CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Aberatiile Puterii: Ziaristii vor trebui avizati de catre Camera de Comert si Industrie

9 comentarii / 2944 vizualizări / 6 mai 2022

Recentul proiect de legislativ al coaliției de guvernare prin care Camera de Comerț și Industrie a României – un ONG eminamente privat – ar urma să încaseze taxe anuale de la toate firmele din țară conține încă o prevedere scandaloasă, legată de jurnaliști.
Semnalul de alarmă e tras de deputata PNL Elena Hărătău, care spune, într-o declarație parlamentară, că ”Presa liberă nu are nevoie de certificat de competenţe de la nişte funcţionari”.

Vorbind despre proiectul amintit, Hărătău atrage atenția: ”Prea uşor s-a trecut peste o altă prevedere, pe care eu aş numi-o otrăvită, a acestei iniţiative, care nu este pusă în dezbatere nici măcar pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie. Camerele de comerţ ar urma să certifice competenţele administratorilor fiecărei firme. Revenind la presă, asta înseamnă că toţi ziariştii, dar mai ales cei vechi, cu experienţă, care şi-au înfiinţat o firmă pentru un ziar sau o televiziune online, să ceară un certificat care să ateste că sunt competenţi să îşi conducă afacerea de presă. De la cine să ceară? De la nişte funcţionari care nu au scris în viaţa lor o ştire.
Propun un mic exerciţiu de imaginaţie. Amar, ce-i drept. Să luăm trei mari ziare de după Revoluţie. ”România liberă”, înfiinţată în 1989 de ziariştii-dizidenţi Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă şi Anton Uncu, ”Cotidianul”, fondat în 1991 de Ion Raţiu şi condus de ziarista Doina Bâscă, şi ”Evenimentul zilei”, înfiinţat în 1993 de Ion Cristoiu. Cum ar fi fost ca jurnalişti care au făcut istorie în acea perioadă să dea examen de competenţe cu nişte funcţionari de la fostul Comitet de Cultură şi Educaţie Socialistă? Având în vedere poziţia lor politică, probabil ar fi fost consideraţi incapabili să conducă o afacere în domeniul presei” mai spune deputata.
Care face un apel către colegi: ”Solicit, pe această bază, o mai mare responsabilitate atunci când noi, parlamentarii, semnăm iniţiative legislative despre care nu ştim de unde vin sau ce urmăresc, pentru a nu pune piedici democraţiei noastre. Iar democraţia nu poate exista fără presă liberă”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Sincer, cu cateva exceptii (si alea sfinte imho), ziaristii din Romania o merita.

  Sunt slugi la putere? Sunt slugi.
  Fac propaganda de stat, ? O fac
  Fac propaganda ONGista din bani straini? O fac
  Fac propaganda pentru partide? O fac
  Fac propaganda pentru corporatii? O fac.
  Fac propaganda agentiilor de publiciate? O fac.

  Manca gura lor bani de la ONG-uri, bani europeni, bani publici pentru propaganda? Manca gura lor, dulce ca mierea e banul public.

  S-au opus ei cenzurii impuse de stat, de UE, de political-correctness? Nu s-au opus.
  S-au opus legilor care incalca libertatea de exprimare? Nu s-au opus.
  S-au opus platformelor de social media Facebook, Instagram, Reddit, Google care practica o cenzura stalinista? Nu s-au opus.
  S-au opus cenzurii CNA? Nu s-au opus.
  S-au opus legii turnatoriei aka „legea avertizorului de integritate publica” ? Nu s-au opus.

  Paguba in ciuperci, UM-urile de presa vor da bir si la CCIR

  • E chin mare în Uniunea Sovietică.

   Trimiterea de armament greu Ucrainei localizează conflictul la granița dintre Ucraina și Uniunea Sovietică.

   De facto, ești un propagandist sovietic înfometat.

   • Sugi chiloţii la morţi, Volodimire al Pulii!

 2. CCIR, prin conducere, isi aroga atributii care sunt in afara legii si se amesteca in domenii care nu o privesc, inclusiv in cel politic. Imixtiunile acestea nu denota decat lăcomie (intotdeauna CCIR a dorit sa aiba multi bani). Servilismul conducerii fata de anumite firme nu inseamna pricepere in afaceri.

 3. Iohannis şi-a plantat la Cameră că om de baza al său pe ex-securistul Lazăr Comănescu (DIE/Securitate), drept consilier al președintelui Camerei, care îl dirijează pe acesta, după ce Klaus l-a avut pe Comănescu la Cotroceni consilier pe Externe, cu care el, Iohannis, a stat în Israel o săptămână în martie 2016, în „vizită de stat“, la aranjamente strict secrete de la care presa a fost interzisă („neacreditată“ în totalitatea ei, cea română, lăsată în ţară).

 4. Nastase sa le poarte pacatele! Cand le-a dat liber la afaceri securistilor, ce-si imagina ca o sa se intample , ca o sa cresca PIB-ul din impozitarea firmelor albastre?! Culmea e ca ne indignam cand vedem respectivele prevederi pe hartie, dar, ele functioneaza, e adevarat, ocult….s-au saturat securistii sa stea in umbra, au pierdut sirul si evidenta afacerilor „binecuvantate”, vor sa iasa la drum….sa le fie dupa proverb!
  P.S. In America de Sud se tot preumbla la putere diverse dictaturi militare…cu binecuvantarea SUA…oamenii supravietuiesc, unii chiar o duc bine, mai multi mor de foame si de mizerie…doar sa-i fereasca Dumnezeu sa-si doreasca stat de drept, democratie, propasire sociala…chestii nationaliste, cum ar fi exploatarea interna, in folos national a resurselor…Toti stim asta si ne crucim de asa „ghinion”, desi, aici, in marginea Europei civilizate, traim cea mai mizerabila dictatura militara binecuvantata de „partener”…pentru ca, la noi, serviciile secrete, toate, au fost si au ramas militarizate…deci, noi, avem niste unii, cu grade si comenzi militare care supervizeaza toate aspectele vietii noastre, multa vreme din culise, acum la vedere si mai brutal ca oricand…

 5. si crotalii in urechi.

 6. Nimic despre interesele lui Iulian Dascalu, finul patriarhului Daniel Ciobotea.

  • Iulian Dascalu nu este fiul patriarhului Daniel si nici nu are vreo legatura cu acest subiect, dar, ca de obicei, tu, caine turbat, trebuie sa-ti versi otrava dementa

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998