007 sau cartite descoperite? Ponta e pisic sau motan?
1 comentariu / 2005 vizualizări / 21 septembrie 2014
Putini au sesizat esentialul din declaratia facuta de seful Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu. Acesta a spus ca presedintele Traian Basescu i-a solicitat informatii privind agentii acoperiti din Guvern. Pe care nu i le-a oferit, intrucat legea interzice acest lucru. Ce este mai important? Ca presedintele Romaniei a cerut informatii pe care nu avea dreptul sa le ceara? Sau ca Teodor Molescanu care, in loc sa spuna ca nu exista acoperiti, a refuzat furnizarea de detalii? Nu cumva esentialul este ca seful SIE a recunoscut astfel, implicit, ca in structurile guvernamentale exista ofiteri acoperiti ai serviciului secret pe care il conduce? Si daca asa stau lucrurile, ce sunt acestia? Sunt 007 sau sunt cartite ilegale?
Traian Basescu a spus de mai multe ori despre Victor Ponta ca, atunci cand acesta merge la Cotroceni si se afla in fata presedintelui, are un comportament de pisic. In acest fel, l-a ridiculizat. Nu am fost acolo. Nu stiu daca e real sau nu ceea ce afirma presedintele. Sa admitem insa ca asa stau lucrurile. Ca, in fata sa, muschii premierului se flescaiesc. Si se transforma intr-un simplu pisic. Care, in loc sa-si arate ghearele, miorlaie. Dar daca ofiterul acoperit despre care vorbeste Traian Basescu, candidatul prezidential aflat sub dubla comanda este, asa cum din ce in ce mai multi oameni informati sustin, insusi premierul Victor Ponta? Atunci am putea privi lucrurile dintr-o cu totul si cu totul alta perspectiva. Care ar fi aceasta?
Aparent, ceea ce s-a si intamplat de altfel, s-ar putea face o paralela intre statutul unei persoane de ofiter acoperit si faimosul James Bond. Personajul atat de indragit si care a facut deliciul atat de multor filme. Agentul 007. Un erou al serviciilor inteligente ale Marii Britanii. In aceste zile, agentii aoperiti ai Romaniei au capatat brusc o aura de eroi. Persoane extrem de puternice, extrem de abile, perfect instruite, dedicate trup si suflet interesului national pentru care, nu de putine ori, isi risca viata asemeni eroului 007. Probabil ca asa si stau lucrurile. Am convingerea ca agentii acoperiti ai Serviciului de Informatii Externe indeplinesc, pretutindeni in lume, misiuni dificile, aduc mari servicii tarii si, din acest motiv, trebuie protejati si respectati. Dar atentie, vorbim de Serviciul de Informatii Externe. Nu despre un alt serviciu de informatii. Care e diferenta?
Ca in orice tara, si in Romania, sub aspectul principalelor doua servicii secrete, exista o diferentiere clara, facut prin lege si prin cutuma. Serviciul intern, adica SRI, isi plaseaza agentii acoperiti in tara, in timp ce serviciul extern, respectiv SIE, ii plaseaza in alte state. In alte state putem face, atunci cand ne gandim la un agent acoperit, analogia cu faimosul 007. Dar care este statutul real al unui agent SIE infiltrat undeva in Romania?
Sa excludem ipotezele, de altfel cat se poate de plauzibile, in care asemenea agenti au misiunea de a-i supraveghea, pe teritoriul Romaniei, pe alti agenti sau de a se infiltra in institutii apartinand altor state. Sa revenim la subiectul nostru. Aici este vorba de un candidat prezidential. Acesta este scenariul in care ne-a plasat presedintele Traian Basescu. Pana cand va castiga alegerile, acesta este fie membru al puterii legislative, fie membru al Executivul, fie reprezentant al puterii locale. Aceasta realitate plaseaza analiza noastra intr-o zona extrem de interesanta. Daca, asa cum se pare ca stau lucrurile, exista agenti acoperiti ai Serviciului de Informatii Externe plasati in Guvern, in Parlament ori printre judecatori, atunci avem de-a face, in Romania, cu o situatie cel putin ciudata. Ar exista un spionaj intern, operat de specialisti in spionaj extern pe de o parte, iar pe de alta parte ar rezulta ca puteri fundamentale ale statului sunt considerate de catre SIE inamici impotriva carora trebuie luptat, printr-un razboi de tip informativ. Dar perceperea celor trei puteri fundamentale ale statului, carora li se poate adauga presa, care nu este o putere recunoscuta constitutional, ca reprezentand pericole potentiale pentru siguranta statului roman este fie o eroare fundamentala, fie un fapt nemaintalnit pe planeta. Si tocmai fiindca asa stau lucrurile, si nu altfel, prin lege este strict interzisa infiltrarea Parlamentului, a Executivului si a puterii judecatoresti cu agenti acoperiti. Daca exista asa ceva, si iata ca domnul Melescanu nu contesta ca exista – dimpotriva, afirma ca nu poate sa-i nominalizeze pe cei aflati in aceasta situatie -, atunci serviciul pe care domnia sa il conduce incalca in mod grav legile statului si constituie, prin aceasta, un pericol la siguranta nationala.
In aceasta ipoteza, nu mai avem de-a face cu vreun James Bond. Cu vreun 007. Si nici macar cu ceea ce, prin definitie, inseamna un agent acoperit. Daca asa stau lucrurile, atunci un asemenea ofiter, strecurat in Guvern, in Parlament sau printre judecatori, nu este decat o cartita. Care nu ar trebui protejata. Care ar trebui descoperita si sanctionata, pentru ca a incalcat legea.
Daca domnul Traian Basescu a decis cumva sa-l aleaga, dintre candidatii prezidentiali, pe Victor Ponta pentru a-l dezbraca, daca la el se refera atunci cand vorbeste de persoane aflate sub dubla comanda, atunci tin sa informez opinia publica asupra faptului ca a-l asocia pe domnul Victor Ponta cu James Bond, adica cu 007, inseamna a-i oferi exact ceea ce-i lipseste, adica a-l transforma din pisic in motan. A-i oferi unei cartite aura eroica a unui 007. De aceea cred ca, pentru corecta informare a cetatenilor, mai ales in ideea campaniei electorale care urmeaza, aceasta situatie, a identitatii reale a domnului Victor Ponta, ar trebui de urgenta lamurita. In ideea ca legea protejeaza agentii acoperiti, dar nu si cartitele. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
208 / 5000
Translation results
Agențiile secrete și știrile lor dezvăluite nu pot fi adevărate de fiecare dată, pe de altă parte, ați spus că cartea 007 este ilegală sau legală, căutați Wikipedia, există o mulțime de informații cu privire la rețeaua de spionaj, aflați How Do I Make A Wikipedia Page About Myself