CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iohannis vrea o criză scurtă

0 comentarii / 1485 vizualizări / 21 iunie 2017

Oare Klaus Iohannis vrea cu adevărată o criză scurtă? Sau dimpotrivă? La modul declarativ, răspunsul președintelui pare suficient de ferm. El oferă, pretutindeni, în exterior, asigurări că majoritatea parlamentară va reuși să își rezolve problemele interne într-un timp record. Ce știe Klaus Iohannis și nu știm noi? Sau o altă întrebare care persistă este dacă nu care cumva el insistă asupra nevoii de soluționare rapidă tocmai în scopul de a demoniza PSD. Așadar, cum putem afla răspunsul corect?
Este limpede că nici interesul PSD și nici interesul României nu este ca lupta internă din PSD să dureze prea mult. Asta în primul rând. În al doilea rând, populația a votat coaliția majoritară pentru un program. Pe care cetățenii doresc să îl vadă înfăptuit. Prelungirea crizei înseamnă compromiterea totală a programului de guvernare. În principiu, și președintele României ar trebui să dorească același lucru. Numai că el nu a votat PSD. Și, mai mult decât atât, s-a declarat consecvent un advresar al acestui partid. Iar în 2019 vin prezidențialele. Când se va lupta exact împotriva PSD.
Afirmațiile de mai sus, în măsura în care sunt susținute de realitate, ne pot induce ideea că, în conștiința președintelui Klaus Iohannis, se dă o luptă. Piticul bun vrea ca această criză din PSD să înceteze cât mai repede, ca automoțiunea de cenzură să iasă câștigatoare și, în termenul cel mai scurt, la Palatul Victoria, să se instaleze un nou Guvern PSD, care să duduie în scopul implementării tuturor măsurilor din programul de guvernare și a recuperării timpului pierdut. Dar ce spune piticul rău? Opinia piticului rău este contrară. Interesul politic al lui Klaus Iohannis, care, în acest caz, nu are cum să coincidă cu interesul național, este ca el să câștige alegerile prezidențiale. Să obțină un al doilea mandat. În acest scop, are nevoie de un vehicul electoral. Altul, evident, decât PSD. Acest vehicul nu poate fi decât PNL care, după încheierea fuziunii și alegerea unei conduceri stabile de jos până sus, are șansa de a ieși din moartea clinică.
Acest pitic rău dictează prelungirea crizei și punerea acestei prelungiri pe seama exclusivă a PSD. În acest scop, ar fi fost de preferat ca automoțiunea de cenzură să nu primească azi voturile necesare. Iar la Palatul Victoria să funcționeze, pentru o perioadă indefinită de timp, Guvernul Grindeanu 2. Numai că, la butoanele acestui Guvern, s-a așezat Victor Ponta. Așa ceva președintele Klaus Iohannis nu poate încuraja în ruptul capului. Iar Victor Ponta și respectiv Grindeanu au înțeles mult prea târziu că această incompatibilitate le omoară proiectul. Mult prea târziu, deci, Victor Ponta a anunțat că, dacă se va forma un Guvern Grindeanu 2, el nu va face parte din executiv. Între timp, jocurile au cam fost făcute.
O speranță ascunsă a președintelui Klaus Iohannis ar fi putut fi, în varianta automoțiunii de cenzură, o alianță politică fermă PSD-UDMR, prin sacrificarea unor interese naționale vitale. Ar fi fost mănușă. În aceste condiții, Klaus Iohannis ar fi putut lejer să calce în picioare PSD în aplauzele generale. De altfel, a și încercat acest lucru. Dar a fost tardiv. Între timp, PSD a hotărât să renunțe la acest proiect politic sinucigaș.
Pentru orice analist, atitudinea PNL, partid care stă încă în siajul lui Klaus Iohannis, reprezintă un barometru. Dacă PNL dă declarații în sensul că se opune unui Guvern Grindeanu 2 și susține de la distanță automoțiunea de cenzură, înseamnă că asta vrea și președintele. În aceste condiții, criza ar putea fi într-adevăr scurtă.
Ziua de miercuri nu rezolvă, însă, în totalitate problemele. Nici pomeneală. Abia acum urmează greul. Abia după această zi vom afla ce vrea cu adevărat Klaus Iohannis. Cum va fi tranșată lupta dintre piticul bun și piticul rău din capul lui. Pentru că președintele poate tergiversa criza, tergiversând formarea unui nou guvern PSD și prelungind viața Guvernului Grindeanu 2. Sau, în funcție de lupta dintre pitici, poate grăbi lucrurile. Asta, însă, nu putem ști astăzi. Vom află ceva mai târziu. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998