CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

A fost vizita la Vintu blatul lui Geoana cu Basescu?

0 comentarii / 2048 vizualizări / 16 octombrie 2010

O declarație spectaculoasă făcută vineri noaptea de Vîntu, la Antena 3, pare să constituie cireașa de pe tortul unui scenariu care circulă de mai multe luni în anumite cercuri politice de vîrf. Potrivit acestuia, Geoană nu a fost atras într-o capcană, prin vizita la Vîntu, ci totul a fost un simplu blat făcut de el cu Traian Băsescu, pentru a-i servi acestuia victoria pe tavă.

Oficial, se știe că Mircea Geoană a făcut o vizită în miez de noapte la Vîntu, pe 2 decembrie, puțin înaintea turului doi al alegerilor, unde a stat aproape o oră ca să se relaxeze. Băieții de la Academia Cațavencu, publicația lui Vîntu, au obținut fotografii de la eveniment, publicînd pozele a doua zi și întrebîndu-se ce a căutat Geoană la un personaj pe care tocmai îl numise ”malefic” într-un interviu. Înaintea publicării, Cațavencii l-au sunat pe Vîntu, iar acesta le-a dat undă verde, în timp ce Geoană nu a putut fi contactat.

Luna trecută, foștii Cațavenci care activează azi la revista Kamikaze, au dezvăluit încă un element: acela că, puțin înaintea lui Geoană, de la locuința lui Vîntu a plecat un director important de la trustul Realitatea, care a observat că Geoană, aflat în apropiere, era filat de paparazzi. El a tras imediat semnalul de alarmă, dar Geoană a replicat: „Nu‑i nimic, vorbesc eu mîine cu Cozmin“.

Numai că, scriu foștii Cațavenci, a doua zi, Geoană nu i-a suflat un cuvînt lui Gușă, consilierul său de campanie, lucru complet neobișnuit.

Ce s-a întîmplat ulterior, se știe: Băsescu l-a atacat tăios pe Geoană la confruntarea televizată, acesta s-a bîlbîit, nu a avut replică, și din acel moment președintele a scăpat în cîștigător.

Multă vreme presa a speculat că Geoană a fost atras într-o capcană de către Vîntu, care era șantajat cu dosare penale de către Băsescu, numai că informațiile care transpiră, odată cu trecerea timpului, spulberă această teorie.

Aseară, la Antena 3, Vîntu a mai dezvăluit o informație prețioasă, aceea că, imediat după intrarea în vila lui din str.Paris, ofițerul de serviciu al mogulului l-a avertizat pe Geoană că are un paparazzo pe urme. „Ştiam şi i s-a spus în momentul în care a intrat în casă”, a spus magnatul.

Nu era nicio surpriză, însă, pentru liderul PSD. În debutul campaniei de anul trecut, Geoană renunțase oficial la escorta oficială a SPP, primind de la partid un echipaj privat de contra-filaj, care să îi asigure protecție de orice fel. Conform informațiilor noastre, în seara buclucașă, agenții lui Geoană au fost primii care l-au avertizat că lîngă vila lui Vîntu este un paparazzo, dar acesta nu a părut deranjat. Cine era respectivul? E vorba, din datele noastre, de fostul redactor șef al publicației ”Atac la persoană”, Viorel Sima, pozele realizate de el fiind cele difuzate de Cațavencu și Hotnews.

Contactat de Hotnews după apariția pozelor, Vîntu dă o declarație destul de stranie: „Până pe 7 decembrie (după turul doi n.n.) nu vreau să mai fac nici o declaraţie. Nu vreau să comentez. Pe 7 decembrie am să fac o declaraţie publică. Eu nu sunt actor în această campanie. Pe 7 decembrie voi ieşi public şi voi povesti mai multe. Să se termine odată campania asta şi să putem discuta mai liniştiţi. Până atunci nu mai declar nimic”. Declarațiile promise nu au mai venit niciodată.

