CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Abuzul cu „A” de la Arafat

0 comentarii / 1622 vizualizări / 1 aprilie 2021

Este la mintea cocoșului. Cetățenii unui stat nu pot respecta legi secrete. Ci doar acte normative la care au acces. Pe care le pot citi și înțelege. Domnul Raed Arafat, unul dintre ștabii importanți de la interne, cu vechi ștate de serviciu, a ignorat cu bună știință această prevedere constituțională, care este în deplin acord cu logica. Și astfel românii au fost puși în mod nedrept la colț.
Cred că nu are niciun rost să încerc să explic de ce o lege nu poate fi secretă. E suficient să facem afirmația de bun simț că dacă o lege este secretă, deci necunoscută cetățeanului, acesta nu are cum să o respecte. Și nici nu poate fi sancționat în baza ei. Iată însă că, în România, acest lucru s-a întâmplat. Și vinovat nu este un personaj oarecare. Ci domnul Raed Arafat, un om cu o îndelungată experiență la vârful Ministerului de Interne. O instituție care există tocmai pentru ca legea să fie respectată. Dar cum s-a întâmplat ca Raed Arafat să comită o asemenea ispravă?
În calitate de șef al Consiliului Național pentru Situații de Urgență și în plină pandemie, Raed Arafat este împuternicit să emită sub semnătură hotărâri ale respectivei instituții, obligatorii pentru toți cetățenii. Desigur, asemenea hotârâri nu pot nici încălca și nici excede hotărârile de guvern, care și ele se transformă în norme obligatorii, mai puternice decât de cele emise de CNSU. Raed Arafat a încălcat acest principiu, emițând hotărâri CNSU în ultimele zile, după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern, prin care a schimbat pactic unele dintre normele edictate de puterea executivă. Cu titlu de exemplu, pentru unele localități aflate în carantină, Arafat a creat o discriminare între persoanele de peste 65 de ani și celelalte persoane. Libertatea de mișcare a vârstnicilor a fost îngrădită mai mult decât libertatea de mișcare a celorlalți. Dar este doar un exemplu.
Fie și numai din acest motiv, pe care l-am precizat mai sus, Raed Arafat ar trebui demis pe loc din poziția pe care o are și deferit Justiției, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, consecințe ale unui abuz în serviciu. Dar lucrurile sunt mult mai grave decât par.
Avocatul Poporului a ajuns la o concluzie pe cât de adevărată, pe atât de halucinantă. Și anume că hotărârile emise de Consiliul Național pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat și semnate cu mâna acestuia nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Publicarea în Monitorul Oficial nu este un moft. Este o condiție sine qua non a existenței oricărui act normativ. Un act normativ nepublicat în Monitorul Oficial, dar care își produce efectele, este neconstituțional și, prin urmare, ilegal. Este de înțeles de ce. Dacă nu apare în Monitorul Oficial, legea respectivă nu poate fi cunoscă nici de cetățeni și nici de autoritățile chemate să o aplice. O lege secretă creează o întreagă harababură. Și are efecte traumatizante, atât asupra celor chemați să o respecte, cât și asupra celor care monitorizează comportamentul cetățenilor. Dar asta nu este tot. Bomboana pe colivă este semnalată de Avocatul Poporului. Avocatul Poporului a descoperit ceva și mai grav. Două dintre ordinele semnate de Arafat, în baza cărora au fost sancționați mii de cetățeni, nu au fost publicate nici măcar pe site-ul instituției. Respectiv pe site-ul CNSU.
Avem așadar de-a face cu o construcție de acte normative, arhitectul fiind Raed Arafat, implementată pe bază de telepatie. Legi pe care polițiștii ar trebui să le intuiască, pentru că nu au unde să le citească, iar cetățenii ar trebui să ia cunoștință de ele și să le înțeleagă printr-un mecanism telepatic. Pentru că niciun cetățean nu a avut posibilitatea să vadă cu ochii lui actele normative care îi stabilesc o serie întreagă de restricții.
Spre deosebire de mulți alți jurnaliști din această țară, ca să nu mai vorbim de majoritatea covârșitoare a cetățenilor, mie Raed Arafat nu îmi este antipatic. Dimpotrivă. Pot oricând dovedi cu luările mele publice de poziție că, până la izbucnirea acestei pandemii, i-am luat acestui om apărarea de câte ori a fost atacat și am considerat că demnitatea sa și autoritatea sa sunt lezate pe nedrept. Dar iată că acum nu mai e de glumă. Arafat, unul dintre oamenii importanți ai acestui stat, care are în atribuții crearea unui mecanism prin care, legat de uriașa provocare cu care se confruntă țara, cetățenii urmează să fie obligați să respecte legea, a încălcat el însuși cele mai importante acte normative ale statului, începând cu Constituția. Și cred că a sosit timpul să plătească. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998