CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

2024, între mașina de creat emoții a lui Cioloș și manipulările în masă ale SRI

0 comentarii / 3416 vizualizări / 11 decembrie 2023

La fiecare 10 ani prezidențialo-electorali, în România are loc un fenomen aparte: o puternică emoție colectivă, creată artificial, care trebuie să justifice alegerea președintelui ”potrivit”. E vorba doar de primul mandat, pentru că la noi șefii de stat sunt ”programați” pentru două mandate, iar alegerile pentru al doilea mandat sunt în general o formalitate. De aici, marea întrebare mai rămîne doar ce emoție vor asigura serviciile secrete în 2024, pentru viitorul monarh pe zece ani.

În 2004, am avut emoția provocată de momentul ”dragă Stolo” și de lacrimile de crocodil ale lui Băsescu; în egală măsură, se lucrase și prin alte mesaje, precum celebrul ”La țepe în Piața Victoriei”, menit să încingă atmosfera pe parcursul campaniei prezidențiale.

În 2014, am avut reacția vehement emoțională a românilor față de împiedicarea diasporenilor de a vota, care ar fi dus, chipurile, la indignare (inter)națională, la extraordinara mobilizare pentru turul doi și la victoria lui Iohannis, care în primul tur era în urmă cu 10%. A contat prea puțin că nicio altă țară a lumii nu organizează sute de secții de votare în străinătate, principiul fiind că cine e interesat, vine în țară și votează.
După alegeri s-a descoperit că marile cozi de la secțiile din străinătate erau regizate – transmisiile oricum acopereau cîteva orașe mari și late – iar în unele cazuri se folosiseră, cu implicarea unui celebru mogul TV, chiar imagini vechi, de la cu totul alte evenimente. Tot pe latura emoțională a mers și așa-zisa explozie a popularității candidatului Iohannis pe rețelele sociale, peste noapte apărînd milioane de urmăritori entuziasmați. Primul an în care România s-a confruntat cu celebrele softuri generatoare de conturi false și de postări la kilogram.

De fapt, de emoție colectivă am avut parte și în 2000, cînd românilor li s-a indus ideea că dacă țara încape pe mîna ultra-extremistului Vadim Tudor vom fi azvîrliți din Europa, deci musai să fie ales Iliescu.
Emoțiile induse nu apar, cum spuneam, și în alegerile prezidențiale pentru al doilea mandat, treaba rezolvîndu-se mult mai discret.

Anul viitor vom avea din nou alegeri pentru un președinte nou-nouț, așa că trebuie să fim pregătiți de pe acum. (Citește continuarea pe Canal33.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998