CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9752 RON UP | 1 USD = 4.7387 RON UP | 1 GBP = 5.7500 RON UP

A pus Putin degetul pe rana crizei? ”In doi ani, SUA au aruncat lumii 6.000 de miliarde de dolari fara acoperire”

9 comentarii / 14944 vizualizări / 6 iunie 2022

Vladimir Putin a dat primul său interviu de la invadarea Ucrainei, postul Rossya 1 alocînd două zile, vineri și duminică, difuzării lui. Presa internă și internațională alocă spații generose celor două părți, dar, interesant, mai toți sar peste cîteva declarații mai mult decît spectaculoase ale lui Putin, care nu au legătură cu Ucraina, ci ar explica în bună măsură criza economică mondială a ultimilor aproape trei ani. Nu știm dacă Putin spune adevărul, dar spusele sale merită consemnate.

Chestionat, astfel, de intervievator, în legătură cu prețurile alimentelor la nivel mondial, în creștere accelerată ca și prețurile petrolului și al gazelor, Putin arată cu degetul spre vinovații reali, în opinia lui.

Marea eroare a SUA: a tiparit masiv bani pentru populatie si mediul de afaceri

”Vedem încercări de a atribui Rusiei responsabilitatea pentru evoluțiile de pe piața mondială a produselor alimentare și pentru problemele tot mai mari de acolo. Trebuie să spun că aceasta este o altă încercare de a da vina pe altcineva. Dar de ce?
În primul rând, situația cu piața mondială alimentară nu s-a înrăutățit ieri și nici măcar odată cu lansarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Donbass, în Ucraina.

Situația a suferit o scădere în februarie 2020, în timpul eforturilor de a contracara pandemia de coronavirus, când economia globală era în scădere și trebuia reînviată.
Autoritățile financiare și economice din Statele Unite, dintre toate variantele posibile, nu au găsit alta mai bună decât să aloce sume mari de bani pentru a susține populația și anumite afaceri și sectoare economice.

În general am făcut și noi aproape același lucru, dar vă asigur că am fost mult mai preciși, iar rezultatele sunt evidente: am făcut acest lucru selectiv și am obținut rezultatele dorite fără a afecta indicatorii macroeconomici, inclusiv creșterea excesivă a inflației.

Situația era destul de diferită în Statele Unite.

Masa monetară din Statele Unite a crescut cu 5,9 trilioane în mai puțin de doi ani, din februarie 2020 până la sfârșitul anului 2021 – productivitate fără precedent a mașinilor de tipărit bani. Oferta totală de numerar a crescut cu 38,6 la sută.

Aparent, autoritățile financiare americane credeau că dolarul este o monedă globală și că se va răspândi, ca de obicei, așa cum a făcut-o în anii precedenți, se va ”dizolva” în economia globală, iar Statele Unite nici măcar nu ar simți (inflația n.n).

Dar asta nu s-a întâmplat, nu de data aceasta.

De fapt, oameni decenți – și există astfel de oameni în Statele Unite – secretarul Trezoreriei a spus recent că au făcut o greșeală. Deci, a fost o greșeală făcută de autoritățile financiare și economice ale SUA – nu are nimic de-a face cu acțiunile Rusiei în Ucraina, nu are nicio legătură.

Și acesta a fost primul pas – și unul mare – către situația actuală nefavorabilă a pieței alimentare, pentru că, în primul rând, prețurile la alimente au crescut imediat, au crescut. Acesta este primul motiv.

Marea eroare a Europei: a mizat prea mult pe agenda verde

Al doilea motiv a fost politicile miope ale țărilor europene și, mai ales, politica C.E. în materie de energie. Vedem ce se întâmplă acolo. Personal, cred că mulți actori politici din Statele Unite și Europa au profitat de preocupările naturale ale oamenilor cu privire la climă, schimbările climatice și au început să promoveze această agendă verde, inclusiv în sectorul energetic.

Totul pare în regulă, cu excepția recomandărilor necalificate și nefondate cu privire la ceea ce trebuie făcut în sectorul energetic. Capacitățile unor surse alternative de energie sunt supraestimate: solară, eoliană, orice alte tipuri, hidrogen – acestea sunt perspective bune pentru viitor, probabil, dar astăzi nu pot fi produse în cantitatea necesară, la calitatea cerută și la prețuri acceptabile. Și, în același timp, au început să slăbească importanța tipurilor convenționale de energie, inclusiv, și mai ales, a hidrocarburilor.

