CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Operatiunea ”Lichidati PSD” si strategia de salvare a lui Ponta

1 comentariu / 3272 vizualizări / 7 decembrie 2014

PSD este supus în acest moment la cele mai grele presiuni din întreaga sa existență, deși, paradoxal, nu se află complet în afara puterii, cum s-a mai întîmplat. Au fost vremuri, chiar, cînd partidul făcea agenda politică de pe băncile opoziției, vezi guvernarea Tăriceanu. Acum, e lovit din mai multe părți și se coace desfacerea sa pe bucăți. O strategie care are toate șansele să nu fie conjuncturală, ci minuțios programată din timp.

Din exterior, lucrurile se prezintă halucinant: președintele PSD și premierul în exercițiu a ajuns un fel de sac de box politic, numai că bună parte din lovituri și le dă singur.
„Îmi dau demisia dacă mi-o cere președintele Iohannis”.
”Îmi dau demisia dacă mă urmărește penal DNA”.
”Îmi dau demisia dacă DNA îl urmărește penal pe Corlățean”.

Mai rămîne să-și manifeste disponibilitatea de a părăsi palatul Victoria dacă i-o cere femeia de serviciu de la palatul Cotroceni și bîlciul e complet.
Atîta umilință la un lider pesedist nu s-a mai văzut vreodată.
Sigur că Ponta a pierdut prezidențialele, dar a luat destule voturi cît să poată sta cu capul sus, măcar la fel de sus ca Năstase ori Geoană. În plus, dacă ultimul a pierdut toate alegerile în care a fost implicat, vreo șapte la număr, sub Ponta măcar PSD a cîștigat alegerile, și le-a cîștigat corect, fără acuzații de fraudă ori alte cele.

Să însemne asta că teroarea care l-a cuprins pe Ponta e chiar nejustificată?
Nu, nici vorbă.

Adevărul e că PSD e într-un moment crucial, în care se va desface pe mai multe bucăți; dacă va rămîne un nucleu cît de cît curat, reformat din temelii, poate emite speranțe la alegerile de peste cîțiva ani, mai greu de crezut la cele din 2016.

Dacă nu, e posibil ca din resturile sale să se nască un alt partid, sau mai multe; ambele variante convin dreptei și cancelariilor occidentale, care, la fel ca în Italia de după război, nu mai au încredere în guvernările de stînga din România.

PSD e tocat zdravăn de DNA, a pierdut mare parte din baroni, iar pentru restul e chestiune de timp. La centru e o criză de lideri fără precedent, presa și intelectualii l-au abandonat aproape complet, iar răfuielile interne sunt mai feroce ca oricînd.

Ponta are, deci, motive să fie livid.

El are toate șansele să rămînă în istorie nu doar ca liderul care a pierdut prezidențialele după un avans masiv în primul tur, ci, mai ales, ca groparul PSD.
O postură care nu prea mai permite come-backul, la un moment dat.

Este, însă, ceea ce se întîmplă, o pură întîmplare, o conjunctură nefericită?

Noi credem că nu.

În mediile politice se discută de mai multă vreme, încă de cînd acțiunile anti-PSD ale DNA începuseră să stîrnească stupefacție și îngrijorare, prin duritatea lor, despre un plan pe termen lung menit să distrugă partidul.

Încă înaintea alegerilor, pe vremea cînd nici nu se bănuia victoria șocantă a lui Iohannis, un cotidian extrem de apropiat de anumite structuri, să nu spunem mai mult, scria, prin pana redactorului-șef, negru pe alb, lucruri care atunci au trecut mai degrabă neobservate, în focul campaniei:

