CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A inceput deja fraudarea alegerilor? Opozitia si semnaturile electorale

2 comentarii / 3225 vizualizări / 19 februarie 2019

Liberalii și useriștii, plus partidul lui Cioloș par deciși să fure startul alegerilor, în plan legal ori moral. Alianța USR-PLUS a început, astfel, deja, să strîngă semnături de susținere a listei de candidați în alegeri, iar la PNL s-a luat o decizie similară ieri. Numai că respectivele acțiuni ridică semne de întrebare, mai ales în cazul partidului lui Orban.

Acesta a cerut ieri, în Biroul Executiv, conform informațiilor intrate în posesia noastră, să se înceapă deîndată strîngerea de semnături care să susțină, conform legii, listele de candidați depuse la Biroul Electoral.
Ludovic Orban a stabilit un prag național de 1,5 milioane de semnături, care să demonstreze forța partidului, în condițiile în care legea reclamă doar 200.000.
Doar din București, liderul PNL a solicitat minim 150.000 de semnături, ceea ce a stîrnit nemulțumirea organizațiilor de sector, care au avertizat că cifra e nerealistă, mai ales ținînd cont de cîte voturi efective a adunat PNL la ultimele rînduri de alegeri.
A sărit însă unul dintre liderii filialei Alba, deputatul Florin Roman, care a decretat că ei pot aduna 150.000 de semnături în doar cîteva zile, astfel că protestele s-au stins în fașă.
Numai că o problemă imensă pentru PNL, mai ales de moralitate, pentru că lista pentru care ar urma să se ceară semnăturile cetățenilor nu există și nici nu va apărea, se pare, prea curînd. Să ceri oamenilor semnături de susținere pentru …nimeni înseamnă exploatare în orb, cum zice o veche vorbă.
Cînd i s-a ridicat liderului PNL chestiunea respectivă acesta a replicat, iritat, că oamenii trebuie să aibă încredere în partid.
Adevărata mare problemă a PNL și a alianței USR-PLUS e, însă, faptul că legea alegerilor europene, modificată anul trecut, dar și contestată, va intra abia pe 6 martie în dezbaterea CCR, care va trebui să analizeze schimbările.
După decizia care va fi luată, Guvernul va stabili prin HG modelul listei de semnături; dacă acesta va fi diferit de vechiul format – și obligatoriu va fi -, înseamnă că toate semnăturile strînse pînă atunci de liberali și useriști vor deveni nule și operațiunea va trebui reluată de la zero. Ori, poate, opoziția a găsit o metodă de a ”transfera” miraculos semnăturile de pe o listă pe alta.
Singura speranță, oarecum, pentru partidele respective ar fi ca CCR să tergiverseze legea pînă la momentul cînd noua formă nu va mai putea intra în funcțiune din lipsă de timp, după cum arată experți ai unor ONG-uri de calibru, citați de ziarul Adevărul. Numai că atunci scandalul ar putea atinge proporții nebănuite, pentru că vechea lege nu e corelată cu Regulamentul UE privind protecţia datelor, adoptat la 27 aprilie 2016. (B.T.I.)

foto: covasnamedia.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Doamne !!! Cand vad ce opozitie si , mai ales, ce lideri ai opozitiei avem, imi vine sa emigrez !

  2. Sica Mandolina o s-o ia in freza repede cu lista lui cu tot…asta si pt ca l-a pus pe gigolo cu batistuta de la tv falita sluga deep state…halal opozitie…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998