CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un interviu cu parfum de santaj. Kovesi iese la ”rupere”?

1 comentariu / 6271 vizualizări / 16 iulie 2017

Șefa DNA s-a produs azi în presă cu un interviu dat unuia dintre cele 2-3 organe ”standard”, agreate de instituție (ziare.com, Europa FM și Hotnews), după o perioadă în care scandalurile s-au ținut lanț de parchetul anticorupție și a sa conducere. Un interviu oarecum aparte, însă, și care lasă să se întrevadă un soi de joc la rupere, în sensul unui posibil șantaj la adresa lui Liviu Dragnea și a guvernării PSD.

Un interviu cu un debut aproape brutal, sec, cu intrare direct în subiect: Liviu Dragnea și Tel Drum.
În fapt, în prima parte a acestuia, Laura Kovesi transmite, în doar cîteva zeci de cuvinte, un mesaj extrem de tăios, în opinia noastră.

Ce ne spune ea, concret?

Ne spune că în 2010, DNA a închis un dosar care implica Tel Drum.
”Da, a existat un dosar Tel Drum solutionat in 2010 cu o solutie de netrimitere in judecata”.

Întrebată de ce a fost aleasă acea soluție, Kovesi pretinde că nu a citit dosarul.

Interesant: răspunsul unui adevărat lider de instituție ar fi trebuit să fie ”Pentru că acuzațiile nu se susțineau, procurorii nu au găsit probe în sprijinul faptelor cercetate etc”, că doar dosarele nu se clasează după bunul chef al anchetatorilor.

Eschiva Laurei Kovesi ascunde mai multe decît ne imaginăm.
Prin ea, aruncă o umbră asupra onestității soluției procurorilor lui Daniel Morar.

Pentru că acel dosar fusese închis de către fosta conducere a DNA, adică Daniel Morar.
Despre ce a fost înainte de 2013, cînd a venit la cîrma DNA, Kovesi spune, sec: ”Nu știu”.

Întrebată ce conținea dosarul respectiv, Kovesi se face, iarăși, că plouă: ”Nu am citit in mod special acel dosar”.
Asta să însemne că ea chiar nu are habar de conținutul unui dosar al unei firme apropiate unuia dintre cei mai importanți lideri din ultimul deceniu?
Prin birourile DNA chiar nu se comentează, fie și în cadru restrîns, informații despre marile dosare în lucru?

Poate doar copiii de grădiniță să o creadă.
E limpede că Laura Kovesi nu vrea să spună mai mult decît e cazul.

La fel cum o dă pe după plop și cînd e întrebată dacă Dragnea era implicat în dosarul respectiv:

”Nu pot sa va confirm sau sa va infirm acest lucru”.

Adică tradiționala formulă jurnalistică ce ține loc de ”așa e, dar nu îmi asum eu asta”.

În fine, mai transmite Kovesi că acțiunile la purtător nu conspiră deplin deținătorii lor și nici eventualele matrapazlîcuri.

Din nou, un cartonaș galben arătat lui Dragnea.

Una peste alta, situația se prezintă cam așa: șefa DNA confirmă public că a existat un dosar Tel Drum care, în mod cert, îl implica și pe Dragnea, și care a fost închis; nu vrea să spună de ce, posibil grație unor interese extra-profesionale, să le zicem astfel.

Refuzul Laurei Kovesi de a vorbi mai în detaliu, deși e clar că putea face asta, lasă loc de speculații.
Atenție, aici nu vorbim de o achitare în justiție ori de un dosar retrimis procurorilor de către judecători spre a fi refăcut, ci de unul care a primit NUP, adică a fost omorît din fașă.

Să fie vorba, cumva, de un anume dosar Dragnea-Tel Drum care a fost deschis de DNA încă din 2004, cînd se numea PNA?

Aici, ar fi momentul să ne amintim unul dintre cele mai misterioase episoade ale ultimilor ani, care ar putea avea legătură cu interviul lui Kovesi.

În octombrie 2015, unul dintre cei mai vechi și mai informați oameni din România în legătură cu viața și ”opera” lui Liviu Dragnea, l-am numit pe fostul prefect de Teleorman, Teodor Nițulescu, făcea dezvăluiri șocante într-un interviu televizat la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, de-a lungul anilor, Liviu Dragnea pompase în Tel Drum, despre care afirma că îi aparține prin interpuși, suma de peste un miliard de euro din banii statului.

”Dragnea a sifonat peste 1 miliard de euro in Teldrum. Fara doar si poate (e a dansului)(…)Toata ascensiunea lui se datoreaza bugetului Consiliul Județean și pentru că a urmat o singura directie: firma Teldrum. Nimeni nu a crezut ca pot sa demonstrez. O pot face in 30 de minute. Privatizarea frauduloasa a Teldrum s-a produs cu banii de la Direcția de Ocrotire a Minorului. Chestiunea de demonstrat, relatia lui Dragnea cu firma Teldrum, e o gluma pentru ca, daca DNA descinde maine la Consiliul Judetean si ma cheama martor, o sa gaseasca 50 de martori care sa ateste toate faradelegile lui Dragnea, în timpul în care a fost presedintele Consiliului Judetean. Marea problema e ca nu o fac” declara Nițulescu.

De aici, devine și mai interesant: potrivit acestuia, Dragnea avea, încă din 2004, dosare la PNA.

