CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

10 iulie 2006: O comisie ONU consideră canalul Bâstroe periculos pentru Delta Dunării

13 comentarii / 4969 vizualizări / 24 februarie 2023

GENEVA, 10 iul (MEDIAFAX) – O comisie de anchetă ONU a decis, luni, că proiectul ucrainean al canalului Bâstroe poate avea un impact ecologic nefast în Delta Dunării, susţinând astfel contestaţia României, informează AFP.

Echipa constituită de Comisia economică ONU pentru Europa a apreciat drept „probabil un puternic efect trasfrontalier nefast” în această zonă a Deltei, aflată la graniţa dintre România şi Ucraina. Instanţa, creată în august 2004 de Comisia economică ONU pentru Europa, la cererea României, este condusă de universitarul olandez Joost Terwindt, asistat de un expert român şi unul ucrainean, şi trebuie să evalueze dacă acest canal este susceptibil să aibă un impact ecologic transfrontalier major.

Experţii, care şi-au prezentat concluziile celor două ţări, la sesizarea autorităţilor de la Bucureşti, din 2004, consideră că acest canal ar distruge habitatul unor peşti şi păsări migratoare din zona protejată şi le-ar perturba reproducerea.

De asemenea, operaţiunile de dragare sunt de natură să determine depuneri de sedimente sau împrăştierea acestor materii în largul mării, cu riscuri pentru fundul mării, au mai avertizat specialiştii.

Şenalul navigabil, a cărui primă fază a fost inaugurată în 2004, a permis navelor ucrainene să ajungă în Marea Neagră pe Dunăre, fără să treacă pe canalele româneşti existente şi, prin urmare, fără să plătească drepturi de navigare Bucureştiului.

Lucrările au fost suspendate la sfârşitul anului trecut, dar o a doua fază ar putea începe în această vară, a declarat, pentru presă, preşedintele Comisiei de anchetă, Joost Terwindt.

Construirea şenalului navigabil în lungime de 90 de kilometri a fost denunţată, din cauza riscurilor de mediu, şi de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Fondul Mondial pentru Natură (WWF).

România a reproşat Ucrainei că nu a notificat începerea acestor lucrări, în condiţiile în care Kievul avea această obligaţie, conform Convenţiei pentru evaluarea efectelor asupra mediului, în context transfrontalier.

Concluziile experţilor obligă Ucraina să iniţieze consultări cu România pe acest proiect, cu participarea populaţiei locale şi să transmită Bucureştiului decizia finală.

Delta Dunării, înscrisă în Patrimoniul natural mondial al UNESCO, adăposteşte peste 1.000 de specii de plante şi 300 de specii de păsări, inclusiv cea mai mare colonie de pelicani din Europa, precum şi specii de peşti, printre care sturioni pe cale de dispariţie.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Din 2006 si pana acum, s-au schimbat muuuult vremurile: Ucraina nu era in cărți pe plan international, Biden nu zburda peste tot si nu pusese inca laba pe Ucraina, nu exista Ursula, etc. Azi sunt alte interese geostrategice asa ca orice argument referitor la comisii, comiții, nu are nici o valoare. Ce vrea americanu, aia se face. Punct. Aseara am vaăzut la tv pe un tip – Liviu Mihaiu, parca, el ne-a spus ca ar exista o solutie, sa deviem un curs al Dunarii (s-a mai facut pe timp de secetă) si atunci le-am seca Bîstroele. Tare! Dar, cine are curajul acesta? Johannis? PE SE DE? CIUCĂ? No, of course. Sa nu supărăm Ucraina cumva. Idiotii naibii! Merită un pluton de execuție, alături de servicii! Trădare si distrugere mai mare a Țării cum fac cretinii ăstia servili de la conducere, nu a existat vreodată in România!

  • +1

   • Ne imbatam cu apa rece.Toate aceste comitete si comitii vorba dramaturgului scrisorii pierdute vor da dreptate Ucrainei iar noi vanduti cum suntem vom accepta.Cine mai doreste dreptate ptr.o Romanie in voia sortii.Aferim cum a zis turcul,adica sa ne fie de bine.

    • Dă-te si cu capul de pereţi, că nu te cred!

  • Corect 1000%!

 2. Măi zmeule, dar tu de unde postezi comentariile astea? Caută tu pe google și vezi că este o poezie „VISUL LUI FANEL” de Otilia Cazimir.

 3. Din spatele tastaturii toți sunteți zmei:))))))))))

  • ai o durere-n cur de-o simţi până-n gât? E de la pula de zmeu.

 4. Scuzați!….autoarea poeziei este NINA CASSIAN!:))

  • Te-ai dat cu capul de pereţi si ţi-ai adus aminte? Oricum, bine nu te mai faci.

 5. SCUFUNDAREA NAVEI ROSTOK, INCARCATA DIN PORTUL ISMAIL CU FIER BETON, PLUS BETIA PE CARE A TRAS-O ECHIPAJUL IMEDIAT DUPA CE NAVA A AJUNS DE-A CURMEZISUL DUNARII ERA UN SEMNAL PENTRU INTELIGENTII CARE SE ETICHETEAZA OCUPATI CU SIGURANTA NATIONALA. INCA DIN ANII 90 UCRAINIENII PESCUIAU IN PARTEA ROMANA A DUNARII SI NIMENI NU LE SPUNEA NIMIC. DESI AVEAU SI EI O JUMATATE DE DUNARE, PARTEA LOR. POPULATIA DIN DELTA DUNARII ABANDONATA DE AUTORITATILE ROMANE, CEA MAI MARE GRIJA A CONDUCERII SI BRACONIERILOR GARZII DE MEDIU A FOST DE LA INCEPUT, SA ELIMINE DREPTUL POPULATIEI LA A-SI PROCURA HRANA DIN MEDIUL IN CARE TRAIAU. HAITUITI, AMENDATI, UNEORI SI ARESTATI, PESCARII DELTEI AU FOST DISTRUSI DE ACESTI SECURISTI DE KKAT CARE AU RAMAS TRADATORI DE NEAM SI TARA SI AZI. BRACONAJUL, VANATOAREA SI CHIOLHANURILE ASTEA SUNT PREOCUPARILE REZERVATIEI DELTEI DUNARII. PE GABRIEL MARINOV L-A PUS GUVERNATOR AL REZERVATIEI O SLUGA UMILA A LUI FLORIAN COLDEA, ACUM PENSIONAR S.R.I. CU INVARTELI IN DELTA. CUM VA EXPLICATI CA PROCURORUL LUCIAN PAPICI SI NU NUMAI SI-AU FACUT CATE O VILOAIE IN DUNAVAT SI LA POARTA AVEAU STEAGURI PENTRU RECLAMA PENTRU VODAFONE SAU ORANGE…RAED ARAFAT ARE SI EL REFUGIILE LUI PE ACOLO. CUI SA II PESE DE DELTA DUNARII, DE CANALUL BASTROE SAU DE FAPTUL CA UCRAINIENII VOR SA PUNA CAPAT INCA ODATA CIRCULATIEI PE CANALUL SULINA. IMBECILII LUI IOHANNIS SI SECURISTII TRADARII NATIONALE SUNT PARTE A ACELUIASI INTREG..JAFUL ROMANIEI! DAR AVEM UN GENERAL PREMIER…FIX ZERO BARAT SI EL!

 6. Nu pot fi pro Putin, nu sunt pro Ucraina, sunt pentru dreptatea neamului meu.
  Tot ce este pe langa sunt doar tradari, naivitati sau prostie.

  • …prostie!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998