CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gluma deceniului: alianta de guvernămint PNL-UDMR

3 comentarii / 3182 vizualizări / 17 aprilie 2015

”Da, s-au deschis ambasadele în sensul creării acelei majorităţi parlamentare”. Declarația a fost făcută ieri de Alina Gorghiu, liderul PNL, la Gîndul live, și se referă la o așa-zisă viitoare alianță cu UDMR, la guvernare. ”A rămas că ne vom vedea cu UDMR imediat după Congresul lor, iar discuţiile se vor purta pentru semnarea unui protocol, a unui agreement pentru colaborare parlamentară şi pentru susţinerea programului de guvernare” a mai spus liberala. Numai că lacul armoniei penelisto-udemeriste e plin de crocodili, pe fund.

Congresul UDMR de azi și mîine va conserva actuala structură de conducere, Kelemen Hunor neavînd rival; în egală măsură, însă, e momentul unei analize extrem de lucide, de importante, privind strategiile politico-electorale din perspectiva anului viitor. Pentru UDMR, situația nu e deloc roză, ba chiar trăiește cel mai dificil moment din istorie.
Motivele sunt multiple. Mulți alegători maghiari au emigrat, la fel ca și românii, peste hotare, subțiind zestrea electorală a partidului. Cei rămași, în special în Harghita și Covasna, se ciocnesc de probleme dramatice: se numără printre cei mai săraci cetățeni ai țării și au un număr foarte mare de pensionari,
Nu doar românii au avut ocazia să constate, an după an, de la revoluție, că liderii lor politici se îmbogățesc în timp ce ei sărăcesc, la fel au observat și maghiarii, de aici o dezamăgire tot mai pronunțată și tentativele de încropire a unor partide-alternativă la UDMR.

O foarte mare problemă o constituie, însă, și alunecarea Ungariei pe panta opusă democrației și spre brațele primitoare ale Rusiei, ceea ce înseamnă că UDMR nu mai are protectori buni de dat exemplu României, cum se întîmpla altădată, cînd țara lui Orban era copilul răsăritean răsfățat al Europei. În plus, alegerea unui președinte etnic german face praf orice suspiciune legată de încălcarea drepturilor minorităților, la noi.

Anul trecut, UDMR a fost nevoită să iasă de la guvernare – o premieră absolută – sub presiunea structurilor locale, nemulțumite atît de blocarea proiectelor revizioniste, cît și de nesatisfacerea integrală a promisiunilor făcute de PSD.
A fost, probabil, și un calcul eronat, privind o schimbare imediată de guvern, după victoria lui Iohannis, care nu s-a mai produs.

Cert este că UDMR e, în acest moment, și în afara guvernării, și în pericolul să rateze definitiv proiecte majore, precum autonomia teritorială. Ceea ce poate conduce la dispariția efectivă din parlament, anul viitor.

Marea șansă a UDMR ar fi dorința liberalilor de a răsturna guvernul Ponta, greu de îndeplinit chiar și cu parlamentarii maghiari, dar complet exclusă fără.
Din păcate pentru formațiunea lui Hunor, e, practic, imposibil pentru PNL să plătească prețul pe care l-ar cere UDMR, iar acesta nu poate fi altul decît introducerea în noul proiect de Constituției a posibilității obținerii autonomiei teritoriale.

Pentru asta, însă, e nevoie nu de o simplă revizuire a Constituției, ci de o nouă Constituție, per ansamblu. ”Eu am spus, și am fost criticat de adversarii noștri din comunitatea maghiară, că în limitele Constituției pe care o avem astăzi, nu se poate obține nici autonomia culturală, nici cea regională. Curtea Constituțională nu a acceptat modificările făcute la proiectul de amendare a Constituției, ceea ce înseamnă că trebuie să ne gândim la o nouă Constituție. În această Constituție nu se pot face modificări esențiale. Eu nu am spus niciodată că proiectul privind autonomia culturală sau acest proiect privind autonomia ar fi în limitele Constituției, dar nici nu mă poate opri cineva să vorbesc despre un proiect care necesită revizuirea legii fundamentale” spunea Kelemen Humor, anul trecut, într-un interviu.

”România a făcut o greșeală fundamentală la începutul anilor ’90, când a considerat că Legea fundamentală a statului este peste Sfânta Scriptură. Dacă e făcută de oameni, ar trebui să poată fi modificată de oameni” adăuga el.

Forma revizuită a Constituției, însă, a intrat, deja, în linie dreaptă: săptămîna viitoare începe dezbaterea pe articole în parlament, votul final ar urma să se dea în luna mai, iar în toamnă am avea referendumul de adoptare.

Pentru a obține ceea ce vrea, UDMR ar trebui să determine PNL să blocheze complet noul text al Constituției și să forțeze adoptarea unei Constituții care să nu mai includă integritatea teritoriului pe lista chestiunilor care nu pot forma obiectul revizuirii.

Un act sinucigaș pentru liberali și o minge uriașă ridicată la fileu PSD. Pentru că e lesne de înțeles că social-democrații nu ar rata ocazia să speculeze asemenea temă și să adopte o componentă naționalistă, în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Reamintim că proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc, prezentat anul trecut de UDMR exact în ziua referendumului din Scoția – coincidență? – conține prevederi potrivit cărora, spre exemplu, resursele naturale ale solului ar urma să fie gospodărite strict de autoritățile administrative ale zonei. ”Vrem să înțelegem de ce românii cred, de exemplu, că administrarea de către maghiari a unei anumite zone lezează interesele românilor ” spunea Hunor în interviul sus citat.
Un răspuns ar fi teama românilor în legătură cu soarta gazelor naturale, care se regăsesc în marea majoritate în Mureș, în interiorul zonei de autonomie, dar ar mai fi și altele.

Modelarea Constituției pe gustul UDMR e, în consecință, un preț mult prea mare pentru PNL, indiferent cît și-ar dori guvernarea, plus că fără PSD nu s-ar putea face, oricum, nimic, revizuirea legii fundamentale reclamînd votul a două treimi dintre aleși.

Pe de altă parte, dacă noua Constituție menține interdicția privind autonomia teritorială, UDMR spune adio pentru foarte mult timp oricărei speranțe, fiind, cum spuneam, mai probabilă sucombarea partidului. Pentru a evita un dezastru la alegerile de anul viitor, UDMR trebuie să lase impresia propriului electorat măcar că s-a luptat ca o leoaică, pînă la capăt, ca să-și atingă scopurile. A accepta intrarea la guvernare pentru mize sensibil mai mici – posturi guvernamentale șamd – poate duce formațiunea lui Hunor sub pragul de 5%.

Tocmai de aceea e de așteptat ca negocierile anunțate ieri de Alina Gorghiu să se finalizeze doar cu niște discursuri frumoase și cu niște declarații de principii, cooptarea UDMR într-o alianță care să dărîme guvernul Ponta și să se instaleze în locul lui la palatul Victoria fiind un demers mult prea riscant. Pentru ambele partide. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. […] sursa: inpolitics.ro […]

  3. electoratul maghiar trebuie sa voteze cu pnl sau cu psd, nu cu udmr. la fel ca in orice tara normala. dar imbecilii de liberali si pesedisti vor sa miscoreze pragul electoral la 3% , pentru a face pe plac udmr-istilor

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998