CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A murit omul care i-a platit lui Nicu Ceausescu datoriile la Las Vegas

0 comentarii / 3688 vizualizări / 4 mai 2012

Fostul senator PD (şi apoi PSD) Triţă Făniţă a murit marţi, 1 mai, la vîrsta de 83 de ani, şi a fost înhumat astăzi. O moarte cu valoare de simbol într-o zi dragă comuniștilor pentru un personaj care ar putea fi considerat unul dintre puținii capitaliști ai Epocii de Aur.
Triţă Făniţă a fost întotdeauna un personaj controversat. În 1979, după ce Nicu Ceauşescu a pierdut la ruletă, în Las Vegas, nu mai puţin de 1,2 milioane de dolari, bani care aparţineau Ambasadei Române la Washington, Elena Ceauşescu a încercat să „acopere” gaura cu banii produşi de Triţă Făniţă, director al Agroexport, obţinuţi din operaţiuni cu marfă străină. Reamintim că Agroexport era specializată în tranzacții tipic comuniste, precum exportul grîului românesc de calitate în Rusia și importul de grîu mediocru, din Africa, pentru piața românească. Deși ”Sinistra” a încercat să mușamalizeze povestea, totul a transpirat, iar Securitatea a decis arestarea lui Triţă Făniţă, pentru a-o plasa pe băgăcioasa Elena într-o poziție proastă în fața soțului. După ce l-a anchetat doi ani, aceeași Securitate i-a dat un certificat „de bună purtare” şi l-a eliberat fără să-l judece. Se spune că Făniţă a fost investigat chiar de către un vecin de la Breza, un colonel de Securitate cunoscut pentru abuzurile sale.
După Revoluţie, Triţă Făniţă, probabil deja milionar în dolari, a devenit un controversat om de afaceri. Specializat în importuri de grîu inutile, pentru populație, Făniță a făcut bani grei din subvențiile acordate de stat pentru cerealele respective. Grație acestor manevre, Făniță a fost aproape cert cel mai bogat om din România în primii ani de după revoluție, mult înainte ca Top 300 să se inventeze. A fost senator PDSR şi PD, (a trecut și pe la PDAR) ocazie cu care a condus Comisia pentru Agricultură a Senatului. Şi-a deschis diverse publicaţii locale unde jurnaliştii de casă i-au dedicat osanale. Triţă Făniţă şi-a dat demisia din PD în 1998, după ce a solicitat demisia „in corpore” a conducerii Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pentru așa zisa lipsă de interes şi profesionalism manifestată faţă de funcţionarea sistemului de irigaţii, în condiţii de secetă. Supranumit „baronul cerealelor”, în urmă cu câţiva ani, Făniţă i-a scris o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care susţinea că statul român datorează societăţii pe care o conducea, Agroexport, plata unui import de grâu, din 1992. Oficial, falimentul Agroexport a fost anunţat în 2008. În ultimii ani, mogulul de odinioară al agriculturii a intrat într-un con de umbră, datorat vîrstei înaintate, veștile despre el din presă dispărînd aproape cu desăvîrșire. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998