CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

A primit mandat de undeva? Aurescu promite Israel lobby anti-iranian pe lîngă UE

4 comentarii / 4172 vizualizări / 9 februarie 2023

Cotidianul The Jerusalem Post dă o informație fierbinte: ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a promis azi guvernului israelian că va lua în calcul cu toată seriozitatea acțiuni de lobby pe lîngă UE pentru desemnarea Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran drept organizație teroristă. Pînă în acest moment, doar trei state ale lumii au recurs la acest gest. Nu e limpede dacă și de unde a avut Aurescu mandat pentru asemenea promisiuni de nivel înalt, dar sunt de așteptat, probabil, clarificări în acest sens. În comunicatul oficial al MAE trebuie spus că nu apare vreo referire la subiectul CGRI.

Ministerul de Externe Eli Cohen a presat România și Bulgaria să susțină desemnarea de către Uniunea Europeană a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice ca organizație teroristă, scrie ziarul israelian, menționînd că acesta vorbit azi la telefon cu ambii săi omologi, Bogdan Aurescu, din România, și cu bulgarul Nikolai Milkov.

„În ambele discuții, miniștrii au convenit să întărească frontul comun împotriva Iranului ”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului.

La cererea lui Cohen, „doi miniștri de externe au convenit să ia în considerare în mod pozitiv desemnarea IRGC ca organizație teroristă în Uniunea Europeană ”, a adăugat acesta.
Discuția a avut loc în timp ce noul guvern al premierului Benjamin Netanyahu este angajat într-o campanie globală împotriva IRGC. Până în prezent, doar Statele Unite, Bahrain și Arabia Saudită au declarat IRGC ca grup terorist, în ciuda implicării grupului în suprimarea protestelor de stradă din Iran și a sprijinului său pentru grupuri teroriste precum Hezbollah și Hamas.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron despre IRGC când a vizitat Paris săptămâna trecută, iar atât el, cât și Cohen au abordat acest lucru în conversațiile lor cu diplomați de top la nivel mondial. Parlamentul European a cerut Uniunii Europene să eticheteze IRGC drept grup terorist și să-l sancționeze. Consiliul miniștrilor de externe al Uniunii Europene a impus noi sancțiuni IRGC luna trecută, dar nu l-a desemnat ca grup terorist.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a explicat că au fost implicate probleme juridice și că o astfel de declarație trebuie să vină mai întâi de la o instanță europeană.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice este o ramură a forțelor armate iraniene, fondată de Ruhollah Khomeini după Revoluția Islamică. În timp ce armata iraniană protejează suveranitatea țării, mandatul constituțional al IRGC este de a asigura integritatea Republicii Islamice, de a preveni interferența străină în Iran etc. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Are mandat de la stapanii internationali in slujba carora se afla. Aurescu nu este evreu? Politica externa a României, vai de ea, nu se subordoneaza intereselor personale ale unora si ale altora? Israel se pregateste de o confruntare militara cu Iran, pregatita de ațâțatorii mondiali-iu es ei. Dar Israel in confruntarile asupra palestinienilor, Yemen-ului ș.a.ș.m.d., nu se comportă ca un stat terorist? Pe unii ii sprijinim iar pe altii ii declarăm in afara legii. Momentan in Siria nu se pot trimite ajutoare umanitare pentru sinistrati pentru ca seismul a avut loc intr-o zona in care este instituit embargoul american care, nein, nu permite ajutoare. Unde este umanitarismul? Nu ar trebui sa primeze in fata politicii? Noi de ce suntem obligati de occcident sa fim umanitari si super umanitari cu ucrainienii, iar occidentul se comportă câinos cu alte natiuni? Unde sunt ONU si alte organizatii? De ce ambasada iu es ei a emis spatamana trecuta alerte pt cetatenii americani ca sa părăsească Turcia, de ce Turcia s-a inflamat rău cand a auzit, spunand ca nu exista nici un pericol si ambasadorii SUA si UE sa ia ghearele dupa Turcia, iar dupa cateva zile i-a ”lovit” forta majoră? De ce Erdogan a declarat pe 30 ianuarie a.c. ca are cu Putin o relatie bazata pe incredere si onestitate, iar cu americanii nu are asa ceva, ca le-a platit 1,5 mld dolari pentru niste avioane care nu i-au fost livrate niciodata (normal!)? Deci cine avea cel mai mare interes ca sa se ”produca” o catastrofa in Turcia? Cine le provoaca intotdeauna? Teroristii lui Aurescu? Afemeiatul ăsta pitic nu vede nimic dincolo de obrajii lui bucălati. Un ministru de externe mai jenant decat ăsta si o politică externă mai de rahat, nu a existat in RO de dinainte de 1989.

  2. Domnul Bogdan Aurescu nu are nevoie de mandat pentru a promite ceva Israelului. Populimea guvernamentală nu este capabilă nici măcar să negocieze un contract reciproc avantajos cu guvernul israelian. Probabil rădăcinile etnice ale lui Aurescu îl obligă la atașamentul fată de Statul Israel, potrivit art. 9, lit,c din Statutul Federatiei Comunitătilor Evreiești din România. Aurescu uită fidelitatea fată de România, prevăzută în același Statut. Deci, ce câștigă România din această implicare a M.A.E. într-o chestiune de drept international evitată de state europene mult, mult mai puternice decât #antisemita# Românie???

  3. Futu-l în gură de aiurescu, să-și bage neamul lui de rahat în scandal cu Iranul!

    • Mucles Stanco !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998