CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

2021 – Cum reclama Ciolacu guvernanții la Bruxelles și cerea intervenții urgente. Ar merita reluat apelul?

0 comentarii / 2455 vizualizări / 29 ianuarie 2024

4 martie 2021. Liderul opoziției, Marcel Ciolacu, decide că România se îndreaptă spre prăpastie și recurge la un gest extrem: transmite o scrisoare președintelui CE, Ursula von der Leyen și vicepreședintelui Frans Timmermans. În care înșiră tot ce fac guvernanți rău și cere Bruxellesului să ia urgent măsuri privind România pînă nu e prea tîrziu.

”Este important ca cetățenii români să se simtă protejați de UE atunci când sunt comise abuzuri și sunt încălcate principiile democratice ale statului de drept de către guverne. Din păcate(…) actuala majoritate politică acționează nedemocratic prin demararea unui proces activ de politizare a fondurilor publice, a fondurilor europene și a funcțiilor publice din România. Cele trei partide aflate la guvernare, cu o majoritate foarte fragilă, nu pot accepta că au pierdut alegerile și nu pot înțelege că atitudinea lor imorală nu face decât să alimenteze radicalismul și opiniile extremiste.

Mai exact, în ultimele două săptămâni:
• Pentru prima dată, partidele aflate la guvernare au aprobat un buget fără a accepta amendamente venite din partea parlamentarilor, fie din partea partidelor guvernamentale, fie din partea opoziției. În plus, nu au existat discuții cu partenerii sociali, societatea civilă sau autoritățile locale pe marginea bugetului, deși a fost trimis în Parlament cu o întârziere severă. Majoritatea părților interesate și-au exprimat deja public dezaprobarea față de noul buget. Peste 3.500 de amendamente, care indicau soluții financiare clare, au fost respinse într-o manifestare publică de atitudine nedemocratică.

• Guvernul a aprobat, pentru prima dată în istoria democratică a României, o anexă la buget care prezintă sume financiare alocate preferențial județelor și municipiilor aparținând partidelor majoritare, în ciuda faptului că majoritatea aleșilor locali din România aparține partidelor din opoziție. Anexa 7.03 legalizează mita politică de la bugetul de stat. Fondurile sunt distribuite pe baza unui algoritm politic corespunzător cotei politice pe care o au în coaliție(…)În ciuda faptului că a planificat un buget cu un deficit de peste 7% și a împrumutului constant de bani de pe piața internațională, actualul guvern a decis să aloce milioane de euro fără niciun criteriu transparent bazat pe interese politice.

Din nefericire, același lucru l-au făcut și la sfârșitul anului trecut din fondul de rezervă al premierului. Fără nicio reacție publică din partea Comisiei Europene, vor continua politizarea fondurilor publice.

• Politizarea bugetului de stat este urmată de politizarea fondurilor europene. În primul rând, în elaborarea Planului de redresare și reziliență nu s-au angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu opoziția sau cu partenerii sociali. Au organizat consultări părtinitoare din punct de vedere politic în care nu au prezentat nimic și, în același timp, au anunțat că guvernul va cheltui banii prin parteneriate netransparente, fără a respecta cadrul european pentru licitații publice.

• În cele din urmă, au început să atace public sindicatele și reprezentanții societății civile și ai sectorului privat care le contestau politicile. Primul ministru i-a amenințat public pe liderii sindicali și pe reprezentanții sectorului hotelier pentru organizarea de greve pașnice împotriva unor decizii luate fără consultări.

Lista pe care o prezint prin această scrisoare ilustrează, din păcate, doar o mică parte din lucrurile care se întâmplă în prezent în România. Țara noastră alunecă pe o cale nedemocratică sub conducerea unei clici politice care a uzurpat puterea în România, deși a pierdut alegerile legislative. Știu că, după greșelile comise în trecut, este greu de crezut că lucrurile pot merge și mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul.

Nu există loc pentru standarde duble și trebuie să subliniez că există un interval de timp limitat pentru ca intervenția dvs. să producă un efect. Dacă Comisia Europeană decide să ignore ceea ce face guvernul din România, situația se va înrăutăți pentru români și pentru democrația europeană.

Sper însă că familia noastră europeană nu ne va ignora de data aceasta. Românii merită mai mult decât ceea ce oferă guvernul, un buget de austeritate, deturnare de fonduri publice și europene și nicio perspectivă de dezvoltare.
Sper că nu veți rămâne impasibilă la scrisoarea mea și la solicitarea noastră de a aborda public problemele reflectate. Partidul nostru este întotdeauna pregătit să discute în mod constructiv despre viitorul României și rămâne angajat să lucreze intens pentru a menține țara noastră pe calea europeană și democratică.
Cu prietenie, Marcel Ciolacu, liderul opoziției din România”.

În prezent, guvernarea a atins cele mai înalte cote ale lipsei de transparență și de dialog social. Bugetul a fost făcut pe repede înainte. Fondul de rezervă al premierului a devenit buget de stat paralel. Banii sunt împrumutați masiv pe-o parte și azvîrliți pe te miri unde pe alta.
Haosul legislativ e în creștere, se dau legi și ordonanțe care sunt modificate încă înainte de a intra în vigoare, au prevederi incomplete sau care se bat cap în cap. Documente oficiale sunt semnate cu numele altui premier decît cel în exercițiu. Țara a devenit teren fierbinte pentru proteste fără precedent, orașe sunt asediate de protestatari cu tractoare și camioane, tot mai multe bresle intră în greve. În loc de reforme se discută insistent despre comasări de alegeri. Anomia se întinde peste țară.

De ce amintim toate astea?
Poate scrisoarea lui Ciolacu din 2021 s-a pierdut pe drum. Poate ar trebui retrimisă la Bruxelles, păstrînd integral reclamațiile și ajustînd puțin guvernanții. Dacă nici acum nu intervin oficialii europeni, vorba liderului PSD, ar putea fi prea tîrziu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998