CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Acesti oameni minunati care ”si-au facut treaba”

15 comentarii / 4818 vizualizări / 7 aprilie 2019

În ziua de 5 mai 2000, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe infractorul Marian Clită la 20 de ani de închisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu, în anii 80. În fața judecătorilor, Clită s-a apărat spunînd că nu a făcut decît să execute ordinele Securității.

La pachet cu el au fost condamnați șeful Miliției capitalei, colonelul Tudor Stănică și adjunctul acestuia, Mihai Creangă tot la cîte 20 de ani închisoare, din care Stănică nu a făcut nicio zi din motive medicale, iar Creangă a făcut doar jumătate din pedeapsă. Motivele medicale pentru care Stănică nu a făcut pușcărie era explicate chiar de el: „am avut pierderi de memorie, nu am recunoscut copiii, am ganduri negre, stare proasta, iritabilitate, insomnii mixte etc”. Rapoartele medicilor de la Spitalul clinic de psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia” relevau, la rîndul lor, că, „are dispozitie depresiva si preocupari pentru aspectele negative ale existentei”. Alt medic nota „nu poate numara corect, invers, de la 100, din 7 in 7” și că avea gînduri suicidare, dar „nu s-a sinucis pentru a proteja familia”
”Aspectele negative ale existenței” l-au salvat pe torționarul Stănică de la închisoarea bine meritată.
În baza unui decret de graţiere, rămas valabil din 1988, semnat de Ceauşescu, Clită a beneficiat de o amnistie de 10 ani din pedeapsă.
În 2008, asasinul disidentului – infractor înrăit de drept comun și fost turnător al Securității – a fost eliberat de după gratii în baza unui referat extrem de favorabil întocmit de comisarul-șef de Poliție Constantin Duvac, personaj extrem de controversat și un apropiat al lui Vasile Blaga, care, din poziția de ministru de Interne, l-a numit în 2005 directorul Direcţiei Cercetări Penale din Inspectoratul General al Poliţiei.

”Considerăm că prin comportamentul şi prin atitudinea cuviincioasă faţă de cadrele de poliţie şi faţă de ceilalţi arestaţi, deţinutul Clită Marian dovedeşte că regretă fapta comisă şi sunt premise pentru reintegrarea în societate, motiv pentru care propunem eliberarea sa condiţionată” scria Duvac în caracterizarea asasinului.
Foarte interesant de remarcat, deși Clită însuma peste 50 de ani de închisoare pentru diverse infracțiuni comise din 1981, procurorii nu au făcut recurs la decizia de eliberare a sa.
Procurorul general Laura Kovesi nu a avut, nici ea, vreo strîngere de inimă.
Doi ani mai tîrziu, eliberatul pentru purtare ireproșabilă Clită ucidea cu bestialitate o stewardesă daneză. Procurorii, judecătorii, milițianul Stănică, polițistul Duvac, Vasile Blaga, medicii de la psihiatrie sunt bine mersi, cu toții. Generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii interne în 1985, cel care a ordonat arestarea lui Gheorghe Ursu sub un pretext de drept comun, a fost bine mersi pînă la decesul din cauza naturale. Post-mortem, e plîns pe baze regulate de diverși admiratori din presă.

Sistemul funcționează perfect, la fel cum a funcționat și pe vremea comunismului, la penitenciarul Aiud, unde disidentul Iulius Filip nu a beneficiat de un raport măcar pe departe la fel de favorabil ca asasinul Marian Clită.
Cel care i l-a refuzat, Augustin Lazăr, e, pe mai departe, bine mersi, și el.
Laura Kovesi are, în sfîrșit, o strîngere de inimă și spune că Lazăr e pus la zid în scandalul Iulius Filip, ”pentru că și-a făcut treaba”.
Să amintim, în final, un panseu al scriitorului Ion D.Sîrbu, condamnat la închisoare în anii 50 pentru vina de a fi criticat o piesă de teatru comunistă:
„Victima este orice individ social care nu are posibilitatea să opteze, nici să se apere, nici să fie răzbunat. Călău ar fi orice funcţionar al puterii (neales liber de popor) care execută orbeşte ordinele de sus, fără să îi pese de răul sau păcatul pe care îl comite, nefiind răspunzător de crimele comise, neîncercând vreodată cea mai mică remuşcare sau căinţă.”
Vorbele lui Sîrbu sunt citate în raportul de condamnare a comunismului elaborat sub coordonarea lui Vladimir Tismăneanu acum cîțiva ani.
Tismăneanu e și el bine mersi. Tocmai a intrat, de ieri, în corul apărătorilor procurorului general: ”Augustin Lazăr simbolizează valorile societății deschise. Detractorii săi reprezintă forțele beznei, represiunii, infamiei.” (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. Tismaneanu e pui de tortionar. Tortionar la tortionar nu-i scoate ochii !… Tismaneanu face parte dintr-o banda organizata de tortionari(Iliescu, Basescu etc). Simpatia lui Volodia Tortionarul pentru Militianul Infect Augustin Lazar se explica.