„În 2004, în februarie, m-a sunat Octav Cozmâncă și m-a chemat la Bucuresti. Mi-a zis ”avem o problema la Teleorman. Sa stii ca PNA are dosare cu Dragnea si primarul de la Rosiori. Sa stii ca ii aresteaza”. I-am zis ”dati-mi voie sa ma duc acasa, sa vorbesc cu baietii astia”. I-am zis lui Dragnea: ”Liviule, ce ai făcut? E nenorocire mare”. A plecat glonț la București s-a intors dupa o zi, asa misterios, si a zis: ”Dorule, stii, avem copii. Sa iti zic ceva: va trebui sa il punem pe Costică Amariei pe lista”, fratele fostului șef PNA, Ioan Amariei.

În 2004, faceam atunci alegerile pentru cei care voiam sa fim parlamentari pe lista. Ce a iesit la Teleorman….era greu să il impui pe Amariei sa il voteze oamenii și sigur ca l-am votat noi. Pe primul loc am iesit eu, președintele organizatiei, oamenii ma iubeau. A ajuns Amariei pe lista pentru ca am acceptat cand am stat de vorba cu premierul. Nu puteam să sar calul că nu mai eram nici eu pe listă”, a mai spus Teodor Nițulescu.

Despre Constantin Amarie, fratele șefului PNA, Ioan Amarie, se știe că a ajuns în 2004 deputat de Teleorman pe listele PSD-PUR.
În 2007 el se transferă la partidul lui Traian Băsescu, PD, iar după formarea PDL, în 2008, pleacă acolo.

Adevărata bombă aruncată de Nițulescu e alta, însă: Liviu Dragnea i-a sponsorizat campania din 2009, fostului șef de stat, Traian Băsescu, cu banii din Teldrum. Informația îi fusese furnizată fostului prefect de Dragnea însuși.

„După trei zile, după victoria lui Traian Băsescu, ne-am intalnit la Hotelul Rin. Nas in nas, ne-am intalnit si cand m-a vazut, m-a salutat. Si el zice: ”domu prefect, sper că nu aveti de gand sa scoateti sabia si anul asta”. El știa care e problema, că fură și că eu îl tocam. De aia am și plecat din PSD. Îi zic: ”păi de ce să nu stau cu sabia scoasă?”. ”Păi l-am ajutat și eu pe Traian Băsescu”. ”Păi cum?”. ”Păi financiar”. Îmi dădea un element ca sa nu il deranjez. I-am zis ca daca Traian Basescu ma suna, e ok. Nu e nicio problema”.

Imediat după afirmațiile lui Nițulescu, a venit reacția de dezmințire a lui Dragnea, care a declarat că așa ceva ”este exclusă”.

Cu adevărat suprinzătoare a fost, însă, reacția lui Traian Băsescu însuși.

În loc să dea de pămînt cu Nițulescu, în stilul său caracteristic, fostul președinte a dat o declarație voit ambiguă, care lasă loc, efectiv, posibilității ca spusele fostului prefect să fie autentice:
”Ce vă pot garanta este că Niţulescu este un om serios, un om la care nu am constatat să fi minţit. Am înţeles că Niţulescu a primit această informaţie de la Dragnea. Dragnea este un mare mincinos. El, ca să se pună bine cu Niţulescu, care era prefect la acea oră, a zis şi o minciună, că mi-a finanţat campania”, a afirmat Traian Băsescu. El a spus, conform presei vremii, că i-a sunat atât pe trezorierul fostului PDL, cât şi pe Vasile Blaga, care au infirmat categoric existenţa unei sponsorizări a lui Liviu Dragnea pentru campania sa electorală. De asemenea, Traian Băsescu l-a atacat dur pe Liviu Dragnea, afirmând că ”dacă ar avea partidul pe mână l-ar vinde ca să-i fie lui bine”.

Altfel spus, Băsescu nu a dezmințit categoric spusele lui Nițulescu, lăsînd de înțeles că nu el se ocupa de banii electorali, ci doar a prezentat pozițiile de dezmințire ale unor pedeliști de frunte. În plus, a sugerat că Dragnea chiar ar fi în stare de asemenea manevre, ca să-și salveze fundul. La urma-urmei, nu garantează nimeni că Dragnea nu sponsorizase campania respectivă cu bani negri, neprinși în scriptele trezoreriei PDL.

La cîteva luni după victoria lui Băsescu în alegerile din 2009, DNA-ul condus de Daniel Morar, om de bază al lui Băsescu, a dat NUP în dosarul Dragnea-Tel Drum, după cum confirmă și Kovesi.

Atît timp cît nu avem informația întreagă privind conținutul dosarului respectiv, motivele închiderii sale și posibila sponsorizare a campaniei lui Băsescu, din 2009, de către Tel Drum, rămîne deschisă posibilitatea ca, la acea vreme, să fi avut loc un troc politic, iar Dragnea să se fi salvat de un dosar periculos, care era să ducă la arestarea sa, în 2004, cu ajutorul banilor Tel Drum, așa cum spune și Nițulescu.

Nu știm dacă cineva are de gînd să lămurească această problemă, dar știm cu precizie un lucru: așa cum s-a dovedit și în nenumărate alte situații, procurorii DNA nu au ezitări în redeschiderea unor dosare vechi, închise de colegi de ai lor.

Fluturînd cazul dosarului închis în 2010, Kovesi ar putea transmite, de fapt, un semnal tăios către PSD și Dragnea: dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, se joacă prea mult cu ideea unei propuneri de revocare a șefei DNA avansată președintelui Iohannis, s-ar putea ca respectivul dosar să fie redeschis.
Cu toate consecințele care ar deriva de aici. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] Fluturînd cazul dosarului închis în 2010, Kovesi ar putea transmite, de fapt, un semnal tăios către PSD și Dragnea: dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, se joacă prea mult cu ideea unei propuneri de revocare a șefei DNA avansată președintelui Iohannis, s-ar putea ca respectivul dosar să fie redeschis.Cu toate consecințele care ar deriva de aici”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob, în Inpolitics. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998