CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Accidentarea dibace a Monei Pivniceru

0 comentarii / 1712 vizualizări / 22 august 2012

M-a luat cu frig atunci cand Traian Basescu a laudat-o pe Mona Pivniceru. Cu ocazia remanierii largite a Guvernului Ponta. Cand i-a calcat in picioare pe noii ministri. M-a luat cu frig pentru ca il cunosc pe acest politician. Stiu ce-i poate pielea. Stiu cum isi camufleaza loviturile. Pentru a-si aburi adversarii. Pentru ca asistenta sa atribuie “accidentul” altei parti. Pentru ca pumnul dat in fata copilului sa se transforme in binecuvantare. M-a luat cu frig.
Si am avut dreptate. Traian Basescu face tot ce poate pentru ca Mona Pivniceru sa nu ajunga ministru al Justitiei. Sau, daca ajunge, sa fie intre timp jumulita. Si, daca se poate, parjolita. La stalpul infamiei. Si de ce? Din simplul motiv ca Mona Pivniceru este un om puternic. Dovedit. Chiar in confruntarile cu presedintele de doua ori suspendat. Atunci cand a aparat Justitia de tentativele de acaparare.
Mona Pivniceru este una dintre cele mai inteligente solutii politice identificate de USL. De ce? In primul rand, pentru ca ea nu este inregimentata politic. Ca atare, instalarea ei la portofoliul Justitiei este primul pas pentru realizarea independentei reale a acestei puteri in stat. In al doilea rand, deoarece acest magistrat este atat de pretuit de catre colegi pentru conduita profesionala si morala, incat a fost aleasa drept reprezentanta a lor. In al treilea rand, pentru ca Mona Pivniceru a dovedit, in ultimii ani, ca stie sa se lupte. Si ca nu poate fi intimidata de presedintele – jucator, chiar in conditiile in care acesta o ataca la baioneta. Ca atare, reformele pe care Mona Pivniceru ar urma sa le implementeze, in sensul modernizarii Justitiei si aducerii ei la parametri atat de necesari cetatenilor Romaniei si vizati de Uniunea Europeana, vor fi facute cu hotarare, cu indarjire, cu inteligenta unui profesionist si intr-o maniera inteligibila pentru corpul de judecatori si procurori. Si, indiferent cat de radicale ar fi aceste reforme, ele nu ar trebui si nu ar putea fi atribuite unor interese politice. Pentru aceste motive si multe altele, USL a optat pentru aceasta solutie.
Dar tot pentru aceste motive, Traian Basescu incearca sa o impiedice pe Mona Pivniceru sa preia portofoliul Justitiei. Nu atat pentru ca ar schimba-o pe Kovesi. Nu atat pentru ca l-ar schimba pe Morar. In definitiv, plecarea celor doi este obligatorie pur si simplu prin efectul legii.
In aceste conditii, Traian Basescu procedeaza conform propriului sau model de actiune politica. Incearca, pe de o parte, sa o compromita pe Pivniceru, pentru ca, si in eventualitatea in care va fi eliminata, si in eventualitatea in care va trebui totusi sa fie suportata, actiunile ei sa nu se mai bucure de credibilitate. Iar, in eventualitatea in care reuseste sa faca in asa fel incat Mona Pivniceru sa nu mai ajunga ministru la Justitie, sa poata construi o motivare cat de cat plauzibila a eliminarii ei.
In acest plan se inscrie si gestul reprobabil al CSM. De a-i refuza, in premiera nationala, Monei Pivniceru dreptul de a beneficia de dispensa. Si de a intarzia sine die ce? De a lua act de demisia ei din magistratura. De a fi ministru si de a-si pastra statutul de magistrat suspendat. CSM, care inghite multi bani publici, iata, nu se poate intruni in cvorum. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998