CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A început războiul din Marea Neagră

2 comentarii / 1325 vizualizări / 21 iulie 2023

Încă nu s-a dezlănțuit. Dar există acolo toate ingredientele necesare. Vladimir Putin a anunțat scurt pe doi: orice navă ucraineană care se deplasează în Marea Neagră este asimilată unei nave de război. Ca și când ar transporta nu cereale, ci armament. Și, ca atare, va fi lovită. Întrucât nu se precizează dacă Federația Rusă instituie acest regim pentru întreaga Mare Neagră sau doar pentru ceea ce consideră că reprezintă apele ei teritoriale în jurul Peninsulei Crimeea, putem interpreta ambiguitatea în sensul că e vizat întreg arealul. Inclusiv apele teritoriale ale României.
În apele teritoriale ale României, după cum se vede din satelit, a fost creată o mare aglomerare de nave ucrainene. Acestea fie intenționează să străbată Marea Neagră de-a lungul coastelor, fie, cel mai probabil, să utilizeze Canalul Bâstroe, al cărui șenel a fost în mod pervers adâncit suficient de mult pentru pescajul respectivelor nave. Când rușii vor ataca, ei ar putea să o facă și în apele teritoriale ale Mării Negre aparținând României și sau mai ales în zona de intrare în Canalul Bâstroe. Pentru noi, pericolul este major.
Să ne facem cât mai bine înțeleși. Mai marii Uniunii Europene, desigur, cu acordul și chiar la indicația prealabilă a Washingtonului, au dat undă verde Ucrainei să sape adânc în Canalul Bâstroe, indiferent de consecințele asupra ecosistemului Deltei Dunării. Acest acord nu a fost făcut public decât cu o jumătate de gură și ulterior imensului scandal generat de dezvăluirile din presa de la București. Membrii Executivului, ai fostului și actualului Guvern, au fost complici ai acestei operații, au închis deliberat ochii, au întors capul în altă parte și s-au făcut că nu văd ceea ce se petrecea deja sub nasul nostru. Între timp, tot în anticiparea acestui război din Marea Neagră, s-au mai produs două evenimente. Primul a fost acordul statului român, tot în condiții de netransparență, privind instalarea a două baze militare americane în zona protejată a Deltei Dunării. Pentru ca, la nevoie, partenerii noștri strategici să poată intra cu navele în Marea Neagră fără a încălca Tratatul de la Montreux. În ultima vreme, am asistat în acest sens și la antrenamente ale militarilor NATO cu tehnica de luptă aferentă tot în zona protejată a Deltei Dunării. A doua operație a fost realizată foarte recent, sub forma celor mai mari manevre militare din toate timpurile a forțelor armate combinate NATO în arealul Mării Negre.
Având în vedere argumentele pe care tocmai le-am prezentat, eu consider că războiul din Marea Neagră a început. Și a depășit de acum faza psihologică. Și propagandistică. Pentru România, pericolul este multiplu. El derivă în primul și în primul rând din faptul că înzestrarea armatei române, fiind neglijată practic timp de 30 de ani și Cenușăreasa Cenușăreselor fiind armata maritimă, suntem practic total vulnerabili în raport cu amenințarea pe care o prezintă Federația Rusă. În al doilea rând, speranțele noastre de a obține o ciozvârtă din imensele bogății de petrol și gaze existente în subsolul Mării Negre pe platforma noastră continentală sunt puse sub semnul întrebării. Un război desfășurat în Marea Neagră, în apele noastre teritoriale, va compromite pentru mulți ani de acum încolo valorificarea perimetrelor a căror explorare s-a încheiat și pentru care există proiecte de valorificare, cum este Neptun Deep, vizat de OMV Petrom. Prin urmare, probleme are și Austria, care mizează pe acest uriaș zăcământ, adjudecat într-un mod extrem de suspect, pentru a deveni cel mai mare producător de mase plastice din Europa. Pot fi compromise implicit și interesele geostrategice, dar și interesele economice ale Statelor Unite în această parte a lumii.
Mișcarea pe tabla de șah geostrategică făcută de Vladimir Putin, privind lucrurile la rece, este extrem de inteligentă, dar și riscantă în același timp. Totul depinde de riposta de care sunt sau nu capabile statele NATO. Nu pot să închei aceste demers editorial fără a observa – și reiese din conținutul acestuia – că diverse operațiuni, făcute mai mult sau mai puțin discret, mai mult sau mai puțin secret, vizând Marea Neagră, se așează într-o logică miilitară pe termen mediu și lung ca într-un adevărat puzzle.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Dle SRS, sunteți în continuare același influencer plătit de NAȚ-O…

  2. Citit azi, articolul Dvs. are alta greutate. Ma refer la faptul ca azi dimineata rusii au bombardat pe Dunare. Acum pericolul e iniment, nu mai e potential.
    Deocamdata din partea Presedintelui nici o reactie, se pare ca a uitat ca e(si) Comandantul Suprem.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998