CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Horia Georgescu – sacrificat pentru linistea Cotrocenilor?

6 comentarii / 6379 vizualizări / 16 martie 2015

Șeful ANI. Horia Georgescu, a fost adus în această dimineață cu mandat și sub escorta Poliției, la sediul DNA, unde este audiat, conform informațiilor care se vehiculează în dosarul retrocedărilor abuzive de la ANRP, instituție unde acesta lucrase înainte de numirea în fruntea agenției. Un nou scandal de proporții se anunță, o nouă instituție cu greutate se clatină, o nouă întrebare se naște: este Georgescu sacrificat pentru liniștea Cotrocenilor?

Dacă informațiile care vin din tot mai multe surse în ultimele săptămîni sunt reale, și am avut parte, în anul electoral 2014, de o împărțire a unor instituții de forță în tabere politice, pro sau contra actualului președinte, aducerea lui Horia Georgescu la DNA nu e surprinzătoare.

Șeful ANI a fost vîrful de lance, să ne amintim, în operațiunea care ar fi trebuit, în mod normal, să-l elimine din cursa prezidențială pe Klaus Iohannis, pornind de la procesul de incompatibilitate pe care acesta îl avea la ÎCCJ. La începutul toamnei, Georgescu a făcut, cu succes, demersuri pentru repunerea grabnică pe tapet a procesului, care trena de un an de zile, a cerut apoi, fără succes, judecarea cu celeritate a dosarului Iohannis, a dat declarații ample presei, în fine, a făcut tot posibilul pentru ca dosarul Iohannis să devină o prioritate.

Cum am scris și în alte dăți, dosarul a avut parte, însă, de un traseu mai mult decît dubios, cu amînări stranii, deloc justificate în context, cu implicarea CCR, și, în special, presărat de declarații contradictorii ale unor figuri de prim rang, în frunte cu fostul președinte Băsescu, premierul Ponta șamd. Finalmente, Iohannis a cîștigat, după ce a ajuns președinte; eforturile ca procesul să se judece înaintea alegerilor au fost zadarnice.

O decizie a justiției în contradicție cu majoritatea zdrobitoare a sentințelor date la Curțile de Apel din întreaga țară – mai puțin Alba Iulia – în spețe identice, care a plasat și mai multe suspiciuni asupra ei.
S-a creat, din nou, impresia, că președintele țării e imun în orice fel în fața legii.

Și mai neplăcut e faptul că despre celelalte 114 dosare similare cu cel al lui Iohannis, aflate în diverse stadii de judecată, nu se mai aude nimic.
De parcă cineva, acolo sus, e conștient că ele nu pot avea altă soartă decît dosarul Iohannis, ceea ce ar produce, însă, un dezastru de imagine pentru o instituție, ANI, extrem de bine văzută în afara țării. Totul, numai pentru a salva un personaj politic. Nici motivația sentinței din ianuarie nu a fost dată de judecători, pînă azi.

Există, însă, un aspect mai grav de atît, de care multă lume a uitat.
O problemă care îi dă dureri de cap lui Klaus Iohannis și susținătorilor săi.

Prin achitarea din procesul cu ANI din ianuarie, șeful statului nu a scăpat complet de justiție.

El mai are pe rol încă un proces de incompatibilitate cu instituția, ”eclipsat” de primul dosar, dar care se anunță mult mai periculos.

Reamintim pe scurt.
În august 2013, ANI l-a acuzat pe Klaus Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era.

Inspectorii de integritate mai susţineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Altfel spus, primarul Iohannis, dădea bani publici – și, mai grav, din fonduri UE – partidului condus de politicianul Klaus Iohannis.
O situație atît de complicată încît în proces a a intervenit și Parchetul General, pentru că Iohannis era acuzat că încălcase și Codul Penal, astfel încît procesul civil cu ANI a fost întrerupt, conform legii, în martie 2014.
În septembrie, puțin înaintea campaniei electorale, Parchetul a dat NUP dosarului respectiv,
Iohannis scăpase de ancheta penală, dar procesul cu ANI era deblocat.

De atunci, nu se mai aude nimic de el, însă.

Pe 1 martie a.c., Inpolitics l-a contactat telefonic pe șeful ANI, Horia Georgescu, pentru a afla eventuale noutăți despre dosarul în cauză. După ce a aflat despre ce e vorba, Georgescu a început să se bîlbîie: ”Dosarul este…, ce să vă spun….dosarul este pe rol. Știți, din păcate trec printr-o zonă fără semnal telefonic, puteți reveni cu un telefon?”.
Asta am și făcut.
După 5, 10, 25 de minute, după o oră, după două, trei ore. A doua zi, a treia zi. SMS-uri, nici un răspuns…Horia Georgescu avea permenanent mesaj de telefon închis, semn clar că fusesem trecuți pe lista neagră.

