CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

27 mai, ziua care ar putea schimba lumea. Guvernatorii americani se revoltă împotriva Tratatului pandemic

0 comentarii / 2058 vizualizări / 25 mai 2024

Două duzini de guvernatori republicani, aproape jumătate din totalul guvernatorilor americani. nu doresc ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să capete dreptul de a lua deciziile în cazul unei noi pandemii globale, potrivit unei scrisori pe care au trimis-o președintelui Biden în această săptămână, relatează Fox News. Tratatul ar urma să fie semnat în cadrul unei reuniuni a OMS care va începe luni.

În prezent, există două propuneri în curs de negociere care ar acorda OMS o autoritate „fără precedent și neconstituțională” în SUA, potrivit Asociației guvernatorilor republicani.

„Dacă vor fi adoptate, aceste acorduri ar încerca să ridice OMS de la un organism consultativ la o autoritate globală în domeniul sănătății publice”, se arată în scrisoare. „Conform amendamentelor și tratatului propus, se presupune că directorul general al OMS ar obține puterea unilaterală de a declara o „urgență de sănătate publică de interes internațional” în națiunile membre, extinzându-se dincolo de pandemii pentru a include o serie de urgențe percepute.”

Cele două propuneri vizează modificarea actualului Regulament sanitar internațional al OMS și instituirea unui nou tratat privind un „Acord privind pandemiile”.

„Îngrijorări suplimentare apar în ceea ce privește crearea unei infrastructuri de supraveghere la nivel mondial și cerințele ca statele membre să cenzureze discursul legat de sănătatea publică, ceea ce ar putea facilita proliferarea armelor biologice”, au continuat guvernatorii. „Ne-am angajat să ne opunem oricăror încercări de a transfera OMS autoritatea asupra politicilor publice care îi afectează pe cetățenii noștri sau oricăror eforturi ale OMS de a-și afirma o astfel de autoritate asupra lor.”

Guvernatorii. Ron DeSantis din Florida, Kay Ivey din Alabama, Mike Dunleavy din Alaska, Eric Holcomb din Indiana, Kristi Noem din Dakota de Sud, Bill Lee din Tennessee, Jim Justice din Virginia de Vest și guvernatorul Kim Reynolds din Iowa se numără printre cei care au semnat scrisoarea.

Guvernatorii din Texas, Georgia, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, Dakota de Nord, Oklahoma, Carolina de Sud, Utah, Virginia și Wyoming au semnat, de asemenea, scrisoarea.
În scrisoare se mai spune că Tratatul pandemic propus de OMS ar schimba radical modul în care guvernatorii pot răspunde la urgențele sanitare din statele lor.
La începutul acestei luni, senatorul Ron Johnson, republican din Wisconsin, a condus întreaga conferință republicană a Senatului, cerându-i președintelui Biden să respingă acordurile care ar extinde autoritatea OMS în cazul unei pandemii globale.

Adunarea Mondială a Sănătății (WHA) se va desfășura în perioada 27 mai – 1 iunie și se așteaptă ca acordurile internaționale să fie luate în considerare.

WHA este organul decizional al OMS, care se reunește anual pentru a stabili obiective și a elabora politici între cele 194 de state membre.
În timp ce administrația Biden s-a angajat să îmbunătățească coordonarea globală pentru a combate pandemiile, a criticat, de asemenea, unele elemente ale potențialului tratat al OMS. Mai exact, oficialii au turnat apă rece pe acordurile care nu protejează suficient de mult brevetele companiilor farmaceutice, după cum relata Politico în ianuarie. Casa Albă și OMS nu au oferit imediat comentarii pentru Fox News Digital.

UE susține puternic Tratatul pandemic, poziția Consiliului European fiind aceea că ”O convenție, un acord sau un alt instrument internațional este obligatoriu din punct de vedere juridic în temeiul dreptului internațional. Un acord privind prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie adoptat în cadrul OMS ar permite țărilor din întreaga lume să consolideze capacitățile și reziliența la nivel național, regional și mondial în raport cu viitoarele pandemii.”
Ideea unui asemenea acord a stîrnit dezbateri planetare furtunoase, atît în rîndul juriștilor și al politicienilor, cît și al cetățenilor, petiții publice lansate în întreaga lume, inclusiv în România, împotriva Tratatului adunînd milioane de semnături. Există șanse bune, însă, ca reuniunea de săptămîna viitoare să nu aducă încheierea acordului, presa internațională consemnînd că există o opoziție la nivel global tot mai pronunțată, (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998