CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

12 ani batuti pe muchie: Metroul ”Drumul Taberei”, o realizare care concureaza minunile lumii moderne

11 comentarii / 3779 vizualizări / 15 septembrie 2020

Știrea zilei e că președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea liniei de metrou M5 Eroilor – Drumul Taberei. Un gest frumos, dar insuficient: la această inaugurare meritau invitați președintele Comisiei Europene, cancelarul german Angela Merkel și alți cîțiva lideri de mare anvergură internațională pentru a celebra un veritabil triumf al politicii și al economiei românești. 12 ani de concepere și realizare. 17 miniștri ai Transporturilor și 8 directori generali ai Metrorex s-au chinuit pentru a urca România cât mai sus într-un clasament mondial internațional și au realizat, zicem noi, un scor care ne face mîndri. Alții au putut mai mult, dar să admitem că și resursele lor au fost mult mai mari. Felicitări tuturor guvernelor care s-au perindat din 2008 încoace și au reușit, uneori cu mari eforturi, să împingă sus țara noastră în respectivul clasament.

Cum spuneam, de la declanșarea licitațiilor, construirea liniei de metrou Drumul Taberei a durat 12 ani.

În clasamentul duratei construcțiilor celebre, s-ar plasa cam pe la jumătate, ceea ce nu e rău deloc, mai ales că e greu să concurezi cu Turnul din Pisa (199 de ani), Catedrala Sf.Petru din Roma (144 de ani) ori cu biserica Sf.Vasile din Moscova (123 de ani).

Sunt, însă, destule minuni moderne lîngă care durata construirii liniei ”Drumul Taberei” stă cu fruntea sus:

Palatul Buckingham – 23 de ani.
Castelul Neuschwanstein – 23 de ani
Palatul Taj Mahal – 21 de ani.

Sculpturile din Mount Rushmore – 14 ani.
Sydney Opera House – 14 ani.

Casa Albă – 13 ani.
Statuia lui Iisus din Rio – 9 ani.
Statuia Libertății – 9 ani.
London Tower Bridge – 8 ani.
Piramida de la Luvru – 6 ani.
Millenium Dome London – 4 ani.
Golden Gate San Francisco – 4 ani.
Poarta Brandenburg – 3 ani.
Petronas Towers Malaezia – 3 ani.
Turnul Eiffel – 2 ani.

Chrysler Building – 2 ani.
Empire State Building – 2 ani.

Desigur, locul numărul unu în top e amenințat de catedrala Sagrada Familia din Barcelona: neterminată din 1882 încoace, se estimează că va fi gata în 2026, ceea ce ar egala ori chiar depăși Turnul din Pisa.
Cînd i-au spus lui Gaudi că respectiva construcție ar putea dura secole, a răspuns la mișto: ”Clientul meu nu se grăbește”. ”Clientul” fiind, desigur, Dumnezeu cel milostiv.

Cum spuneam, tronsonul Drumul Taberei stă excelent în clasament și aduce onoare României. În plus, avem motive serioase să fim și mai optimiști: destule alte proiecte autohtone dau semne că vor intra într-o bună zi pe locuri la fel de onorabile în top, ne gîndim că inclusiv Casa Poporului e neterminată de mai bine de 30 de ani. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Ati uitat de pasajul Ciurel, a carui constructie a inceput pe la 1821 si pe care urmeaza sa o inaugurez eu foarte curand. Am facut deja invitatiile: Ilie Nastase si Calin Popescu Tariceanu, amandoi cu toate sotiile, Petre osde Ardelean roman, Dana Budeanu cu sotia, Tata Puiu cu nepotii si nepoteii, cuplul Laufer-Coita, nea Mitica Corleone cu liga si cu viziera sa si, bineinteles, marele barbat de stat, generalul ilfovean cu 44 de stele, Gabriel Oprea Viteazul.

  Am invitat si televizuinile Romania Ghita TV, Antena 1, A3, A13, A31 a1 si Antena 3. Sper ca bucurestenii si ilfovetzii sa vada si sa judece cine merita sa le fie primar.

  • Vierme!
   Sterge-ti slobozul sterp al sasului de la gura!

   • Gunoiul securist prost Franklin omite faptul că jegul Muie Iohannis s-a apucat de inaugurat stații de metrou în timpul campaniei electorale pentru locale, taman în favoare traficantului de influență Plicușor Muculeț.

    Suferă din greu postacii Securității. SRI a pregătit alegerile, STS este gata să fure, iar Plicușor Muculeț se cere singur la pârnaie, în direct la Ghiță TV, de parcă ar conta canalul de emisie unde sună singur singurel prostovanul Pământului, Plicușor Muculeț. :)))))))))))))

 2. Ceaușescu a construit tot metroul din București în 14 ani. Tovarasii europeni au avut nevoie de 12 ani pentru 7 km sau asa ceva. N-am vreo simpatie pentru Ceasca, după cum n-am pentru niciun lider politic din Romania moderna. Da’ la un moment dat se putea, iar acum nu se mai poate. A! Am uitat, e de vina pesedeeeuuul! N-o sa se poată prea multe pe partea de infrastructura nici după dispariția PSD. De ce? Criteriul de selectie în politichia locala e care face pipi cu mai multa bolta pe localnici.

 3. cat timp a guvernat psd nu s-a facut. pentru ca trebuiau alocati bani pentru spagi si pensii speciale. au trebuit sa vina liberalii sa il construiasca.

  • Dacă ăștia l-au inaugurat, este evident că taman PSD s-a ocupat de fapte, iar durata are legătură cu fondurile europene, cu blocarea etapelor proiectului până când firmele agreate de CE, via SRI, au ajuns să împartă fructul investiției. :)))))
   De ce oare ești tu atât de prost și cum ne-am putea ruga eficient la Dumnezeu să te trăznească direct în capul tău de prostovan?!? :)))))))))))

  • Trăiești! Ai.avut orgasm ca ti-a încărcat mama ta cartela prepay? Bravo! Mi-a fost dor de posturile tale pline de vervă și de continut!

  • Corect!
   Rar gasesti cate un comentariu pertinent pe acest site. Sper sa ma primeasca sipe mine la sparlamentare, sa nu raman fara colledzi, sa nu se termine marfa. Hai Ciolayssame ca se poate. Livache te roaga frumos, toata moldova te roaga frumos, Pristina, Podgorica si mamica, toate te rugam frumos sa ne pui pe lista peste stampula,

   • Mă întreb de ce n-a reușit un prostovan ca Iohannis să prindă nici măcar un mandat de parlamentar în viața lui stearpă?

 4. Metroul drumtabarean a fost facut cu banii nostrii si cu sudorile fruntilor noastre inalte. Pesedeu a construit metrolu, peneleuu doar il inaugureste

  • România este contributor net la UE, iar aceste fonduri europene care acoperă o parte din gaura făcută de UE în bugetul României se duc către corporațiile desemnate de CE+SRI.

   Asta e, pesedeaua leșinată a crezut că românii vor rezultate, nivel de trai. S-a înșelat, românii sunt proști și vor doar ca Securitatea sâ-i fu(re/tă)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998