CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterioasele interviuri din Bulgaria – dovada ca LCK a vulnerabilizat DNA

1 comentariu / 4064 vizualizări / 21 iulie 2017

Revocatul din DNA, procurorul Doru Țuluș, dă atacul la fostul său loc de muncă și la șefa acestuia prin intermediul unui interviu luat, să vezi drăcie, de o televiziune bulgară. Nici nu se sting bine ecourile spuselor sale că aflăm alta și mai și: la același post s-a produs și Traian Băsescu, materialul urmînd să fie difuzat astăzi pe post. De ce ar fi, brusc, atît de interesat de scandalul din interiorul DNA un post de mic litraj din țara vecină și, mai ales, de ce susținem, în titlu, că acest interes dovedește vulnerabilizarea instituției de către Laura Kovesi?

”Posibil să se vadă în curând cine e Kovesi” afirmă în interviul pentru Kanal 3, între altele, fostul număr doi din DNA.
El mai vorbește despre starea de teroare instaurată de Kovesi în parchet și despre alte lucruri rele care se petrec pe acolo. Azi, urmează un material cu Traian Băsescu, la același post, fostul președinte cerînd explicit arestarea șefei DNA.
Foarte probabil, vin la rînd și alte episoade, pentru că aflăm că postul bulgar a trimis o echipă la București spre a vorbi cu mai multe personaje din spațiul public despre problemele de la DNA.

Prima și cea mai importantă întrebare?
De ce a devenit interesat la extrem un post tv bulgăresc de soarta anticorupției de la noi, încît să difuzeze materiale pe bandă rulantă?

Pentru că nu avem un răspuns oficial, nu putem face decît supoziții.

Să o luăm metodic.

Kanal 3 e un post tv de nișă, un fel de Digi 24 bulgăresc.

Dat fiind că nu rupe gura tîrgului cu programele și audiențele sale, ar fi de-a dreptul plicticos să ne batem capul cu el.

Există, însă, un element cel puțin exploziv.

Kanal 3 este controlat de nimeni altul decît simbolul absolut al corupției din Bulgaria, magnatul Delian Peevski, un fel de Vîntu și Patriciu la un loc în materie de alifii cu care e uns. Încă din 2015, el își anunțase public decizia de cumpăra și Kanal 3.
De origine turcă, afaceristul(foto) controlează o felie uriașă din media bulgară, ca și fabrica producătoare a unor țigări de legendă pentru români: B.T. Și multe alte businessuri, întemeiate pe corupție.

14-delian-peevski

Ca orice magnat din est, Peevski face și politică, fiind ales deputat și, ulterior, europarlamentar și desemnat ministru adjunct.
Cireașa pe tort a venit acum cîțiva ani, cînd, în 2013, el a fost desemnat de Parlamentul bulgar în fruntea Agenției Naționale pentru Siguranță Națională.

Pentru bulgari a fost prea mult.
La Sofia, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze, urlînd ”Jos mafiotul”, iar preşedintele Rosen Plevneliev a trebuit să-și anuleze participarea la inaugurarea podului Calafat-Vidin, unde era invitat și premierul român Victor Ponta.
În cele din urmă, numirea lui Peevski a fost anulată, dar despre el, în presa bulgară care nu-i aparține se afirmă că deține, pe mai departe, controlul asupra serviciilor secrete bulgare.
Peevski a fost implicat și în falimentarea celei de a patra mari bănci bulgare, alături de partenerul său Tsvetan Vasiliev. În prezent, fugărit de justiția bulgară, cel din urmă e refugiat în Serbia, unde a cerut azil politic, exact ca Sebastian Ghiță.

Anul trecut, Peevski a anunțat, într-un mesaj public, că se retrage din afacerile în Bulgaria, dezamăgit de presiunile politice făcute asupra lui și de campania de imagine căreia i-ar fi victimă. De retras efectiv nu a făcut-o, dar și-a mascat multe dintre afaceri, pe care le controlează, de acum, indirect.

Este cert că Peevski a început să se teamă de declanșarea în Bulgaria a unei campanii anticorupție precum cea din România, mai ales că aceasta e invocată public tot mai des în țara vecină, iar acum doi ani s-a cerut înființarea Consiliului Anticorupție, după modelul DNA.
Acum cîteva luni, Laura Kovesi a fost invitată să conferențieze la Sofia pe tema anticorupției, iar noul președinte al țării, Rumen Radev, pare extrem de interesat de felul cum România a tratat corupția în ultimii ani.
Nici nu e de mirare că, în momentul în care a explodat scandalul din interiorul DNA, magnatul bulgar a exultat de bucurie, primind ocazia perfectă de a arăta bulgarilor că, în parchetul anticorupție român, afară e vopsit gardul și înăuntru e leopardul. Deocamdată, el tatonează, probabil, reacțiile publice prin implicarea doar a Kanal 3. Dacă mizeriile din DNA vor ajunge să fie difuzate de întreg trustul de presă al bulgarului, situația s-ar putea complica.

Și totul, doar pentru că Laura Kovesi a declanșat o luptă nebunească de securizare a scaunului său, neprididind să dea de pămînt cu proprii subalterni și să scoată la iveală fapte extrem de grave comise, cum scriam și ieri, chiar sub nasul ei.

În 1990, am avut un procuror general care a demisionat din funcție doar pentru că fusese calomniat de Vadim Tudor și voia să-și curețe numele în justiție fără a păta și obrazul instituției. ”Gravitatea acestor calomnii lezează grav prestigiul celui care ocupă o asemenea funcție și-l obligă să renunțe la ea tocmai pentru a-și apăra în deplină libertate demnitatea ultragiată” se arăta în cererea de demisie a lui Robu, înaintată pe 1 noiembrie 1990 președintelui Ion Iliescu, cel care a și aprobat-o.

Acum, avem o șefă de parchet care pare decisă să rămînă pe scaun cu prețul distrugerii depline a propriei instituții.
Amestecul Kanal 3 în ciorba DNA demonstrează fără echivoc că scandalul produs în ultimele săptămîni vine mănușă marilor corupți, nu doar din interiorul granițelor, iar campania ar putea fi abia la început.

Într-un taler al balanței avem persoana șefei DNA, în celălalt munca de un deceniu și rezultatele pozitive – pentru că au fost în mod cert, destule – obținute de procurorii anticorupție.
Ce ar trebui ales? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] parlamentul bulgar a abrogat hotarârea de numire a lui Peevski la conducerea SANS Bulgaria. Site-ul Inpolitics scrie că Peevski este „simbolul absolut al corupției din Bulgaria” Trebuie menționat că în presa din Bulgaria, la fel ca în politică (însuși noul Președinte […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998