CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania – bulevardul teroristilor. De ce a fost ratat de SRI islamistul Tarik Jadaoun

0 comentarii / 2846 vizualizări / 9 noiembrie 2017

Dacă despre succesele SRI aflăm dintr-o anume parte a presei interne, despre eșecurile sale aflăm din presa internațională. Diferența e că primele sunt întotdeauna difuze, generaliste, pe cînd celelalte sunt extrem de precise.

”SRI a rămas în anul 2014 un reper de stabilitate al construcţiei euroatlantice. Sunt domenii importante, precum antiterorismul, contraspionajul, combaterea criminalităţii organizate, în care rolul SRI este puternic apreciat de partenerii strategici”. Declarația aparține președintelui Klaus Iohannis, și a fost făcută la bilanţul pe anul 2014 al SRI.
Din nefericire, azi aflăm contrariul: în timp ce SRI se laudă singur sau e mîngîiat pe cap de președinte, presa internațională informează cum traversează teritoriul României, ca pe un bulevard, cei mai sîngeroși teroriști ai ISIS.

Bunăoară, Tarik Jadaoun, un islamist belgian considerat succesorul lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre liderii celulei teroriste care a comis atentatele din Franţa în noiembrie 2015, arestat în Irak anul acesta și anchetat în prezent de americani, a explicat în cursul interogatoriilor desfăşurate în Irak cum a ajuns în Siria, unde a devenit membru al reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, informează site-ul publicaţiei L’Avenir, citat de Mediafax.

Tarik Jadaoun, care foloseşte pseudonimul de combatant islamist Abu Hamza al-Beljiki, a explicat că a devenit radicalizat în timp ce era deţinut într-o închisoare din Liège, unde ispăşea o condamnare pentru furt dintr-un supermarket.
După eliberare, în anul 2014, islamistul a căutat modalităţi pentru a se alătura grupurilor teroriste din Siria şi Irak.
Tarik Jadaoun le-a spus anchetatorilor irakieni că s-a deplasat în Siria alături de doi islamişti, Redwan Hajaoui şi Lotfi Aoumeur, trecând prin România şi Turcia. Destinaţia celor trei terorişti a fost oraşul Raqqa, care era fieful din Siria al organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Tarik Jadaoun susţine că a primit apoi sarcina de a coordona celule teroriste care urmau să comită atentate în Europa. „Am făcut înregistrări video în care îndemnam mujahedinii din Europa, în principal din Franţa şi Belgia, să comită atacuri sinucigaşe”, a declarat el în faţa anchetatorilor.

Islamistul belgian a ajuns în oraşul Mosul, fostul fief irakian al reţelei teroriste Stat Islamic, în 2015. În iulie 2017, a fost arestat de autorităţile irakiene.

Întrebarea de prim rang e cum a fost posibil ca un grup de teroriști de asemenea calibru să traverseze nestingherit România pentru a se integra în structurile Statului Islamic?

Răspunsul e simplu: în 2014, Florian Coldea & comp nu se preocupau de problema terorismului.
Ei aveau o agendă mult mai importantă: înscăunarea lui Klaus Iohannis în fotoliul de la Cotroceni. (B.T.I.)

foto: Daily Express

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998