CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Actiunea anti-revizuire

0 comentarii / 1673 vizualizări / 13 iunie 2013

Traian Basescu a anuntat, cat se poate de explicit, ca va face toate eforturile pentru a transforma in praf si pulbere intreg efortul vizand revizuirea Constitutiei. La care au participat si participa oameni politici, specialisti in drept constitutional, reprezentanti ai societatii civile si ai tuturor institutiilor interesate. Cum va proceda? Cum poate contracara USL actiunea sa?

Nu este pentru prima data cand persoana, care detine in mod ilegitim functia de presedinte al Romaniei, isi anunta intentia de a arunca in aer intreaga actiune de revizuire a Constitutiei. In urma cu circa o luna, el ne-a mai informat o data ca va proceda astfel. In aceasta saptamana insa, a facut-o extrem de explicit si foarte agresiv. Din nefericire constat ca am avut, suta la suta, dreptate atunci cand am sustinut necesitatea transformarii Parlamentului in constituanta si elaborarii unei Constitutii noi. Fiindca procedura revizuirii presupune o serie de constrangeri de care Traian Basescu va profita din plin.
Avand o marja mare de manevra, in special prin intermediul Curtii Constitutionale.

Este limpede ca Traian Basescu se impotriveste unora dintre modificarile aduse Constitutiei. Din cateva motive usor de descifrat. Sunt prevederi care, odata schimbate, ii miscoreaza umbrela de protectie sub care spera sa se ascunda dupa incheierea mandatului. Sunt alte prevederi care reduc posibilitatea reprezentantilor unor institutii de a actiona, in viitor, discretionar, protejandu-i pe protejatii lui Basescu si punandu-i in dificultate pe adversarii acestuia. Asemenea modificari se circumscriu unor garantii mai mari acordate drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, egalitatii de sanse intre aparare si acuzare in procesul penal, compozitiei si atributiilor CSM, atributiilor Curtii Constitutionale, puterii Parlamentului de a-si exercita controlul, precum si raportului dintre institutiile fundamentale ale statului.

Toate modificarile aduse la aceste capitole, dar si multe altele subtiaza posibilitatea ca Traian Basescu, pe parcursul ultimului an de mandat, sa utilizeze, in interes propriu, autoritatea si competentele unor institutii ale statului. Acestea nu vor mai putea fi, practic, butonate politic. Ceea ce inseamna ca, in ultimul si cel mai critic an dintre cei zece ai celor doua mandate prezidentiale, pozitia lui Traian Basescu va fi vulnerabilizata. In sensul imposibilitatii sale de a mai actiona ca presedinte jucator.

Acesta fiind motivul real pentru care el incearca sa dinamiteze intreg efortul dedicat revizuirii Constitutiei, mai trebuia doar ales pretextul. Iar pretextul, care a fost indelung si temeinic analizat in ultimele doua zile, este reducerea numarului de parlamentari si desfiintarea Senatului, care au format obiectul unui referendum de consultare a populatiei, organizat in conditii cel putin dubioase.

Dar cum va actiona in mod concret, dincolo de initierea unui nou referendum care are mai degraba un efect de natura psihologica? Va actiona prin intermediul Curtii Constitutionale a Romaniei. Acolo, reprezentantii regimului sau, prevalandu-se de un articol din actuala Constitutie, vizand conditiile revizuirii, vor incerca sa ciuruiasca intreg proiectul, beneficiind de avantajul unei majoritati politice, de care Basescu dispune in aceasta importanta institutie a statului de drept. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998