”Indiferent cine va ajunge președinte, nu există decât o singură soluție pentru ca momentul de vulnerabilitate al statului ce va apărea, inevitabil, o dată cu plecarea lui Traian Băsescu să nu fie exploatat de PSD pentru a-și impune politica anti-justițiară: garnitura de lideri penali ai acestui partid să fie scoasă pe tușă rapid, prin toate mijloacele legale disponibile, astfel încât să nu mai poată influența în nici un fel procesul decizional.
Ar fi doar primul pas într-un proces de amploare ce ar trebui să anihileze rolul nefast pe care acest partid, cel mai retrograd din țară, l-a jucat în ultimii 25 de ani, sub diversele nume pe care le-a purtat. Un proces îndelung amânat, al cărui rezultat ar urma să fie reformarea sa din temelii sau, dacă încercarea eșuează, dispariția sa de pe scena politică.
Milioanele de voturi pe care PSD le-a luat la fiecare rundă de alegeri nu sunt nici un accident și nici rezultatul exclusiv al fraudelor electorale. Chiar și în cele mai proaste momente ale sale, urmașul Partidului Comunist Român a rămas a doua forță politică a țării, la mică distanță de cei ce îl detronaseră pentru scurt timp. Explicația este bine știută: nivelul ridicat de sărăcie și educația precară ale unui segment important al societății, extrem de vulnerabil la demagogie și populism, incapabil să înțeleagă efectele corupției celor pe care îi votează asupra vieții lor.
Această combinație letală de credulitate, așteptări minimale de la politicieni și toleranță față de hoție prezentă în milioane de cetățeni a garantat succesul unui partid care nu a oferit nici competență în administrarea statului și a economiei, nici onestitate. Iar acest succes este garantat și pe viitor, având în vedere că românii care sunt prizonierii unui partid ticălos nu au nici o șansă să devină nici mai bogați, nici mai educați, astfel încât să simtă nevoia de a cere altceva de la cei cărora le dau votul.
Concluzia: PSD nu va pierde poziția dominantă pe scena politică pe cale naturală, ca urmare a faptului că alegătorii săi vor avea, într-un târziu, revelația faptului că trăiesc prost în continuare din cauza celor pe care îi votează. Singurul mod în care rolul său nefast asupra societății poate fi măcar diminuat este prin dinamitarea sa din interior”.

Comentariile sunt, credem noi, de prisos.

În timp ce baza partidului încă mai bîjbîie, Victor Ponta a înțeles ce se întîmplă, sau, mai corect, ce se va întîmpla.

În acest moment, premierul e mai interesat de limitarea pagubelor, pentru că de salvarea situației nu se mai poate vorbi.

Conform ultimelor informații care se vehiculează la vîrful PSD, planul premierului e demisia din guvern, urmată de împingerea lui Valeriu Zgonea fie la șefia unui nou executiv, fie în postura de vicepremier al unui cabinet, oricum, mult mai suplu. Odată această variantă acceptată de Iohannis, Ponta împușcă doi iepuri dintr-un foc: se asigură că guvernul e condus de un apropiat al său și se cocoață în fotoliul lăsat liber de Zgonea, de președinte al Camerei Deputaților. O poziție onorantă, de al treilea om în stat, care îi poate îngădui să mai spere la continuarea activității politice la vîrf. Desigur, nu va mai putea emite pretenții la șefia PSD, dar nici nu va deveni un personaj complet ignorabil.

Așa se explică brusca umilință în fața lui Iohannis, ca și disponibilitatea exagerată de a părăsi șefia guvernului. Cînd anunță public că e gata să demisioneze dacă i-o cere noul președinte, Ponta transmite, de fapt, că nu e nevoie să se ajungă la punerea sa sub urmărire penală, o acțiune care i-ar afecta nu doar situația actuală, ci și pe cea viitoare. Iar cînd anunță că nu va mai candida la șefia PSD, transmite, de fapt, propriul partid că e gata să cedeze fără luptă, dar contra unui ”mic” preț.

Rămîne de văzut, desigur, în ce măsură socoteala de acasă a premierului se va potrivi cu cea din tîrg; la urma-urmei, asemenea planuri își făcuse, după alegerile din 2004, și Adrian Năstase, dar timpul a demonstrat că de pomană. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto. romaniacurata.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Dl. Turturica vorbeste mai degraba ca un frustat decat ca un om din servicii. Atitudinea dansului este lipsita de un minim de echilibru. Dl. Turturica infireaza cu manie maxima hotii din PSD, fara a spune nici „pas” de faptul ca patronul sau, de la Romania LIbera, dl. Dan Adamecsu, este retinut de catre DNA pentru fapte de coruptie. De asemenea, cum poti sa scuipi PSD-ul in fata fara sa nu faci nici o referere la „anticoruptia” actualului presedinte de dreapta, al carui frate a fost retinut de DNA pentru luare de mita si traffic de influenta, ginerele este urmarit penal in doua cauze iar fiica Ioana este parte in dosarul Nana. Apoi, mita uriasa din dosarele lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. De ani de zile auzim acelasi refren: coruptii din PSD sunt mult mai nenorociti comparativ cu cei din PNT-CD, PNL, PD(PDL) etc. Vorba lui Moromete, „pe ce te bazezezi ?” In plus, dupa ce a pierdut alegerile, adica in 1996, 2004 si in present, PSD-ul, in mintea unor talibani politici, trebuie sters din politica, ca Romania sa aiba numai politicieni cinstititi, adica Blaga, Anastase, Sulfina, Videanu, Monica Macovei, Elena Udrea, Basescu etc. In concluzie, asi opinia ca nu este cazul sa confundam frustrarile si fixatiile unora cu „serviciile”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998