Abuzuri in lant
0 comentarii / 1585 vizualizări / 6 martie 2013
In Romania in care inca supravietuieste regimul Traian Basescu, cu ajutorul serviciilor secrete si al unor institutii cum sunt DNA, ANI, CSM si Curtea Constitutionala, abuzurile se tin lant. Si ele ating un nivel de neimaginat. Pe buna dreptate, un caz cum este cel al magistratilor Barsan ori un alt caz, al lui Adrian Neacsu de la CSM, pun sub semnul intrebarii existenta statului de drept. Sa prezentam, pe scurt, cele doua abuzuri si sa discutam despre democratia sau non-democratia de la Bucuresti.
Exista mai multe trasaturi comune ale acestor situatii scandaloase, prezentate recent opiniei publice. In primul rand, fiindca abuzurile savarsite se refera la demnitari de prim rang din lumea justitiei. Corneliu Barsan, fost decan al Facultatii de Drept din Bucuresti, profesor la Sorbona si magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Sotia sa, Gabriela Barsan, este magistrat al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Iar Adrian Neacsu a fost ales in importanta functie de membru CSM. In al doilea rand, abuzurile sunt savarsite din aceeasi directie. Din directia procurorilor DNA, pastoriti de Daniel Morar. In al treilea rand, in fiecare caz in parte a fost vizat nu atat capul persoanei, cat functia detinuta. Practic, scopul DNA nu a fost acela de a restabili legea care ar fi fost incalcata de cei trei si nici macar de a aduce grave prejudicii unor personalitati devenite incomode, mergandu-se pana la eliminarea acestora. Pur si simplu exista interese majore ca pozitiile pe care cei trei le ocupa sa fie preluate de alte persoane. De oameni de incredere ai presedintelui Traian Basescu. Pentru ca, prin intermediul lor, sa se poata crampona in continuare de putere.
In rest, modul de operare este si el cvasi-identic. In cazul sotilor Barsan, s-a dat un mandat ilegal de interceptare, pe motive de siguranta nationala, ca si cand acestia ar fi teroristi. Scopul a fost de a se obtine eventual, pe aceasta cale, unele indicii care sa poata conduce, daca indiciile sunt bine impachetate, la compromiterea lor. Sau chiar la declansarea unor anchete penale cat de cat intemeiate. In cazul domnului Adrian Neacsu, stim deocamdata cu certitudine ca au avut loc o perchezitie si o confiscare de aparatura electronica, ambele ilegale. Motivul fiind acelasi.
Cand se intampla asemenea lucruri intr-un stat, atunci respectivul stat nu mai poate fi considerat ca fiind un stat de drept. Dimpotriva. Oricine analizeaza asemenea situatii, nemaiintalnite in alte tari europene, ajunge, fara prea mare efort, la concluzia ca democratia de la Bucuresti a esuat. Sunt cativa ani de zile de cand eu afirm si argumentez acest lucru.
Si atunci de ce ne-am mira cand reprezentanti ai statelor UE pun sub semnul intrebarii existenta statului de drept in Romania? Singurul element surprinzator poate fi atribuirea responsabilitatii. Nu opozitia de ieri si USL-ul de azi sunt vinovate. Ci reprezentantii acelui regim in care s-au ordonat si regizat asemenea abuzuri. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza