CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A venit toamna, incepe razboiul politic

0 comentarii / 1404 vizualizări / 5 septembrie 2011

Vara a fost, în aparență, liniștită, cum era de așteptat de la ultimul sezon propice relaxării înaintea tăvălugului de anul viitor. În fapt, mulți politicieni doar au simulat că au stat cu burta la soare, întîlnirile și negocierile de taină ținîndu-se lanț. Conform obiceiului ultimilor ani, s-a discutat departe de țară, prin stațiuni izolate, pe iahturi de fițe ori în alte locuri ferite de ochii și urechii serviciilor.

Venirea toamnei aduce cu sine războiul la vedere; să trecem în revistă cîteva informații de culise care se vehiculează în acest moment, unele mai mult decît fierbinți.

– Un prim hop ar fi ziua de joi, cînd tribunalul ia în discuție gestul PDL de a nu respecta legea partidelor privind trimiterea noului statut spre aprobarea justiției. E un mister cum secretariatul general al PDL a putut comite o asemenea gravă eroare – dacă o fi eroare -, mai ales că titularul funcției, Ioan Oltean, e proaspăt numit și avea toate motivele să fie cu ochii în patru la început. O eventuală bombă a radierii PDL ar avea consecințe incalculabile pe scena politică, ar putea da naștere unui alt partid, cu alt nume, altă siglă, culoare și, poate, chiar cu niște schimbări la vîrf. Improbabil, dar nici complet exclus.

– Că veni vorba de schimbări, se aude că la UNPR se pregătește o nouă garnitură de conducere la vîrf. Gabriel Oprea și Marian Sîrbu ar urma să lase locul altor lideri. Primul, pe motiv de lipsă de priză la electorat, al doilea, din cauza cancerului de care suferă. La bursa zvonurilor, e vehiculat iar numele lui Miron Mitrea.

– Mulți se vor fi întrebat de ce s-a repezit pesedistul Ion Vasile spre UNPR, mai să rupă ușile, după ce USL și-a stabilit candidaturile. Răspunsul e simplu: prin cedarea Consiliului Județean către liberali și bararea candidaturii pesedistului Victor Mocanu, actualul baron de Buzău se pregătea să facă saltul la UNPR, cu care, oricum, se afla de mult în tandrețuri. Mai rapid, Vasile a făcut pasul înaintea lui și și-a ”securizat” propria candidatură, din partea uneperiștilor, ceea ce înseamnă că Mocanu va trebui să se reorienteze.

– În PSD, e cam lipsă de entuziasm. Tot mai mulți grei din teritoriu încep să ia în serios varianta rămînerii partidului în opoziție și după alegerile de la anul, lucru care duce la o schimbare a strategiilor. În special baronii săriți de 57-58 de ani se gîndesc că nu mai au răgazul necesar să aștepte încă un mandat în opoziție pentru a spera la unul la putere abia din 2016, astfel că se negociază intens candidaturi pe listele puterii. Se pregătește de dezertare inclusiv un lider de CJ care a luat 80% la ultimele alegeri.

– Se aude că pleacă și un mic grup de parlamentari, în această lună, de la PSD către putere, ceea ce ar putea debusola și mai mult opoziția și ar încurca jocurile parlamentare.

– Un alt motiv de tristețe pentru pesediști e că recentele anunțuri ale președintelui – potrivit cărora nu va da puterea USL decît dacă unul dintre partidele componente ia, singur, peste 50% – au remontat puternic moralul pedeliștilor din teritoriu. În ultimele luni, plasarea USL sus, în sondaje, făcuse pedeliștii mult mai respectuoși cu ”uslașii”, iar șicanele din teritoriu din partea organelor de anchetă și control se răriseră zdravăn. Acum, prigoana a reînceput în forță.

– Cei mai afectați sunt sponsorii tradiționali ai PSD și PNL, care primesc în clar semnale că sprijinirea opoziției i-ar putea costa scump. Perspectiva unor pușculițe goale îi sperie rău pe supușii lui Ponta și Crin.

– În PSD, situația se complică și din cauza organizației de București. Liviu Dragnea a dezvăluit zilele trecute, la B1TV, că pînă la finele acestei luni vor avea loc alegeri pentru locul lăsat liber de Vanghelie. Numai că fostul lider are dreptul să candideze din nou, și sunt toate șansele să cîștige zdrobitor. Un eveniment care va reprezenta o înfrîngere usturătoare pentru Ponta.

– Un alt lider pesedist cu dureri de cap e Adrian Năstase, despre care se aude că va încasa în următoarele săptămîni o condamnare într-unul dintre procesele aflate pe rol, ceea ce i-ar putea crea probleme de imagine greu de depășit.

– O mișcare interesantă: mai multe partide par că descoperă veleitățile ecologiei. PDL se vopsește tot mai des în verde, iar Elena Udrea se implică fățiș în drama cailor sălbatici de la Letea. PSD și-a făcut forum ecologist, cu deputata Carmen Moldovan în frunte, iar partidulețele ecologiste deja existente pregătesc fuziuni. Intră tot mai mult în prim plan fiul lui George Păunescu, un mare iubitor al culorii verzi, ce-i drept, mai mult de pe dolari decît din natură. Răzan Păunescu s-a vopsit recent în ecologist și se autopromovează cu ajutorul trustului de presă al familiei. Dacă Păuneștii s-au băgat în politică după atîția ani de neutralitate, e clar că au spatele asigurat zdravăn. Pe targă e, în schimb, Mugur Mihăescu-Garcea, care urmează să fie tras pe linie moartă în propriul partid, pentru că imaginea lui ar afecta-o pe cea a partidului în pregătire, pe bază de fuziune între ecologiști și verzi. Pînă și PRM se mișcă în această direcție: vicepreședintele Marius Marinescu pregătește lansarea, în următoarele zile, a unei federații naționale care să grupeze ONG-uri și alte organisme implicate în protecția mediului și a animalelor. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998