CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9560 RON UP | 1 USD = 4.6047 RON UP | 1 GBP = 5.7745 RON UP

A devenit un obicei al guvernului Orban: Ordonanta alocatiilor, in afara Constitutiei

5 comentarii / 2236 vizualizări / 14 august 2020

Fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, a anunţat ieri că mult comentata OUG 123 privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii, în locul dublării lor dintr-un foc, va fi trîntită definitiv în parlament săptămîna viitoare. O decizie salutară, dar care nu a fost însoțită, din păcate, și de o precizare importantă, zicem noi: faptul că OUG în cauză, intrată în vigoare pe 31 iulie, e nu doar neprincipială, ci și total neconstituțională.

De ce e neconstituțională respectiva Ordonanţa, care vizează modificarea articolului 3 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în sensul majorării graduale a cuantumului alocaţiei de stat începând cu 1 august 2020, în locul dublării decise de parlament?
Simplu.
Pentru că alocațiile copiilor sunt stipulate în art.49 din Constituție, care prevede: ”Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor. Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap”.

Iar respectivul articol face parte din secțiunea ”Drepturile şi libertăţile fundamentale” a Constituției.
Aceeași Constituție care prevede, la art.115, alin.6: ”Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.
Pentru a nu se știe cîta oară, guvernul Orban sfidează Constituția, iar gestul său scapă și neobservat, peste toate cele. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Jenant, sa vii cu informatii si algatii date de o tata, una dintre cele care au ingropat definitiv, pesedeaua.

  • Jenant e să tot defilezi cu un psihopat imbecil la Ministerul de Finanțe doar pentru că îl poți șantaja pentru rapt de la stat.
   Pedeleaua nu-i moartă, e doar îngropată. :)))))))))))))

   • Domnule, daca ai avea macar 10% minte din cata pretinzi caai, ai realiza ca parlamentul nu poate emite legi din domeniul politicii economice a executivului. Indiferent de pozitiile CCR, multe dintre ele in afara legii.
    E ca si cand sectia de politie care ti aeliberat permisul auti ti ar spune maine si ca parcarea cu spatele e obligatorie peste tot in Romania. E chiar asa de greu de inteles?

    • Din moment ce emite legi în domeniul politicii economice, constituțional, România fiind stat social, nu e corect să spui că Parlamentul nu poate emite. :)))))))
     Prima dublare de alocații a fost opera PNL așa că ia tu niște muie până crapi, gen.

 2. Avem guvern… IOC (Iohannis, Orban, Cîţu).
  Pentru arahaţii ăştia, Constituţia e doar un sul de hîrtie igienică.
  Dar au tupeul să vorbească despre democraţie.

  Sclavii din colonia Securistan îşi dorm somnul cel de moarte.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998