CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A inceput numerotarea inversa pentru Guvernul Boc 5. Conform opozitiei

0 comentarii / 1555 vizualizări / 18 octombrie 2010

PSD, PNL si PC au declansat cursa pentru daramarea Guvernului Boc. Ceea ce presupune transformarea opozitiei din minoritate in majoritate. Este conditia sine qua non. Daca acest lucru nu se intampla in interiorul Parlamentului Romaniei atunci Guvernul Boc, in loc sa fie daramat, va fi consolidat. Iar consecintele nu vor intarzia sa apara. Mai ales in strada.
Desi a ratat cel mai bun prilej de a da peste cap Guvernul Boc si de a veni la putere, atunci cand a luat decizia nefericita de a cere dreptate la o Curte Constitutionala aflata in prizonierat politic, opozitia isi manifesta brusc nerabdarea si ia decizia de a introduce o motiune de cenzura. Chiar acum, dupa ce Guvernul Boc tocmai a iesit intarit prin verdicul dat de Curtea Constitutionala legat de legea pensionarilor, iar Traian Basescu a facut si el o jonglerie politica extrem de profitabila prin modificarea pe care o propune – oare de ce a facut-o acum si nu altadata? – Legii pensiilor privind termenul pentru femei. Motivele posibile ale acestei decizii sunt mai multe. Fie unii lideri ai opozitiei joaca, de fapt, pe sub masa cu echipa Basescu – Boc; fie se tem sa preia puterea intr-un moment de criza, dar in acelasi timp nu vor sa fie acuzati ca nu incearca si atunci au identificat acest compromis, constand intr-o tentativa care probabil va esua; fie aceiasi lideri au semnale din partea unor parlamentari ai puterii, conform carora acestia urmeaza sa defecteze, trecand de partea opozitiei.
Personal cred, mai degraba, in cea de-a treia ipoteza. Daca ne plasam in acest scenariu, atunci am putea rationa in felul urmator. Ca oamenii responsabili din opozitie isi dau seama ca situatia este atat de grava, incat riscul de escaladare poate fi fatal pentru Romania si, atunci, orice trebuie incercat pentru a aduce la putere un guvern si un presedinte credibil. In al doilea rand, ei s-ar putea baza pe prabusirea in randul opiniei publice, conform sondajelor si tuturor tipurilor de analiza, a suportului acordat coalitiei la putere. In fine, nu sunt de neglijat posibilele semnale, conform carora un anumit numar suficient de mare de deputati si senatori ai puterii ar fi dispusi sa sara gardul in opozitie pentru a reveni alaturi de actuala opozitie la putere.
Este posibil sa fie asa. Cu certitudine, atat programul oferit de PNL privind guvernarea, cat si cel mai recent lansat pe piata de PSD si, fireste, setul de propuneri avansate de PC sunt de natura sa conduca la o viziune mai coerenta privind asanarea crizei si relansarea economica. Sub aspect social, e limpede ca un nou guvern ar beneficia de o perioada de liniste atat de necesara. Pe plan extern, un grad mai mare de credibilitate nu poate fi decat benefic. Indiferent cine va guverna, pentru inceput va fi mai bine. Poate ca aceasta socoteala si-o fac si cei cativa parlamentari ai puterii, care pot face diferenta si care pot decide, prin votul lor, soarta motiunii de cenzura.
Am insa o singura intrebare la care nu am cum sa dau un raspuns. O intrebare grava. Nu cumva semnalele pe care le primeste opozitia din partea unor parlamentari ai puterii sunt, in mod intentionat si viclean, false? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998