CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A murit creatorul miturilor Stolojan și Băsescu – Dorel Șandor

0 comentarii / 2118 vizualizări / 11 martie 2024

Ieri dimineață a încetat din viață unul dintre cei mai redutabili analiști și consultanți politic post-decembriști, Dorel Șandor, cel despre care fostul președinte Emil Constantinescu a spus că e creatorul miturilor politice Stolojan și Băsescu.

Într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu în 2006, la Antena 3, Emil Constantinescu a vorbit despre modul în care sunt create miturile politice în România, cu ani de zile înainte ca respectivele personaje să fie aruncate în politica mare.

”Au fost două mari operaţii de manipulare a opiniei publicet. Una a fost crearea mitului Stolojan. Deci s-a proiectat pe mentalitatea poporului român imaginea dlui Stolojan, a unui om onest, corect, muncitor. Dl Stolojan totdeauna era cel care mergea înaintea Guvernului. A fost menţinut fostul ministru al Finanţelor, dar în spate conducea Stolojan. După aceea Stolojan a fost numit ministru al Finanţelor şi după aia a venit Guvernul Roman” spunea Emil.

Cine a creat mitul Stolojan?
Răspuns:

„Un mare specialist, care şi astăzi este eminenţa cenuşie şi a domnului Traian Băsescu. Este domnul Dorel Şandor, fost profesor de dezinformare la şcoala de securitate de la Băneasa, și care este o minte strălucită şi care de fapt a elaborat împreună cu două doamne foarte inteligente, care au mers cu Theodor Stolojan în zona economicului, cît a lucrat pentru Tofan, au creat acest mit Theodor Stolojan, care treptat a devenit adjunct al ministrului de Finanţe, secretar de stat, ministru de Finanţe înaintea Guvernului, după care prim-ministru. A fost spălat la Banca Mondială într-un post de funcţionar, pentru ca apoi să intre în PNL, pentru ca ideea structurilor oligarhice să controleze toate partidele”.

Stolojan era programat, deci, cu mulți ani înainte să preia frîiele statului, dar lipsa unei carisme necesare, probabil, a făcut ca el să fie înlocuit la momentul-cheie.
„Aia a fost o schimbare a sistemului” explică Emil. ”Deci la un moment dat cei care conduc structurile, au considerat că Băsescu putea să adune mai bine voturile poporului. A fost de fapt un mare proces de manipulare, prin care elitele intelectuale româneşti au creat mitul Băsescu”.

În 2005, după victoria lui Băsescu, pe care l-a consiliat, Șandor a fost vehiculat la șefia SIE ori a departamentului pentru securitate națională de la Cotroceni, dar a preferat să fie consilierul noului premier Călin Popescu Tăriceanu. Șandor a fost considerat la acea vreme principalul responsabil pentru celebra răzgîndire a lui Tăriceanu legată de demisia care ar fi trebuit să deschidă drum alegerilor anticipate.

Confruntat mai mulți ani cu o boală nemiloasă, Șandor a intrat în ultimii ani într-un con de umbră, publicînd sporadic analize sau dînd interviuri.
Într-unul dintre aceste interviuri, în 2018, în Revista 22, Șandor avertiza:

”La ora actuală, molima care distruge oamenii de 30-40 de ani și copiii este telefonul mobil, laptopul și Facebook. Noi am avut o viață personală la țară, la bunici, studenție, revoluție etc., care au ecou interior și judecata noastră vine dintr-o experiență de viață reală. La ora actuală, copilul când iese din burta mamei i se bagă telefonul în gură și vede ce i se livrează pe ecran, deci nu mai are experiență personală și mănâncă informații făcute de companii comerciale. Comunismul și capitalismul au fost înlocuite de consumerismul vulgar, ăsta este principala sursă și factor de influență. Iar telefonul, laptopul, calculatorul, Facebook și televizorul sunt izvoare de substituție a identității personale colective și a lumii în care trăim. Pe stradă, văd mame cu copil în brațe care vorbesc la două telefoane. Sau copii de câțiva ani care stau și se uită la ecranul calculatorului. 80% dintre oameni sunt prizonierii ecranului. Este o ciumă. Ăsta este unul dintre principalii factori care distrug în mod pașnic, soft libertarea, gândirea colectivă și individuală, comuniunea și ne face pe toți niște nuci într-un sac, nu niște nuci într-un nuc, cum ar fi normal. La ora actuală, lumea în care trăim este o grămadă de telefoane mobile la care livrăm ce vrem. That is all. Deci de aici începem. Asta este realitatea. Specia umană este într-un impas antropologic foarte grav. Este în trend global. Noi, fiind o țară mai săracă, mai primitivă, suntem mai întârziați în această patologie. Deci este o ciumă colectivă incredibilă”.

O observație care, șase ani mai tîrziu, se dovedește mai mult decît întemeiată. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998