CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A inceput ”primavara rusa” profetita de analistii occidentali?

3 comentarii / 3783 vizualizări / 17 martie 2015

Scandalul Horia Georgescu trebuie să pună pe gînduri fiecare român, luat individual sau la un loc cu alte evenimente recente de calibru asemănător, generate de arestările sau punerile sub acuzație din partea DNA. E un scandal stupefiant, care ridică prea multe probleme încît să nu merite o analiză specială. Și care trimite, de asemenea, cu gîndul la o întrebare cruntă, în opinia noastră. Una care ar trebui să dea fiori României.

Ceea ce e halucinant în cazul lui Horia Georgescu nu e faptul că avem de a face cu încă un corupt, de pe o listă, vai, atît de lungă. Ci alte două aspecte.
Primul, că am avut, efectiv, lupul pus paznic la oi: omul care stabilea cine merită ras din politică ori chiar condamnat pentru că și-a angajat nevasta la cabinetul parlamentar e acuzat de șpăgi uriașe, într-unul dintre cele mai grave dosare cu putință. Cum bine remarca și Deutsche Welle, ”un paznic corupt al eticii este o contradicţie în termeni”.

Al doilea aspect e, de departe, mult mai grav: cum a putut ajunge un personaj cu backgroundul lui Georgescu într-o funcție de vîrf la o structură atît de importantă, preferata Departamentului de stat american, am putea spune, fără ca nimeni să nu ridice vreo sprînceană?

Informațiile furnizate presei de propriul frate – iată că, după atîtea denunțuri glorioase era firesc să apară și un Pavlik Morozov autohton – sunt de-a dreptul horror. Odraslă de securist-nomenclaturist, alcoolic, narcoman, incompetent, cu diplome luate la kilogram și cu posturi cucerite prin șpăgi grase, aproape nimic rău nu pare să lipsească din portretul ”simbolului” anticorupției.

Celor care ar fi tentați să nu dea crezare dezvăluirilor fratelui le atragem atenția că mare parte din informații au apărut, demult, și în presă, mai ales cea locală, din Brașov.

Or, se presupune că serviciile secrete ar fi trebuit să-l purice pe Georgescu pînă la a șaptea spiță mai înaintea numirii în asemenea post.

Căt despre faptele de corupție de care e acuzat, ele sunt vechi de 6-7 ani, răstimp în care, iarăși, nimeni nu a mirosit nimic necurat la Horia Georgescu.

Măi să fie!…

Ca o curiozitate, mai toate faptele care se impută protagoniștilor celor mai spectaculoase dosare ale DNA, în ultimele luni, sunt vechi de ani buni și datează, cel mai adesea, dinainte de a fi fost numiți în posturi-cheie.

Cu 7-8 servicii secrete care se calcă pe bătături, România a ajuns, totuși, un uriaș sat fără cîini?

Dacă e să ridicăm puțin bărbia din piept, peisajul e sumbru, la nivelul instituțiilor mari ale statului.
SIE stă de jumătate de an fără director într-un moment cînd tot mapamondul e cu ochii ațintiți pe coasta României, unde se petrec evenimente tot mai grave.
DIICOT e cam în aceeași situație.
La SRI, nu e clar nici azi de ce a plecat un director pe care îl lăudau multe nume grele din Occident.
În locul lui a venit unul pe care e la fel de neclar ce anume îl recomandă pentru post.
Cel mai important consilier prezidențial pleacă din post misterios, fără explicații clare, iar speculațiile îi pun în cîrcă fapte grele, care riscă să afecteze chiar imaginea președinției.
Curtea Constituțională e în corzi, după ce un judecător e săltat de procurori pentru trafic de capre și struți.
Guvernul Românei pierde cel mai important ministru, pe cel de Finanțe, tot pe altarul corupției.
ANI e decapitată, cu un șef care pînă și la arestare s-ar fi comportat necorespunzător.
Parlamentul și administrația locală sunt ciuruite de arestări și condamnări pe bandă rulantă, orașe mari și județe rămînînd fără edili, cel mai probabil pînă la alegerile de anul viitor.

Mai rău, în majoritatea cazurilor de mai sus, asistăm la o ciudată incapacitate a celor de la putere de a face numirile necesare pe fotoliile lăsate libere.
Provizoratul s-a instalat peste țară, bine că vorbim, în schimb, de necesitatea înființării funcției de Primă-Doamnă.
Despre organe importante de presă aflăm că erau alimentate cu bani de la cele mai corupte personaje.
Formatori de opinie binecunoscuți cer, nervoși, lichidarea completă a clasei politice și înlocuirea cu alta, mai curată. Greu tare, însă, că un tînăr șef de partid de mare viitor tocmai a decis să se dedice familiei și a demisionat netam-nesam.
La fel cum au demisionat pe bandă conducerile unor mari companii și regii de stat, unde altă dată se dădeau șpăgi grele ca să ajungi.

Un fenomen cît se poate de grav, însă, e și demonetizarea cvasi-totală a regimului Traian Băsescu, un președinte care a avut, în mod cert, multe păcate și care s-a dat mai ”rotund” decît era în fața poporului. Dar care, totuși, era un pro-american convins și a făcut eforturi mari să țină România pe direcția euro-atlantică.
Acum, românii află, năuciți, că în mandatul pro-americanului și în funcțiile dragi americanilor erau unși cei mai putrezi indivizi cu putință, pe sub nasul prea-bine-informatului nostru șef de stat. (Cel puțin așa se recomanda…).
Colac peste pupăză, presa poloneză – deci nu cea din Papua-Noua Guinee – scrie, printr-un ziar condus de reputatul intelectual Adam Michnik, că am avut un președinte pro-rus.

N-o avea Putin simțul umorului, dar o asemenea turnură sigur îl face să rîdă în barbă, satisfăcut.

În toamna anului trecut, analiști politici de prestigiu din Occident avertizau că estul Europei, cu România în frunte, se va confrunta anul acesta cu o ”primăvară rusă”, mai exact cu o campanie destabilizatoare orchestrată de Kremlin, menită să zguduie atît UE cît și NATO.

Dacă n-am ști cît de devotată Occidentului se pretinde noua echipă de la Cotroceni, mai că am întrezări pe geam razele de soare ale ”primăverii ruse”.
Poate doar americanii să nu știe ce știm noi, dovadă că încep să care la greu trupe militare în România. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Dupa 10 ani de dementa, Romania nu poate arata decat ca un balamuc urias.

  2. Deunazi dean thompson (US Embassy) spunea ca s-a intetit lupta anticoruptie. Acum SUA curata Romania de corupti si de prorusi si prin kovesi ii baga in puscarie. Deci cei care tremura cel mai mult sunt prorusii lui tariceanu si prorusii lui ponta.

  3. BTI, profetii profetesc, iar analistii analizeaza, nu invers! Daca ai informatii despre agentii rusi din Romania, da-le pe goarna, nu mai face pe initiatul, ca se vede de la o posta ca improvizezi! Si invata sa joci sah sau go, ajuta!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998