După politicile greșite a urmat dezastrul

Care a fost rezultatul? Băncile au încetat să mai acorde împrumuturi pentru că erau sub presiune. Companiile de asigurări au încetat să mai asigure oferte. Autoritățile locale au încetat să mai aloce terenuri pentru extinderea producției și au redus construcția de transporturi speciale, inclusiv conducte.

Toate acestea au dus la o lipsă de investiții în sectorul energetic mondial și, ca urmare, la creșterea prețurilor. Vântul nu a fost atât de puternic pe cât se aștepta, în cursul anului trecut, iarna a continuat, iar prețurile au crescut instantaneu.

Pe lângă toate acestea, europenii nu au ascultat cererile noastre persistente de a păstra contractele pe termen lung pentru livrarea de gaze naturale către țările europene. Au început să renunțe la ele. Multe sunt încă valabile, dar a început lichidarea lor. Acest lucru a avut un efect negativ asupra pieței energetice europene: prețurile au crescut. Rusia nu are absolut nimic de-a face cu asta.

Dar, de îndată ce prețurile la gaze au început să crească, prețurile la îngrășăminte au urmat exemplul, deoarece gazul este folosit pentru a produce unele dintre aceste îngrășăminte. Totul este interconectat. De îndată ce prețurile la îngrășăminte au început să crească, multe afaceri, inclusiv cele din țările europene, au devenit neprofitabile și au început să se închidă complet. Cantitatea de îngrășământ de pe piața mondială a scăzut, iar prețurile au crescut dramatic, spre surprinderea multor politicieni europeni.

Cum s-a ajuns la marea criză îngrășămintelor

Cu toate acestea, i-am avertizat despre acest lucru, iar el nu are nicio legătură cu operațiunea militară a Rusiei din Donbass. Nu are nimic de-a face cu asta.

Dar, când ne-am lansat operațiunea, așa-zișii noștri parteneri europeni și americani au început să ia măsuri care au agravat situația atât în ​​sectorul alimentar, cât și în producția de îngrășăminte.

Apropo, Rusia reprezintă 25% din piața mondială a îngrășămintelor. În ceea ce privește îngrășămintele cu potasiu, Alexander Lukașenko mi-a spus asta – dar ar trebui să-l verificăm din nou, desigur, deși cred că este adevărat – când vine vorba de îngrășămintele cu potasiu, Rusia și Belarus reprezintă 45 la sută din piața mondială. Aceasta este o cifră extraordinară.

Randamentul culturii depinde de cantitatea de îngrășământ introdusă în sol. De îndată ce a devenit clar că îngrășămintele noastre nu vor mai fi pe piața mondială, prețurile au crescut instantaneu atât la îngrășăminte, cât și la produsele alimentare, deoarece, dacă nu există îngrășăminte, este imposibil să se producă cantitatea necesară de produse agricole.

Un lucru duce la altul, iar Rusia nu are nimic de-a face cu asta. Partenerii noștri au făcut ei înșiși o mulțime de greșeli, iar acum caută pe cineva pe care să îl vină. Desigur, Rusia este cel mai potrivit candidat în acest sens.

Britanicii și mai târziu americanii – anglo-saxoni – au impus sancțiuni asupra îngrășămintelor noastre. Apoi, după ce și-au dat seama ce se întâmplă, americanii și-au ridicat sancțiunile, dar europenii nu. Ei înșiși îmi spun în timpul contactelor: da, trebuie să ne gândim la asta, trebuie să facem ceva în privința asta, dar astăzi tocmai au agravat această situație.

Acest lucru va înrăutăți situația de pe piața mondială a îngrășămintelor și, prin urmare, perspectivele de recoltă vor fi mult mai modeste, iar prețurile vor continua să crească – asta este. Aceasta este o politică absolut miopă, eronată, aș spune, pur și simplu stupidă, care duce la un impas” a conchis liderul de la Kremlin, în interviu. (traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob).

