CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

A cui este televiziunea publică?

2 comentarii / 2562 vizualizări / 24 septembrie 2015

Iată o întrebare grea. Pe care merită să ne-o punem. Mai ales acum când, din nou, ea este zguduită de un scandal. Demiterea Consiliului de Administraţie şi, implicit, a lui Stelian Tănase nu este întâmplătoare. Tocmai înaintea alegerilor. Deci, a cui este oare televiziunea publică?
În principiu, ea aparţine cetăţenilor României. Este, pur şi simplu, sau ar trebui să fie un serviciu public. Şi, în niciun caz, televiziunea publică nu ar putea fi o televiziune comercială. O televiziune comercială nu are nicio obligaţie specială, cu excepţia celor prevăzute în Legea Audiovizualului. Care sunt mai mult restricţii. O televiziune publică trebuie să răspundă interesului societăţii, de a fi promovată arta şi cultura. De a fi difuzate emisiuni cât mai decente. De a fi promovate informaţii corecte, care să nu aibă rolul de a promova un partid sau altul. De a fi cât mai neutră în disputele politice.
Dar din capul locului, televiziunea publică din România este croită după un alt calapod. Iar vinovate sunt partidele politice. Care, s-au făcut luntre şi punte pentru a-şi adjudeca instrumentul prin care să poată influenţa editorial toate programele.
Nu este deloc întâmplător faptul că televiziunea publică se bate, în rând, cu celelalte televiziuni, pentru contracte de publicitate. În mod normal, nefiind prin definiţie o televiziune comercială, publicitatea nu ar avea ce căuta aici. Este, de asemenea, straniu cum, prin decizia partidelor politice, televiziunea publică beneficiază de o taxă plătită de cetăţeni, de 20 de ori mai mică decât în alte state ale Uniunii Europene. Cu această taxă TV, nicio televiziune din lume nu poate rezista. În al treilea rând, dacă televiziunea este publică, oare de ce, în aceste condiţii, ea este silită să achite aşa-numita taxă de antenă? Şi, în al patrulea rând, tot spre deosebire de alte state europene, televiziunea publică din România este plătitoare de TVA.
Evident, sunt multe alte lucruri de spus. În esenţă, întreg sistemul este de aşa manieră legiferat încât, televiziunea publică să se afle mereu în stare de faliment. Şi cu mâna întinsă către Guvern. Iar Guvernul, indiferent care este el, are oricând puterea şi capacitatea de a influenţa majoritatea parlamentară astfel încât, Consiliul de Administraţie, fie este total aservit, în frunte cu preşedintele televiziunii, fie este demis.
Chiar aşa s-a întâmplat acum. Reporterii televiziunii publice, făcându-şi datoria, au deranjat muşuroiul de furnici politice. Şi vin alegerile, nu-i aşa? Victor Ponta este furibund. Stelian Tănase nu a stat cu arma la picior şi la dispoziţia lui. Alţi lideri ai coaliţiei au acelaşi tip de reacţie. Cât despre opoziţie, şi ea este nemulţumită. Stelian Tănase nu a fost nici sluga opoziţiei. Mai sunt nemulţumiţi, iată, şi salariaţii. Faimoasele sindicate din televiziune. Cărora, Stelian Tănase, pentru a nu înrobi instituţia, le-a refuzat semnarea Contractului Colectiv de Muncă.
Şi una peste alta, omul este demis.
Ceea ce nu ştiu însă cei care au luat această decizie, este că, indiferent cine va veni la cârma televiziunii, dacă nu se adoptă o politică gen “punct şi de la capăt”, adică faliment şi reînfiinţare, şi dacă nu este schimbat total comportamentul politic faţă de televiziunea publică, situaţia se va repeta la nesfârşit. Şi, la nesfârşit, televiziunea publică va fi pe butuci.
Şi ar mai trebui să înţeleagă ceva păstorii politici ai acestei instituţii. Că politica editorială nu o face şi nici nu trebuie să o facă preşedintele-director general. Şi nici Consiliul de Administraţie. Ci doar jurnaliştii angajaţi exclusiv pe criterii profesionale. Şi nu pe pile.
Este oare atât de greu de priceput? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Mai sa cad de pe scaun citind acest text..De ras ,bineinteles; si asta cand am citit cine l-a redactat( daca el o fi ?).Pai cine stabileleste „criteriile profesionale” daca nu tot politicul ,ca doar el poate legifera.E tot o ciorba reincalzita ,bineinteles nu pe gratis pt autor(autori) .

  2. Corectie : „stabileste” in loc de ” stabileleste” … imi asum gresala !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998