CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Abbas la București. Vine furtună dinspre Orientul Mijlociu!

6 comentarii / 4459 vizualizări / 18 iulie 2022

O știre seacă de la Cotroceni: președintele Klaus Iohannis îl primește mîine pe omologul palestinian Mahmoud Abbas. Pentru ”un schimb de opinii cu privire la evoluțiile cu impact regional în Orientul Mijlociu, stadiul și perspectivele Procesului de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), situația de securitate și efectele generate de agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”. Nu știm exact ce vor discuta cei doi, dar însăși ideea de vizită a lui Abbas ridică mari semne de întrebare, la fel ca și contextul ei. Iar dedesubtul nu e prea plăcut: dinspre Orientul Mijlociu se ridică furtună mare.

Doar faptul că Abbas (foto) vine la București e spectaculos. Liderul Autorității Palestiniene are 88 de ani, e victima unui cancer la prostată și are două operații pe cord la activ. Starea sa de sănătate s-ar fi agravat dramatic în ultimele luni, conform presei regionale.

 

”Informațiile cu privire la starea de sănătate a lui Abbas sunt cît se poate de secretizate” relatează al-Jazeera. Și totuși, el a trebuit să facă un tur de forță în ultimele zile. Întîlnire cu ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, apoi cu președintele SUA, Joe Biden, care a vizitat Cisiordania. Imediat, o vizită la București, după care una la Paris, pentru o întrevedere cu Emmanuel Macron. O altă vizită în Algeria, tot zilele trecute, a stîrnit și ea semne de întrebare legate de brusca activare a lui Abbas, mai ales că acesta s-a întîlnit acolo – lucru rar – cu rivalul său, Ismail Haniya, liderul Hamas și prezumtiv candidat prezidențial.

În spatele acestor demersuri trebuie că se ascunde o miză mare.

Ca să o spunem cît mai pe scurt: Palestina se confruntă cu o problemă imensă, care ar putea face ca o situație oricum explozivă la propriu și la figurat să escaladeze curînd la cote greu de estimat.

E vorba tocmai de faptul că Abbas e pe ultima sută de metri și trebuie rapid să găsească un succesor. Anul trecut au fost programate alegeri prezidențiale, dar Abbas le-a anulat în ultima clipă. Motivul real era teama că facțiunea sa, al-Fatah, ar fi pierdut în fața celor de la Hamas, gruparea radicală care are drept ideologie fermă alungarea evreilor din teritoriile pe care palestinienii le consideră ale lor.

Urmașul altui mare Fatah, Yasser Arafat, actualul lider palestinian ocupă scaunul de 17 ani și e considerat de către cancelariile occidentale, și nu numai, varianta cît de cît rezonabilă de lider al unui stat cu probleme.

Să zicem, Ion Iliescu în raport cu Vadim Tudor.
Doar că Fatah stă prost în toate sondajele, care dau cîștigător candidatul Hamas. Abbas însuși e extrem de nepopular, iar în interiorul Fatah oricum e o luptă pentru putere.

Alegerile prezintă o mulțime de alte probleme; palestinienii rezidenți în Ierusalimul de Est ocupat nu pot participa la vot, deoarece Israelul nu îi va lăsa, iar moștenirea luptei din 2007 dintre Fatah și Hamas, care a dus la dominația Fatah asupra Cisiordaniei și Hamas în controlul Gazei, complică, de asemenea, lucrurile, mai spune al-Jazeera.

Ca bîlciul să fie complet, există o figură Fatah care ar putea cîștiga președinția, dar există și un mic impediment: Marwan Barghouti ispășește cinci condamnări pe viață într-o închisoare israeliană după ce a fost condamnat în 2004 pentru „terorism”.
Barghouti a rămas popular în ciuda faptului că se află în spatele gratiilor, dar este exclusă eliberarea sa, chiar dacă evreii ar vrea, pentru că orice favor făcut de Israel unui candidat l-ar distruge în ochii arabilor.

„Există o mare îngrijorare în rîndul serviciilor militare și de securitate israeliene cu privire la ceea ce s-ar putea întîmpla după Abbas”, a declarat David Hacham, fostul consilier pentru afaceri arabe la Ministerul israelian al Apărării, conform al-Jazeera. „Securitatea și instituția militară au dezvoltat mai multe scenarii, dintre care cel mai periculos este apariția unui conflict armat între concurenții la succesiunea lui Abbas, care ar duce la o stare de instabilitate de securitate în teritoriile palestiniene”.

Un candidat Hamas, pe de altă parte, este unul pe care cu siguranță israelienii nu l-ar sprijini. Victoria Hamas în alegerile legislative palestiniene din 2006 a dus la sancțiuni economice din partea Israelului, SUA și a altora, mai punctează presa arabă.

La vizita recentă, Joe Biden a prăvălit morman de promisiuni peste palestinieni, reafirmînd angajamentul față de o soluție cu două state pe liniile din 1967, cu schimburi de pămînt convenite de comun acord de israelieni și palestinieni etc.

A anunțat asistență umanitară suplimentară în valoare de 15 milioane de dolari pentru cei vulnerabili, în special din Gaza, a promis îmbunătățirea accesului la asistență medicală și tehnologie; introducerea de internet 4G, în ​​Gaza și în Cisiordania; susținerea creșterii economice; furnizarea de servicii critice pentru refugiații palestinieni; reducerea insecurității alimentare; noi contribuții în valoare totală de 316 milioane de dolari pentru sprijinirea poporului palestinian.

