CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stiri fierbinti din Franta si o intrebare: e Romania terenul unor macro-experimente politice?

5 comentarii / 5059 vizualizări / 7 aprilie 2016

O știre care vine în această seară din Hexagon, via AFP, va electrocuta, în mod cert, alegătorii din România: francezii par să se fi săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, și își exprimă de o săptămână dorința pentru un nou tip de politică printr-o mișcare începută la Paris și care se extinde către orașele din provincie.

În fiecare seară, conform Agerpres, sute de persoane se adună în Piața Republicii din Paris pentru a-și manifesta toate nemulțumirile, cum ar fi cele legate de corupție, nivelul de trai, violențele poliției, cârdășia elitelor, dificultatea de a găsi o locuință, etc.
”Ideea este să creăm o nouă agora în spațiul public”, astfel sintetizează acțiunea un participant la mișcarea căreia i s-a dat numele ”Nuit Debout” (Noaptea în Picioare).
”Vrem să exprimăm saturația generală, împotriva societății, împotriva guvernului. Să luăm politica în mâinile noastre”, explică el, în timpul manifestației din Piața Capitoliului, la Toulouse.
Câteva sute de kilometri la nord de acest oraș, ministrul economiei, Emmanuel Macron, în vârstă de 38 de ani, a anunțat la o ”reuniune cetățenească” lansarea unei noi mișcări ”nici de dreapta, nici de stânga”, pe care a denumit-o ”En Marche” (”În marș” sau ”În mers”).
În pofida reacțiilor aparent calme ale politicienilor, unii își arată interesul față de mișcările ”Nuit Debout” și ”En Marche”. Este cazul responsabililor stângii radicale, dar și al primului secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadélis, care a recunoscut că a făcut ”o mică plimbare discretă” prin Piața Republicii. ”Este primăvara politicii”, a spus el, declarație pe care și-a nuanțat-o la scurt timp, comparând această mișcare mai degrabă cu cele din Hyde Park sau Puerta del Sol.
”Nimeni nu știe unde se va ajunge”, mărturisește unul dintre participanții la ”Nuit Debout”, care crede însă că ”acesta este un spațiu de discuții de care avem mare nevoie”.

Ceea ce se întîmplă în Franța seamănă izbitor cu evenimentele petrecute la finele anului trecut în România, după catastrofa de la Colectiv.
Oameni ieșiți masiv în stradă, fluturarea de lozinci contra clasei politice, a legii lustrației, solicitarea unui alt tip de politică, în directă relație cu ”Vocea străzii”, opțiunea pentru un guvern tehnocrat, mesajul ”Ne-am săturat” transmis pe toate canalele media, toate acestea se regăsesc în mare măsură în evenimentele din Franța.

O coincidență care scoate de la naftalină o întrebare mai veche, înșurubată în multe creiere lucide:

”A ajuns România ultimilor ani un soi de poligon al macro-experimentelor politice europene?” (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: liberation.fr

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. Intrebarea de final este bineinteles retorica!

  3. Da. Asa cum a fost experiment si austeritatea cu taieri de tot felul din 2010, reluat in diverse forme in toata Europa .Cum se mai simte Soros? Inlocuim partidele cu ONG-urile care s-au dovedit mult mai ticaloase decat partidele? Sau facem revolutie, acum cand avem si perspectiva unui milion de refugiati arabi sa ne sprijine si ne miram peste niste ani ca au ajuns teroristii la putere?! Ceva infricosator ni se pregateste, in orice caz, si ca sa fac si un comentariu la un articol anterior, s-a intredeschis fereastra Overton, cu lansarea spre public a cartii anihilatoare de holocaust?

  4. Interesanta abordare totusi lucrurile nu se opresc aici. Oricum imi pare bine ca a fost abordat acest subiect. O sa marchez acest link deoarece vreau sa revin ulterior, trebuie analizata

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998