CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

007. Mai sunt 13 zile

0 comentarii / 1601 vizualizări / 15 septembrie 2014

 

Atat a mai ramas. Pana cand, conform angajamentului luat, presedintele Traian Basescu vine cu marea dezvaluire. Vom afla cine este 007. Presupun, cu probele pe masa. Dupa care se declanseaza infernul. Pentru ca operatiunea declansata de Traian Basescu va avea nu numai consecinte politice. Ci si juridice. Ca sa nu mai vorbim de perceptia publica asupra serviciilor secrete.

Pana vor trece cele 13 zile, se fac fel de fel de speculatii. Ultima, destul de interesanta, spune ca Traian Basescu declanseaza un asa-numit joc operativ. In limbajul securistic, expresia inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca Traian Basescu este autorul unei combinatii gen bila-manta-bila. De ce, daca are ceva de spus, nu a spus? De ce nu a spus pana la capat? De ce asteapta un numar de zile? Ce asteapta? Ca prezidentiabilul in cauza, cel aflat sub dubla comanda, adica agent acoperit al unui servicu secret, sa se retraga? O mai poate face in mod discret? Nu cumva, acum, orice miscare retractila a unui candidat prezidential va da de banuit? Nu se va deconspira astfel singur?

Acestor intrebari li se adauga, cu certitudine, multe altele. O tema, insa, este cardinala. In ce scop provoaca Traian Basescu un asemenea tsunami? Ce urmareste el? Sunt multe necunoscute, dar exista si cateva certitudini. O prima certitudine este ca, la sfarsit de mandat prezidential, el se afla, cu arme si bagaje, in tabara politica a Partidului Miscarea Populara. O formatiune de data recenta. Mosita la Cotroceni de principalii sai colaboratori, pe timp si pe bani publici si utilizand infrastructura publica. In ce scop? In scopul de a dinamita fostul sau “partid de suflet”, PDL, incaput pe mana cui nu trebuia. Daca ne amintim, bulldogul s-a batut cu pisicuta. Si, desi pisicuta a avut tot sprijinul imaginabil oferit de presedinte si de toate instrumentele pe care acesta le detine, a castigat, e adevarat, la limita, bulldogul. Din acest motiv, a fost creat un nou partid. Care sa incerce, cu farasul, sa adune acea aproape jumatate din PDL care a sustinut-o pe Elena Udrea. Nu a fost sa fie chiar asa. Dar PMP are totusi potential. Dupa cum se vede, dispune de resurse financiare nelimitate. Pentru moment, nu se stie de unde si cum. Dar se vede cu ochiul liber. Elena Udrea zburda pe toate canalele mediatice. Ori asta nu se poate intampla pe bani putini. Pe de alta parte, cei aproape 6% obtinuti, cu renumarare cu tot, la europarlamentare se plaseaza sub potentialul electoral pe care inca il mai are Traian Basescu. Povestea cu santajul inca mai poate functiona si ea. Traian Basescu mizeaza pe faptul ca, intrand abrupt in campania electorala, va dizloca parti din PDL si parti semnificative din electoratul acestui partid. La randul sau, Vasile Blaga, pentru a proteja Partidul Democrat Liberal, se deplaseaza in mare viteza spre fuziunea definitiva si nu doar politica cu PNL. Marele Partid National Liberal va bloca, la un moment dat, posibilitatea PMP de a creste, in ciuda banilor si a ocultei infrastructuri puse la dispozitia acestei formatiuni politice. Pana una alta insa, pentru a inchide aceasta lunga paranteza, e de spus ca principalul scop al lui Basescu este, daca nu ridicarea spectaculoasa a Elenei Udrea, in orice caz promovarea propriului partid. De aceea o a doua certitudine este ca 007 nu este Elena Udrea. Cel putin pentru moment.

Mai putem opera cu cateva certitudini. De pilda, s-a discutat enorm in ultimele zile despre cum arata legea in ceea ce il priveste pe ofiterul acoperit. Acesta nu are voie sa se deconspire, intrucat face puscarie. Serviciul nu-l poate deconspira, pentru ca, daca se intampla asa ceva, cel vinovat face puscarie. Nicio alta persoana nu poate deconspira un agent acoperit, fiindca face puscarie. Si, in fine, niciun agent acoperit care actioneaza in vreuna dintre cele trei puteri in stat, legislativa, executiva si judecatoreasca, sau in procuratura nu o face in mod legal si, ca atare, risca puscaria. La fel cum risca puscaria si cine i-a trimis acolo unde nu avea voie, conform legii, sa-i trimita.

Iata o poveste cum nu se poate mai incalcita. Asa cum sunt in general povestile cu spioni. In raport cu interdictiile si sanctiunile consemnate mai sus, e clar ca Traian Basescu joaca rolul celui care si-a asumat taierea nodului gordian. Probabil in mod calculat. Nu il vad in postura de kamikaze. Cu alte cuvinte, e greu de imaginat ca, dupa ce a profitat din plin de serviciile secrete timp 10 ani – ca sa nu punem la socoteala si deceniile anterioare in care a colaborat cu Securitatea –, pe neasteptate, Traian Basescu decide sa se lepede de aceleasi servicii secrete. Sa dea cu ele de pamant. Si asta intr-un moment in care toate serviciile secrete sunt angajate in asa-numitul razboi hibrid din Ucraina. In parteneriat cu serviciile secrete euroatlantice.

Prin urmare, cred ca nu gresesc daca mai pun la socoteala o noua certitudine. Si anume ca Traian Basescu a gasit o solutie prin care sa-i rupa gatul unui candidat prezidential, 007, fara a-si rupe el insusi gatul si fara a leza in mod cat de cat semnificativ prestigiul, imaginea si autoritatea vreunui serviciu secret. Singurul indiciu in acest sens este faptul ca presedintele a spus ca va face apel la justitie, care ar trebui sa se pronunte rapid. Deci, castanele pot fi scoase din foc cu mana justitiei nu cu mana prezidentiala. Ceea ce insa nu inseamna ca imaginea sa nu va iesi sifonata.

Cat despre 007, eu, in locul lui, indiferent cine e acesta – presupun ca Victor Ponta –, nu as sta deloc linistit. In cea de-a treisprezecea zi cade securea. Vom afla deasupra carui cap. Si vom vedea pe cine improsca cu sange. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998