CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un moment istoric – PSD a votat legea lustratiei, versiunea actualizata

2 comentarii / 4021 vizualizări / 20 martie 2015

Fără nicio exagerare, lucrările Consiliului Național al PSD de azi reprezintă un moment istoric în perioada post-decembristă, fără a ne referi, evident, la alegerea Rovanei Plumb în fruntea forului. Ci la principiile de integritate adoptate azi, care vor avea un efect mai profund, în opinia noastră, decît legea lustrației propusă după revoluție, ce nu a mai apucat să fie adoptată, la noi, spre regretul multora.

Dacă legea lustrației ar fi scos din cărțile politicii foștii comuniști și securiști, criteriile adoptate azi de PSD vor trage deoparte persoanele care sunt fie și doar acuzate de fapte de corupție.
Prezumția de nevinovăție este pusă între paranteze – pînă acum niciun statut de partid nu prevedea demiterea ori suspendarea unor lideri mai înaintea unei decizii finale a justiției – dar vorbim de o soluție aparte.
Care pleacă de la principiul mai mult sau mai puțin discutabil ”situațiile extraordinare reclamă măsuri extraordinare”.

PSD, clasa politică în ansamblu, au cam ajuns într-o situație extraordinară, pe fondul ofensivei contra corupției.

Dacă legea lustrației ar fi lovit, în cele mai multe cazuri, în ”foști” care încă mai sperau la o carieră pe stil nou, principiile adoptate azi de PSD, cu aplicabilitate imediată, după cum ne-a asigurat Ponta, pot reteza inclusiv cariere ale unor lideri tineri, în plin elan, cocoțați în funcții grele după ce au călcat pe cadavre.

PSD e primul partid care – înconvoiat de arestări și condamnări – introduce asemenea criterii, dar e de la sine înțeles că orice partid care se respectă va fi obligat să-i urmeze curînd exemplul. Începînd, foarte probabil, cu PNL.

Iată cum sună criteriile adoptate de PSD, sub forma unei rezoluții:

1. Membrii de partid care devin inculpati in dosare de coruptie (la punerea in miscare a actiunii penale) isi pierd, dupa caz, functiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului Romaniei
2. Membrii de partid care devin arestati preventiv in cazuri de coruptie isi pierd, automat, functia politica in care au fost alesi din cadrul PSD
3. Membrii de partid trimisi in judecata in cazuri de coruptie isi pierd functia in care au fost numiti in cadrul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi
4. Membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd, automat, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid
5. Membrii de partid condamnati definitiv pentru fapte de coruptie isi pierd definitiv calitatea de membru al Partidului Social Democrat

„Consiliul Național a adoptat trei rezoluții, toate produc efecte politice imediat. Și a adoptat și o hotărâre care se referă la declanșarea alegerilor în toate structurile noastre locale, tineret, femei, pensionari, în așa fel încât în luna noiembrie să avem un congres la care să participe toți reprezentanții legitimi ai structurilor noastre”, a anunțat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, rezoluția referitoare la cei cu probleme de corupție în PSD este una extrem de precisă.

„Având în vedere că îmi aparține, am fost foarte atent la tot ce înseamnă din punct de vedere nu doar politic, ci și juridic și, repet, din momentul adoptări sale de către Consiliul Național produce efecte politice, nu juridice, pentru că noi nu suntem instanțe de judecată. Dar, așa cum dl Valcov, din păcate o spun, s-a retras din funcția de ministru, dacă va fi orice altă situație din cele prevăzute în rezoluția adoptată de consiliu, evident că se va proceda în consecință”, a completat, conform Agerpres, președintele PSD.

Soarta acestei rezoluții, care pune în umbră mai toate marile decizii politice ale ultimilor ani, nu va fi una ușoară.

Pesediștii nu ar fi votat-o în veci dacă nu ar fi fost paralizați de spaimă.

Există, de asemenea, chestiuni de ordin procedural care ar putea îngreuna aplicarea ei.
Excluderea de membri pe bază de rezoluții și nu de statut poate fi controversată, în plus Consiliul Național nu adoptă, conform statutului SD, rezoluții.

Votarea a mers, să vedem aplicarea.

Cînd se va pune pentru prima dată problema suspendării unui greu pesedist pus sub urmărire penală, vom vedea exact care e gradul real de acceptabilitate a acestei decizii în partid.

Important e că primul pas, totuși, a fost făcut.
Și că Victor Ponta și-a ținut promisiunea în fața electoratului, o bilă albă pentru el, dacă nu ca premier, măcar ca lider de partid.
Dacă nu se vor identifica chichițe procedurale, subterfugii, dacă va aplicată cu bună credință, rezoluția va face istorie.

Nu e exclus ca Ponta să fi fost lăsat de anumite ”structuri”, ca să-l cităm pe el însuși, să păstreze șefia guvernului tocmai pentru a avea forța de a promova o asemenea măsură, una care va avea un impact devastator din perspectiva viitoarelor alegeri locale și parlamentare, din 2016.

Pentru că de această dată, cu asemenea criterii, niciun partid nu își va mai permite să desemneze drept candidați personaje cu bube-n cap, pe care îi amușinează, fie și de la oarece distanță, justiția.
Or, ultimele rînduri de alegeri au adus cu sine exact fenomenul invers, indivizi dubioși care au plătit bani grei pentru locuri pe listele parlamentului, unde imunitatea părea să-i apere de mîna lungă a procurorilor.

Dacă justiția îi rade din politică în acest moment pe corupții ”în exercițiul funcțiunii”, rezoluția PSD de azi va contribui decisiv, în perspectivă, la raderea celor potențiali, adică exact pasul major de care România avea nevoie pentru a se apropia de lotul statelor normale, din UE. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. la pnl sunt aceleasi propuneri, psd le-a copiat

  2. pt Ab, PSD nu a copiat nimic…in plus, PNL doar vorbeste. Ambele partide propun diverse sanctiuni pentru membrii cu probleme in dosare de coruptie. Detaliile conteaza, insa. Care sunt ele, pe scurt?
    1. sanctiunile la PSD pornesc de la inceperea urmaririi penale (statutul de inculpat) cand se pierd functiile din guv sau parlam; la liberali, sanctiunile incep la trimiterea in judecata! deci, inculpatii din PNL sunt protejati
    2. la trimiterea in judecata, PSD le suspenda calitatea de membru; PNL, doar le retrage functiile
    3. sanctiunile PSD se aplica de sapt asta (prin rezolutia pe care o propune Ponta in CN), in timp ce PNL inca asteapta un Congres pentru aprobarea propunerilor; deci, mai pe seara…
    Sigur, pentru propaganda, nu vor conta diferentele. Va conta cine tipa mai tare. Curios ce se mai aude in agenda publica actuala…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998