Se știe cu precizie, deci, în acest moment, că Mircea Geoană aflase în timp real că e filat, ceea ce îi oferea timp suficient pentru pregătirea unei reacții corespunzătoare. Putea să nu mai intre în vila lui Vîntu, putea să o facă pentru doar cîteva secunde (”eram în preajma și am trecut să îl salut” etc), apoi să-și urmeze drumul, putea să blocheze (ori măcar să încerce) apariția pozelor prin intermediul prietenlului său, Vîntu. Putea, în fine, să pregătească o reacție potrivită pentru cazul previzibil în care ar fi fost atacat pe această temă de Băsescu. Nu a făcut nimic din toate astea. De ce?

Există o singură ipoteză care poate explica acest comportament: vizita lui Geoană la Vîntu a fost inițiativa sa, de comun acord cu Traian Băsescu. Mai mult, e foarte probabil că Geoană a intervenit pe lîngă Vîntu tocmai pentru a nu bloca apariția pozelor respective. În acest mod, Mircea Geoană îi oferea lui Băsescu un atu important în dezbaterea directă, care să ajute la înfrîngerea proprie, sau măcar să ofere o explicație de fațadă acestei înfrîngeri, una servită marelui public. Spunem asta pentru că adevărata victorie s-ar putea să se fi obținut de la butoanele Ministerului Administrației și Internelor, că doar însuși Ioan Oltean recunoștea, recent, că fără Blaga nu mai ajungea Băsescu iar la Cotroceni. Singurul care a îndrăznit să sugereze, pînă azi, blatul lui Geoană cu Băsescu a fost Vasile Dîncu, într-o declarație în care spunea că vizita la Vîntu a fost un cadou pe care Geoană i l-a făcut lui Băsescu.

De ce ar fi făcut asta Geoană, însă? De ce și-ar fi tăiat singur craca de sub picioare prin vizita la Vîntu?

Simplu: pentru a evita o lovitură mult mai cumplită, care să îl scoată din cărțile politicii definitiv, nu doar din cele prezidențiale. Prin pierderea alegerilor, Geoană rămînea, totuși, numărul doi în stat și președintele celui mai mare partid, în acel moment nefiind limpede dacă în PSD ar fi urmat un congres și cu atît mai puțin dacă Geoană ar fi pierdut șefia partidului. Dacă în locul vizitei la Vîntu s-ar fi recurs la altă modalitate de compromitere, candidatul PSD ar fi putut pierde mult mai mult de atît. Ce armă de atac ar fi putut folosi, însă, Traian Băsescu în absența vizitei la Vîntu?

Un răspuns categoric e greu de dat, variante sunt mai multe. Dar o ipoteză am îndrăzni să avansăm: e vorba de misterioasele vizite la Moscova ale lui Geoană, făcute în condiții neobișnuite, ținute la secret și rămase neelucidate pînă în ziua de azi, deși Băsescu a promis, la un moment dat, că va face lumină asupra lor.

În cadrul acelor deplasări, Geoană a fost, mai mult ca sigur, filat de serviciile secrete, iar dacă secretul a fost atît de bine păstrat de pesedist, e clar că nu s-a întlnit cu Alla Pugaciova ca să-i cînte la ureche ”Arlechino”. Ci cu niște personaje sus-puse, pentru a căror contactare liderul PSD ar fi trebuit să dea serioase explicații în țară. În cercuri politice înalte se vorbește chiar că Geoană a fost atras într-o veritabilă cursă la Moscova, cu ajutorul unor servicii secrete externe, tocmai pentru a putea fi executat lejer în campanie. Doar timpul va lămuri – dacă o va face – acest din urmă mister.

Pînă atunci, să amintim, în treacăt, un singur element: suspiciuni de blat al lui Geoană cu Băsescu au apărut, în PSD, nu doar după alegerile din 2009, ci și după alegerile la primăria capitalei din 2004. Jurnaliștii mai bătrîni ori cititorii cu ținere de minte bună își amintesc, probabil, ciudatul non-combat făcut de Geoană în campanie, dar și refuzul încă mai ciudat al lui Băsescu de a-și ataca adversarul, spre deosebire de ferocitatea manifestată cîteva luni mai tîrziu, contra lui Adrian Năstase, la prezidențiale. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998