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Așa gândește și așa vorbește un Președinte. Contrastul cu „șleahta” de la WH, sau cu cea de la UE, e atât de strident, încât e total explicabil de ce „le stă în gât” și-l vor „mort” (sau chiar mort).
  O remarcă specială pe tema „energie” : e pentru prima oară când văd că, cineva din înalta sferă politică, spune exact ce trebuie. Se vede că e bine consiliat; iar asta, explică multe…
  (remarcasem și la noi pe cineva care știe ce vorbește pe „tema energie”, dar „a dispărut”; și din cauză că era din PSD, și din cauză că, cei ce știu nu au loc printre repetenți etc.)
  Și când vezi că „occidentul” s-a hotărât să facă „revoluția energetică mondială” cu căcăcioși de-alde „ursula”, și că noi stâm „cu mâinile-n sân”, prizonieri ai tuturor nulităților interne și externe…
  –––

 2. Dacă ar exista o presă profesionistă, afirmațiile lui Putin ar trebui transformate în întrebări pentru șefii din UE și pentru conducătorii noștri. Ar fi interesante răspunsurile. Că e mișto să o ți langa cu energia verde, cu alte teme de actualitate romantică inspirate din SF. Să-l întrebăm pe președintele nostru când a votat green deal-ul european dacă a avut cunoștințe despre impact și costuri care se răsfrâng asupra noastră, a românilor.

 3. Ce prezintă Putin e practic un „extras” din nenumăratele analize economico-politice de pe net.Singura diferenţă este că în „gura” lui lucrurile capătă un plus de greutate.
  Ne paşte sau nu o criză mondială?Înainte de asta va intra România în faliment?Înprumuturile făcute în ultimii 2 ani nu prevestesc nimic bun…

 4. Ceea ce explica/ spune putin are logica are continuitate si pune intr o postura dificila intreaga Europa. Se vede clar, ca stie problemele, vede f clar ce se intimpla si stie ce are de infruntat.Vor sa compromita spusele lui, decredibilizindul,dar,ai nostrii,nu dau explicatii si solutii. Doar arunca pisica. Nu sint rusofil,dar,ceea ce fac ai nostri,nu este bine. Suferim f mult datorita incompetentei alor nostri.

 5. Cocalarii ajunsi doar prin fraude electorale la osul puterii postdecembriste, fosti criminali ai securitatii si exmembri ai PCR au orientat gresit politica romaneasca spre U.E si NATO si aceasta pentru a-si ascunde trecutul criminal comunist. Ce este de facut? ROEXIS si nerecunoasterea gruparii bestiale NATO in Romania.

 6. La noi nici nu s-a transmis interviul, se difuzeaza trunchiat, cu traduceri aiurea, numai ce le place unora sa auda. Realismul lui Putin scoate in evidenta prostia si ingustimea mintii clasei noastre politice servile.

 7. multumesc dn.IACOB pt. articol v/as ruga si partea doua dn. ion are dreptate nu am gasit traducerea interviului nici unde poate il citeste si gidea de la a. 3 [intetionat am scris numele lui cu litere mici ] pt. ca e mic si balos.

 8. Comunicatele transmise de Putin au fost întotdeauna argumente logic si clare ca lumina zilei …. atât cu Ucraina in ceea ce privește RUSSIA si NATO cât și creșterea prețului la Gaz ce nu pot sa înțeleg este cum dracu se face că nu există in tot parlamentul European un grup împotriva a ceea ce hotareste Europa (atât cu Războiul cât si cu încălzirea globală și măsurile idioate luate ) asta este foarte dubios ….numai vorbesc de Presa Tv care este plină de Ridicol știri dintre cele mai penibile la adresa Rusiei … care efectiv au distrus total și ireparabil mica credibilitate care o mai aveau …. să trăim momentele 1988 -1989 înaintea căderii comunismului ? Asistăm la orânduire a lumii ? … evident că România nu o mai poate duce 2-3 ani in ritmul actual … adică deja suntem intr-o etapă in care începem să realizăm că numai ne descurcăm financiar … ratele cresc , alimentele se scumpesc ….. statul cenzurează , credibilitatea in instituțiile statului sunt extrem de mici …..

 9. Scriu în editorialele din http://www.revistaromaniamare.ro despre lucrurile pe care le evidentiaza Putin aici, de câteva săptămâni bune. Leader-ii UE ar trebui luați la întrebări despre politicile în esență bune, dar prost aplicate din ultimii ani.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998