CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Acoperiții, într-un splendid cerc vicios

1 comentariu / 3402 vizualizări / 18 mai 2016

Așa a fost să fie. Două accidente fatale au descoperit vârful iceberg-ului. O societate acoperită, “de uz intern”, aparținând SRI și Hexi Pharma și o altă societate acoperită, cu puternice terminații externe, reprezentând o multinațională, Microsoft, care se presupune că aparține SIE. Nu era în plan să se întâmple așa. Dar, odată adevărul ieșit la iveală, atât cât a ieșit, acoperiții intră într-un veritabil cerc vicios. Splendid, din perspectiva spectatorilor. Să vedem, în cele ce urmează, în ce mod ar mai putea fi scoase castanele din foc și, mai ales, de către cine.
Nu o spun eu, o spune al doilea om în stat. Persoană extrem de bine informată. Călin Popescu Tăriceanu, pe bună dreptate, ajunge la concluzia că există indicii temeinice, conform cărora Hexi Pharma este o societate acoperită a SRI. Așa este. Nu sunt doar indicii. Este o certitudine. Așa se explică și de ce nu numai sistemul de sănătate, aproape în exclusivitate, a fost beneficiarul dezinfectanților “botezați”, ci și Serviciul Român de Informații, prin propriul sistem de asistență medicală. Aproape că nu mai sunt curios dacă, de pildă, spitalul SRI a primit și el dezinfectanți “botezați”. Probabil că da. Cinismul a mers extrem de departe. Până la toate teatrele de operațiuni în care își riscă viață militarii români, aprovizionate și ele, prin Ministerul Apărării, cu acest produs.
Cum s-ar putea explica, altfel decât prin statutul de societate acoperită-un statut legal, dar imoral și extrem de nociv –, faptul că, dintre atâția competitori pe piață, unul singur, Hexi Pharma, a câștigat toate bătăliile. Este clar că libera concurență a fost, în mod grav, distorsionată, SRI asigurând adjudecarea contractelor, rând pe rând, pe întreg teritoriul României. Și nu numai. Aflăm că s-a extins și în Bulgaria. Aflăm că dezastrul s-a extins și în Ungaria.
La fel stau lucrurile și cu Microsoft. Sau nu chiar la fel. Acolo, situația este ceva mai complicată. Dacă, în România, scandalul Hexi Pharma a explodat fiindcă, vorba lui Traian Băsescu, mulți dintre cei 40.000 de pacienți, care mor degeaba, sunt victimele produsului îndoit, în cazul Microsoft, respectiv al mega afacerii cu licențe, cutremurul a venit din altă parte. Această multinațională este controlată, între altele, la nivel mondial, de americani și de nemți. Între Statele Unite și Germania, în domeniul serviciilor secrete, mai concret, al supravegherii reciproce a liderilor politici, are loc un război pe cât de tăcut, pe atât de înverșunat. Mai ales de când Germania face un joc dublu în raport cu Federația Rusă. Așa că nu pun mâna în foc. Nu știu care parte, cea germană sau cea americană, a livrat documentele compromițătoare despre mega escrocheria Microsoft din România. Presupun că partea americană, dacă mă gândesc fie și numai la faptul că o parte din fondurile de campanie electorală ale cancelarului Angela Merkel au provenit de la Microsoft.
Ei bine, sucursala românească Microsoft este o afacere SIE. Și, la fel ca și în primul caz, economia funcțională de piață a fost făcută praf. Rând pe rând, instituțiile publice din Roamnia, ai căror șefi au fost mițuiți la diverse nivele și cu diverse sume de bani, au închiriat licențe la prețuri de multe ori mai mari decât cele livrate la liber, la bucată, pe internet. Escrocherie din care au fost sifonate circa 400 de milioane de euro. Numai de către partea română. Servicii, arondați ai serviciilor, funcționari publici și politicieni mituiți. Restul este câștigul “cinstit” al multinaționalei. În raport cu care atât americanii, cât și nemții se fac că plouă. Ei nu sunt, însă, la fel de indiferenți și în ceea ce privește funcționării publici și politicienii corupți din România. Și, aici, a intervenit atât războiul extern, cât și războiul intern dintre servicii. Oala minune a explodat.
Iar DNA este obligată să sape în continuare la afacerea Microsoft. Pur și simplu nu se mai poate opri. Aceeași situație și în ceea ce privește escrocheria Hexi Pharma. Emoția colectivă este mult prea mare, drama sistemului medical mult prea profundă pentru ca SRI să se mai mențină activ, cel puțin la acest capitol, în câmpul tactic al marilor Parchete.
Dar, dincolo de dimensiunea infracțională legată de marea corupție instituționalizată, dincolo de victimele Hexi Pharama, dar și de victimele învățământului românesc pe cât de traumatizat, pe atât de furat, nu mai poate fi blocată dezbaterea asupra legitimității serviciilor secrete de a deține, pe teritoriul României, societăți acoperite. Legea care le permite acest lucru este ticăloasă. Și extrem de periculoasă pentru ceea ce înțelegem prin liberă concurență și economie funcțională. Și, în orice caz, este generatoare de mare corupție. Știu exact ce spun. Am avut o inițiativă legislativă, făcută praf și pulbere de cârtițele din Parlament ale serviciilor secrete, prin care am încercat să aduc România în rândul lumii civilizate. Adică fără societăți acoperite pe teritoriul național. Mai trebuie încercat o dată. Și încă o dată. Și închisă, pentru totdeauna, această paranteză. Până când nu va fi prea târziu! (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu se va intampla nimic. De unde stiu? Din filmul american ARGO despre luarea de catre iranieni ca ostatici a corpului diplomatic din Ambasada SUA la Teheran – 63 de persoane. La un moment dat cineva din Departamentul de stat propune ” sa-l dam pe vagabondul asta” iranienilor la schimb cu ostaticii (sahinsahul Iranului refugiat cu un avion plin cu aur in SUA), iar altcineva ii raspunde – ”nu putem, pentru ca ceilalti vagabonzi care ne servesc ar intelege ca nu-i putem apara”.Brusc m-am luminat cum a ramas Basescu presedinte impotriva votului covarsitor impotriva lui la Referendum, dar si cum s-au falsificat alegerile din 2009, iar DNA nu a miscat un deget. Era ”vagabondul” lor si trebuia sa ramana in functie, sa inteleaga ceilalti vagabonzi care ii servesc pe americani ca pot fi aparati chiar impotriva vointei poporului lor. Printre ”vagabonzii” din Romania se numara si generali din servicii, care se hranesc bine merci din veniturile firmelor sub acoperire….americanii stiu, dar accepta asta ca o rasplata pentru serviciile lor, mai ales ca nu trebuie sa-i plateasca cu bani din trezoreria americana, ci din banii poporului roman.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998