesii în plan politic, în detrimentul comunității internaționale, obținând în schimb cantități uriașe de gaze la un preț mult mai scăzut, diferență pe care Moscova o recuperează de la alte state din Europa Centrală și de Est, șantajate și jumulite cu acceptul Berlinului. E greșit cumva că președintele Statelor Unite atrage atenția asupra acestei practici duplicitare a Berlinului și că o acuză în același timp pe Angela Merkel de un comportament hegemonic în raport cu celelalte state ale continentului?
Iată, din nou, zilele trecute la Bruxelles, s-a dovedit că acest tip de comportament, aparent brutal, atipic pentru oamenii politici, a avut succes. Germania și celelalte state europene s-au angajat pentru prima dată să se achite de obligația de a-și plăti factura la capitolul securitate. Iar acum, Donald Trump are o bază solidă de negociere cu Vladimir Putin.
Și, apropo. Este oare greșită afirmația liderului de la Casa Albă conform căreia Rusia și Statele Unite nu sunt dușmani, ci sunt concurenți? Da și nu. Fiindcă, din nou, Donald Trump joacă la rupere. Și extrem de riscant. Pentru că Rusia a încălcat regulile jocului. A trecut peste linia roșie. A modificat prin forță harta lumii. Poate fi iertat Putin pentru anexarea Crimeei? În ce condiții ar putea fi resetate în sens pozitiv relațiile NATO-Federația Rusă, fără încălcarea normelor de drept internațional? La acest capitol, Donald Trump țopăie pe un butoi de pulbere. Din simplul motiv că este strâns cu ușa de procurorii din Statele Unite într-o anchetă de o duritate fără precedent, fix pentru raporturile sale din trecut cu regimul de la Kremlin și cu raporturile și înțelegerile suspectate dintre apropiații săi și Vladimir Putin. Dar poate că și la acest capitol vom constata, în final, că Trump riscă și câștigă. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. corect

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998