 2. Cum bine spuneam, Norica Nicolai are problema la mapa profesionala. Augustalin Lagar e de-al nostru, urmasul lui Horea, Closca si puii de aur sau puii mei de gunoi securist ce sunt.

  • Acest mesaj NU apartine adevaratului Franklin ci, foarte probabil, unui individ retardat si frustrat, dupa cum probabil, lesne v-ati dat seama.

   • Adevăratul Franklin este o mizerie de postac securist prost arondat murdăririi blogului inpolitics.

 3. Gretos personaj acest Augustin Lazar,

  Lichelism politic din partea lui Iohannis si a camarilei.

 4. Vladimir Tismăneanu: Augustin Lazăr si claritatea morală
  DE MARGINALIA | 06.04.2019 – 19:03

  MARGINALIA
  PROCUROR
  AUGUSTIN LAZAR
  MORAL
  Vreau să fie bine înțeles. Consider că Augustin Lazăr are un moment în al sau trecut care nu a fost nu tocmai luminos.

  E un fapt și nu poate fi negat. Factual, în egală măsură, este că Augustin Lazăr nu a fost securist. Este absurd, rău-intenționat și lipsit de onestitate să pui semnul egalității între a fi fost membru, numit în virtutea funcției, deci nu voluntar, al unei comisii de liberare a unui deținut politic în anii 80 și a fi fost torționar, ofițer de securitate, ofițer MAI de penitenciar, ciripitor printre deținuți și alte asemenea oribile ocupații.

  Domnul Augustin Lazăr a deținut o funcție, suntem destui care știm ce însemna să fii procuror în acea perioadă. Poziția era una prin definiție ingrată dacă îți păsa de drepturile omului. Dictatura vorbea necontenit despre „legalitatea socialistă”, dar recurgea la cele mai înfiorătoare metode pentru a distruge persoana.

  Eroarea lui Augustin Lazăr a fost de a fi pus o semnătura automată asemeni milioanelor de semnături și adeziuni din epocă. O semnătura nefericită, mă grăbesc să o spun.

  Dar nu el l-a anchetat pe disidentul Iulius Filip, nu el l-a schingiut, nu el l-a condamnat. Să nu confundăm planurile, identitățile și culpabilitățile.

  Faptul că imunda campanie împotrivă procurorului general, omul care le stă că un os în gât infractorilor care au capturat puterea guvernamentală în România, este coordonată de oamenii securistului (colaborator sau ofițer) Felix și ai lui Ciripoi (SRS) este probă irefutabiilă că avem de-a face cu o mârșăvie.

  Una la fel de inflamată precum frica acestor jivine de justiția independentă. Așa văd eu distincția necesară la acest tulbure ceas istoric: Augustin Lazăr simbolizează valorile societății deschise.

  Detractorii săi reprezintă forțele beznei, represiunii, infamiei.
  Vladimir Tismăneanu

  • Care ar fi temerea jivinelor Felix si Ciropoi dupa ce au fost executate de Securitate? In locul lor muream cu zdrentele Securitatii de gat, dar asta ar fi insemnat sa-mi sar singur la gat.

   • Acest mesaj NU apartine adevaratului Franklin ci, foarte probabil, unui individ retardat si frustrat, dupa cum probabil, lesne v-ati dat seama.

    • Adevăratul Franklin este o mizerie de postac securist prost arondat murdăririi blogului inpolitics.

 5. Tismaneanu asta de la UTC a fost si continua sa fie un bou toxic! S-a dus ca musca pe kakat si a inceput sa biziie. Plesu, Liiceanu, Patapievici, Cartarescu, Tismaneanu sint fratii de singe ai tovarasului tortionar Lazar …

  • Cum ar spune Plesu, PSD actioneaza asemeni gruparii Yakuza, ah, acum stiti toti ca baiatul lui Plesu, drogatul cel mic, are tatuaj specific gruparii PSD, asta, Yakuza.
   Gunoaie securiste am fost, dar nebiodegradabile. Dainuim!

   • ba, tu iar bantui p-aci nedeclarat? iar ai scapat din chingi? nebun cretin… explica-te!

    • Acest mesaj NU apartine adevaratului Franklin ci, foarte probabil, unui individ retardat si frustrat, dupa cum probabil, lesne v-ati dat seama.

     • Adevăratul Franklin este o ghenă de securist prost, care postează doar pupături în fundul mafiei securisto-ceaușiste.
      Ne vrem țara înapoi!!!

 6. Adica dupa Tismenitki Volodea Augustin Lazar ar fi claritatea morala ? Ptiu, drace !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998