CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mister neelucidat: a fost Mircea Diaconu agent al fostei Securitati?

6 comentarii / 12501 vizualizări / 3 iunie 2014

Mircea Diaconu se pregătește să activeze la Bruxelles, ca europarlamentar, lăsînd în urmă amintirea unei performanțe stranii, a unui independent căruia un mare partid i-a dăruit din zestrea sa electorală punctele grele, din motive încă neclare, și pentru care a tras din greu un mare trust de presă, din motive la fel de neclare.

El lasă în urmă, însă, și întrebări fără răspuns, deocamdată, cum ar fi aceea dacă a fost agent acoperit al fostei Securități.

Asta, pentru că ultimul deceniu a adus cu sine anumite dezvăluiri spectaculoase legate de momentul revoluției din decembrie 1989, mărturii șocante care par să îl priponească zdravăn pe actor de gardul fostei poliții politice.

O asemenea mărturie o amintește în treacăt și România liberă, azi, într-un editorial.

Pentru cititorii mai puțin informați să reamintim, însă, datele complete.

Se știe deja, încă din ziua de 22 decembrie 1989, că, după fuga lui Ceaușescu din sediul CC, Mircea Diaconu a făcut parte din celebrul guvern de un sfert de oră pe care încercase să-l încropească Ilie Verdeț. Azi, e mai degrabă un motiv de amuzament.

Ce nu s-a știut, însă, timp de un deceniu și jumătate e faptul că Diaconu a avut un rol mult mai spectaculos în ziua respectivă.

Spectaculos și greu de înțeles prin prisma a ceea ce se știe oficial despre artist.

În decembrie 2006, ziarul Adevărul a realizat un interviu cu generalul Dan Voinea, procurorul militar care instrumentase dosarul revolutiei din decembrie și în care acesta era întrebat, între altele, cînd a început să acționeze nucleul celor care aveau să deturneze caracterul anticomunist al revoltei.

Iată răspunsul lui Voinea:

”Nucleul ăsta începe să acţioneze de la Timişoara, nu în 22. Când ajung în Bucureşti, ăştia vin cu lecţia învăţată. Guşă (generalul Ștefan n.n.) a fost un circar. şi el, şi Vlad (Iulian, șeful Securității n.n.). Guşă la CC nu a mai putut fi găsit de ni-meni. şi aceste unităţi militare le-a vânturat Sergiu Nicolaescu, le-au condus actorii nu ştiu care. Mă înţelegeţi? Ăia de la Băneasa i-a adus Diaconu, Mircea Diaconu, el a adus trupele de Securitate de la CC. Pe cei de la regimentul de gardă, regimentul mecanizat de la Ploieşti al lui Niculescu, i-a dus Sergiu Nicolaescu, nu? Actorii conduc foarte bine operaţiunile astea la revoluţie. Nu mai conduce generalul Guşă, nu conduce generalul Vlad. Ei se fac că vorbesc la telefon cu ăla, cu ăla, dar nu dau niciun ordin, dacă observaţi pe casete. Ei nu dau niciun ordin! Doar Vlad mai spune câteodată, vorbeşte, nu ştim, vorbeşte, nu vorbeşte: bă, v-am zis să nu luaţi armele de la rastel sau nu ştiu ce. Dar el nu dă niciun ordin expres, prin televiziune, sunt generalul Vlad, vă rog să depuneţi armele, să nu acţioneze niciun securist împotriva populaţiei. O spune Vlad? N-o spune. şi Guşă se duce la Televiziune să spună să nu se tragă împotriva populaţiei? Nu. Sunt ticăloşi. Pentru că există nişte reguli de purtare a războiului. Când îi dau arma în mâna soldatului trebuie să îi spun cine este inamicul. Deci, domnul Guşă trebuia să spună cine este inamicul. Să comunice armatei române: avem de luptat din momentul ăsta cu inamicul cutare. şi să-l descrie”.

Aici nu mai e loc de amuzament.

În decembrie 2010, într-un alt material realizat de același ziar, reapare numele lui Mircea Diaconu, într-o dezvăluire făcută de jandarmul Ene Ion, fost militar în perioada revoluției, adus de la Cîmpina alături de alți camarazi și încartiturit în școala Securității, de la Băneasa:

„Ni s-a făcut inventarul muniţiei şi a armelor. Menţionez că din partea noastră nu s-a tras niciun foc de armă, iar totul a ieşit ca la carte. Seara târziu, a venit actorul Mircea Diaconu, care nu ştiu ce rol avea, să ne ducă la Televiziune, neînarmaţi, unde să anunţe că securitatea e cu poporul, de parcă noi eram securişti. Ni s-a dat ordin să-l însoţim, dar în drum spre Televiziune am fost opriţi şi întorşi înapoi la Băneasa, unde am înoptat pe sărite, printre alarme şi alte ordine, până în fatidica dimineaţă de 23 decembrie” spune fostul militar în termen.

De-a dreptul halucinant.

Cum ajunsese un actoraș de comedie în poziția de a comanda trupe militare înarmate în perioada Revoluției, practic singurul moment de după al doilea război mondial cînd s-au întrunit condiții de conflict militar în țara noastră?

Cine și de ce pusese la cale o operațiune de maximă importanță în cadrul căreia, după cum afirmă generalul procuror Voinea, în locul capilor armatei și securității au dat ordine anumiți actori, precum Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu ori, iată, europarlamentarul de azi, Mircea Diaconu?

În lumina celor dezvăluite de generalul Voinea ori de alții, opinia publică ar fi îndreptățită să creadă că Mircea Diaconu nu a fost turnător la securitate, aidoma altora. Ci mult mai mult de atît.

O postură care nu e străină, poate, nici de ascensiunea sa de după revoluție, cînd personaje importante ale regimurilor ante și post decembrist precum Petre Roman (l-a propulsat în CNA), Traian Băsescu (l-a făcut director de teatru) ori Dan Voiculescu (l-a promovat în campanie cu trustul său media) i-au asigurat un sprijin cam greu de explicat doar prin prisma talentului și notorietății sale.

Poate nu ar fi rău ca Mircea Diaconu, înainte de a-și începe noua activitate ori – cine știe? – înaintea candidaturii la președinție, să lămurească ce a fost cu misterioasele episoade de la revoluție. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. am intuit demult ca e doar un securist. doar s-a bagat in troaca Varanului…

  2. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  3. Bineinteles ca a fost, doar nu v-ati fi asteptat ca vreunul din astia care a ajuns in varful bucatelor sa fie un „outsider”.

  4. La fel întrebam şi eu: cînd vor da explicaţii pentru că au comandat unităţi militare Ion Caramitru, Mircea Diaconu şi chiar Vladimir Găitan, care l-a ajuta pe SErgiu Nicolaescu să aducă grenadele sustrase din depozitul Regmentului de Tancuri de la Ploieşti, comandat de col. Ion Nicolescu.
    Detali aici: http://ro.altermedia.info/antisistem/ce-regiza-sergiu-nicolaescu-la-revolutie_24481.html.

  5. Scuze!
    S-a modificat interfaţa site-ui şi linkul corect este acesta:
    http://www.altermedia.info/romania/2013/01/27/ce-regiza-sergiu-nicolaescu-la-revolutie/.

  6. Începe sa se întrevadă ceva din Revoluţia aia atît de deturnată! MIROASE A ŞTREANG ATÎRNAT DE GÎTUL UNORA!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998