Pentru ca americanii deja nervoși că banii lor merg la ucraineni să înghită și hapul ajutoarelor pentru palestinieni trebuie că pentru Casa Albă există motive serioase de îngrijorare privind Orientul Mijlociu.
E de presupus că Abbas vine în Europa, la București și la Paris, poate și în alte țări, de disperare, încercînd să obțină ajutor pentru grelele probleme create de succesiunea sa și de situația generată de ascensiunea Iranului în Orientul Mijlociu.

Eforturile lui Biden de a aburi palestinienii or fi de apreciat, dar Abbas va lăsa foarte curînd locul altui președinte, care ar putea fi mult mai radical. Și, eventual, mult mai apropiat de Iran, Rusia și China.
SUA pierde teren în Orientul Mijlociu, situația Israelului se complică, Egiptul e pe picior de război cu Etiopia care, prin construirea Marelui Baraj al Renaşterii Etiopiene, amenință resursele de apă ale mai multor țări africane șamd.

De parcă nu ne ajungea Ucraina, dinspre Orientul Mijlociu vin vești tot mai înspăimîntătoare. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Fatah?
  -maxtor inclina spre Hezbollahu,
  chitzbullahu,
  cum se spune.

 2. Si daca Abbas vine “doar” sa (ne) anunte ca Orientul NU MAI APARTINE Occidentului?!… ca Orientul o ia usor la pas/abbas catre alte orizonturi?!
  Vestul lasat fara acces la resursele Estului… este doar o frumoasa butaforie, bazata pe sectoarele de tip: servicii, public affairs, marketing si alte bla bla-uri…
  Azi ne confruntam cu chestiuni concrete: lipsa apa, lipsa mancare, lipsa energie – vrajelile de tip BLM, WWF, Declaratia Universala a Drepturilor Omului (am vazut exact cat conteaza ele in “pandemie”) etc. etc. si cate si mai cate… nu ne mai ajuta.
  “Toata lumea” explica astazi cat de importante sunt exporturile de “papica” si alte materii prime – cele ce trebuie musai sekurizate – provenite de la cei doi beligeranti din est… pai, daca e asa, atunci, alde Ukraina si Rusia TREBUIAU TINUTE IN PUF! Daca e asa, inseamna ca restul lumii nu conteaza!
  De ani de zile sunt unii care spun clar si raspicat: ciclul istoric al vestului/occidentului came to its end! Revin la putere aia de au fost leagan al civilizatiei umane.
  Din pacate pentru noi – ca, deh, ne-am nascut prea tarziu – vom trai vremurile repunerii adevarului in drepturile sale istorice. Vremurile in care tari precum Olanda, Belgia, Luxemburg, Austria, Elvetia, Suedia, Norvegia, ba chiar si Germania sau Franta – plus acolitii si sclavii lor (Romania printre ele/ei) – vor fi tratate ca fix ceea ce sunt: “zero si vecinii”!
  O tara fara resurse este EGALA cu ZERO!
  Fie ca ne place sau nu, asta este adevarul! – de aici si soarta amaratei asteia de Romanie, care – prin grija “iubitilor votati conducatori” si-a dat pe degeaba totul, inclusiv viitorul!
  Asa ca, food for thought… daca Abbas a venit doar sa aduca mesajul Orientului, anuntand inevitabilul? – ca tot nu mai are nicio miza!

 3. E clar,muianis e numa bun de pus la nato,dupa ce a rezolvat problema sahelului acum face ce n-a reusit nimeni pana acum:reconcilierea israelo-palestiniana.
  Prosti mai suntem,mai ales astia care nu l-am votat,aste e de departe cel mai capabil „sef de stat” pe care l-am avut.

 4. Iohanis a fost si a ramas perfecta sluga germana, nimic din ce e si face nu poate leza interesele germane si el stie asta…din motive, deja stiute, germanii nu pot avea legaturi, pe fatza, cu adversarii Israelului, asa ca golemul se executa…mai ales acum, cand Germania redevine, oficial, o mare putere militara, ca, pe unii i-a ajutat enorm mascarada sangeroasa din Ucraina…Poate, macar un istoric scolit real, va face un dosar al „birurilor” platite de poporul roman cuplului consacrat Germania-Rusia, cu accent pe noile „taxe” solicitate, sau deja platite de la Iohanis incoace – sparanghelion, rezerva strategica, impartirea obligatorie a saraciei care va sa vina…cu rusii e mai simplu, astia se „descurca”‘ cu coloana a V-a si descendentii ei, progresisti si liberali la apelul bocancilor, ca PSD-ul de rit nou a jucat rolul bufonului si-a ramas asa…
  P.S. Poate ca neprecautul Iohanis n-a facut vizitele in Orientul Mijlociu numai din inclinatia lui patologica spre turismul moca…

 5. @ Bă ,,inteligence”, de pe unde ați luat voi bă îngrășăminte de nu plouă și de ce nu plouă, ?

 6. & Cum s-a achimbat compoziția mediului după încălzire și dacă există riscuri de felul celor de la ,https://www.bzi.ro/au-trecut-17-ani-de-la-tragedia-din-mihailesti-unde-au-decedat-18-persoane-in-urma-exploziei-unui-camion-incarcat-cu-azot-4194172 sau chiar și Clubul Colectiv, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998