CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gherila politica: Geoana – atacat cu scrisoarea anti-Iliescu din 1996?

0 comentarii / 1946 vizualizări / 9 septembrie 2009

Ultima informație care îi dă frisoane candidatului PSD la Cotroceni, Mircea Geoană, este că, în perioada următoare, se pregătește lansarea pe piață a celebrei scrisori anti-Iliescu, din 1996, prin care fostul ambasador saluta înfrîngerea „cancerului democrației”, adică Ion Iliescu, de către Emil Constantinescu.

„Cancerul democrației românești” merge mai mult cu Oprescu

Pe lîngă faptul că Ion Iliescu l-ar susține pe Sorin Oprescu, discret, pentru cucerirea președinției, Mircea Geoană ar putea să se mai confrunte cu o problemă în perioada următoare, și încă una mai mult decît delicată, capabilă să enerveze profund electoratul pesedist devotat fostului șef al statului. Concret, potrivit unor informații care se vehiculează în mediul politc, în perioada de pînă la congresul PSD, programat la sfîrșitul acestei luni, ar putea fi „scursă” pe piața media celebra scrisoare pe care liderul PSD i-a trimis-o în 1996 lui Emil Constantinescu, proaspăt ales președinte al țării. În ea, Geoană, pe atunci ambasador la Washington și dornic să își păstreze statutul și în noul regim, îl felicita pe Emil pentru înfrîngerea lui Iliescu, pe care îl numea „cancerul democrației românești” și se declara fericit că „am scăpat de stafiile trecutului comunist”. Actualul candidat al PSD mai scria că „în ochii copiilor mei am văzut lacrimi de fericire”, din același motiv sus menționat, anume alungarea lui Iliescu de la Cotroceni. Acum cîțiva ani, într-un interviu acordat unui cotidian central, Geoană recunoaștea că a trimis scrisoarea, dar opina că „a fost o corespondență firească între un șef de misiune diplomatică, apolitic, cu noul șef al statului, dîndu-i un semnal de cum să demareze relația cu Statele Unite ale Americii. Asta este faimoasa scrisoare”. Emil Constantinescu a confirmat, la rîndul său, oficial, în mai multe rînduri, existența respectivei scrisori, anunțînd că ea va rămîne veșnic îngropat în seiful său personal.

Constantinescu: „Și cei de la MAE au avut documentul”

Contactat azi de Inpolitics, Emil Constantinescu, fostul șef al statului, implicat puternic în campania lui Crin Antonescu, adversarul lui Geoană, ne-a declarat că își respectă cuvîntul dat: „Scrisoarea se află în posesia mea și de la mine nu o va vedea nimeni. Este foarte probabil, însă, ca textul ei integral să se afle și în posesia altor persoane, pentru că documentul respectiv nu mi-a fost trimis prin fax, așa cum a speculat presa, ci prin curier diplomatic, ceea ce înseamnă că cei la ministerul de Externe, care l-au avut, ar fi putut face o copie, în acel moment. Sigur că acest lucru ar fi reprezentat o ilegalitate, o violare a secretului corespondenței, dar în România orice este posibil. Deci, dacă textul acestui document va apărea pe piață, vă garantez că nu de la mine provine”. Deși vechi, documentul în cauză i-ar putea crea, cum spuneam, probleme serioase lui Geoană, prin iritarea electoratului devotat lui Ion Iliescu, adică exact acel segment pe care candidatul PSD, aflat mult sub scorul partidului, încearcă din răsputeri să îl cucerească pînă la alegeri. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998