Șefului ANI îi era clar teamă să vorbească despre dosarul lui Iohannis,

Un dosar care, în mod normal, nu poate fi tărăgănat la infinit.
Un dosar care, de asemenea, nu poate fi blocat prin invocarea imunității prezidențiale, o dată ce dosarul celălalt a putut fi judecat de ÎCCJ după ce acesta devenise președnte.
În fine, un dosar care i-ar putea încheia brusc cariera de președinte lui Klaus Iohannis, dacă e să dăm crezare majorității opiniilor specialiștilor în drept consultați de presă în perioada cînd era pe rol primul dosar de incompatibilitate.
De altfel, chiar actualul președinte declara, pe atunci, că ar face un gest de onoare dacă ar fi găsit incompatibil de justiție.

Pînă să se judece dosarul ”Tipografia”, însă, iată că șeful ANI e dus cu mandat la DNA.
E, probabil, o chestiune de zile pînă va fi debarcat și înlocuit de altcineva în funcție.
Un aviz celor care îndrăznesc să se pună contra președintelui și un mod de a pune praful pe dosarul din justiție; la urma-urmei, cine mai are încredere în dosarele elaborate de un potențial corupt?

Prin compromiterea lui Georgescu – nu spunem, desigur, că nu ar putea fi vinovat – se cîștigă trei lucruri: mandatele lui Băsescu sunt și mai rău destructurate, fostul președinte fiind vinovat că a vrut să curețe corupția cu personaje corupte, se dă un semnal tăios către adversarii președintelui, iar dosarul ”Tipografia” se subțiază pînă spre dispariție. Se și pierde un lucru, în sensul că ANI va avea severe pierderi de imagine, dar, per ansamblu, se cheamă că merită sacrificiul. Cel puțin din perspectiva anumitor persoane. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. AMICE, ESTI DE VIS
    BATI CAMPII , NU TE CITESTE NICI DRACUL SI VREI SA FII CREDIBIL ?
    SPONSOSRUL TAU PSD-IST CAM DA BANII DEGEABA

  2. E clar. Totul pentru marea liniste a lui Iohannis pentru cel putin 5 ani ! Dupa modelul Bashinescu….

  3. Sunt curios sa citesc motivarea ICCJ in dosarul lui Iohannis!!Dupa parerea mea Iohannis ESTE INCOMPATIBIL!!Dupa aceasta sentinta s-ar putea ca toti cei care au pierdut procesele sa se indrepte impotriva statului roman cu pretentii banesti drept despagubiri si cred ca vor cistiga.Sunt unii care au fost condamnati penal!

  4. Se poate specula orice in legatura cu procesul actualului presedinte de la ICCJ,care a batut toate recordurile de bizarerie : candidat la prezidentiale cu sabia lui Damocles,la investire,deasupra capului ! Dar ati uitat de ministrul Babiuc,care a fost condamnat,a ispasit pedeapsa si motivarea hotararii lipsea,intre altele blocandu-i acestuia accesul la instantele europene ! Ce sa ne mai miram ?

  5. […] Și cum se poate modifica mai frumos o lege deranjantă dacă nu pe mîna adversarilor politici, recte pesediștii aflați la guvernare, și ei isterizați de ANI? Cei care, oricum, nu mai prididesc cu asemenea inițiative de vreo doi-trei ani încoace… Dacă mai luăm în calcul și foarte ciudata arestare a președintelui ANI, Horia Georgescu, care a condus la situația în care agenția nu mai are șef – și nu se știe cînd se va remedia situația – povestea capătă circumstanțe agravante, pentru că se poate contura ipoteza unei acțiuni premeditate. […]

  6. […] Și cum se poate modifica mai frumos o lege deranjantă dacă nu pe mîna adversarilor politici, recte pesediștii aflați la guvernare, și ei isterizați de ANI? Cei care, oricum, nu mai prididesc cu asemenea inițiative de vreo doi-trei ani încoace… Dacă mai luăm în calcul și foarte ciudata arestare a președintelui ANI, Horia Georgescu, care a condus la situația în care agenția nu mai are șef – și nu se știe cînd se va remedia situația – povestea capătă circumstanțe agravante, pentru că se poate contura ipoteza unei acțiuni premeditate. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998