CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Actorul” Catoiu numit consilierul lui MRU. Serviciile incep sa guverneze la vedere?

0 comentarii / 2497 vizualizări / 14 martie 2012

Se întîmplă ceva ciudat în România. Personaje politice cu ștate vechi sunt împinse în spate exact cînd luau elan să sară și mai sus, iar locul lor e luat de figuri neașteptate. Cel mai adesea din serviciile secrete. Per ansamblu, pare că ”acoperiții” s-au săturat să stea în umbră și încep să iasă în prim plan, odată cu stupefianta numire a lui Ungureanu la șefia guvernului. Un proces care ar putea răsturna scena politică actuală cu susul în jos pînă la alegerile din toamnă și chiar după aceea.

Presa de azi titrează că premierul și-a luat consilier de imagine un actor de telenovele, în persoana lui Cătălin Cățoiu, cunoscut și pentru relația cu mondena Jojo ori pentru altele de același calibru. Ce ar putea face Ungureanu cu ajutorul lui ”Țeavă”, cum e cunoscut așa-zisul actor? Să învețe să plîngă la comandă, precum Băsescu, în direct la TV? Probabil că ironiile de acest tip nu vor conteni o perioadă.

Lucrurile ar trebui, însă, văzute dintr-un alt punct de vedere, din care se leagă mult mai logic.

Cătălin Cățoiu e actor în timpul liber.

În restul timpului, el este suspectat de foarte mulți ani de către apropiați a fi ofițer acoperit al SIE, calitate care i-a permis să facă trecerea, imediat după revoluție, de la statutul de angajat al televiziunii comuniste la cel de afacerist cu greutate într-un domeniu foarte sensibil, controlat la noi autoritar și neoficial de serviciile secrete: comunicațiile. Joaca de-a actorul de telenovele, de-a personajul monden, ar avea, se pare, doar menirea de a-i permite deplasări externe frecvente și nebătătoare la ochi.

Cățoiu este acționar și director la cîteva societăți extrem de importante importante în domeniul comunicațiilor, care oferă de la servicii de telefonie și IT la supravegherea televotingului TVR la Eurovision. Una dintre ele este Telefonet SRL, ori puternica TransTel Services, în al cărei acționariat se regăsește o altă societate tare din domeniu, Interactive Commtech Development SA, care i-a avut sau îi are între acționari pe influenții lideri sindicali Dumitru Costin și Matei Brătianu și care derulează afaceri beton cu SIE, STS, SRI, MAE, MAI sau cu Finanțele.

Alt acționar important al TransTel Services este Maria Nicolaescu, patroana firmei Geoasset, care a obținut concesiunea celebrului zăcămînt de la Budurești, pe care apoi i-a vîndut-o lui Sorin Vîntu. Cînd a fost arestat, anul trecut, Vîntu a declarat public că miza o reprezintă respectivul zăcămînt, evaluat la peste 10 miliarde de euro. „Eu sunt cel vanat, doar ca de data aceasta miza a crescut. Miza este zacamantul de zece miliarde de euro de la Budureasa. Ofiterii acoperiti de la Parchet vorbesc cu omologii lor de la Tribunal si sunt de acord – mandatul de arestare este sub masa”, a declarat Sorin Ovidiu Vintu in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti. Să mai spunem în treacăt că Maria Nicolaescu, partenera de afaceri a lui Cățoiu ori Vîntu are aproape 80 de ani.

Nu știm cu precizie și probabil nu se va afla niciodată dacă mondenul Cățoiu este ofițer acoperit al SIE. A-l declara însă un ”telenovelist” și a crede că aducerea lui la Palatul Victoria are motivații de imagine a premierului ar însemna o mare naivitate.

Nu e singurul exemplu. De la instalarea la șefia guvernului, Ungureanu pare foarte preocupat să își aducă o serie de foști colaboratori din SIE în palatul Victoria, o practică nițel cam neortodoxă în condițiile în care chiar și numirea ca premier a unui fost șef de serviciu secret a fost considerată exagerată.

Noul premier dă semne clare, totodată, că e decis să radă din funcții oameni importanți ai PDL, fără o minimă consultare cu partidul, lucru incorect, am spune, pentru că românii ies la vot pentru a desemna partidele care să-i guverneze și nu independenți ori cu atît mai puțin agenți ai serviciilor.

Se vede, de asemenea, că pedeliștii înghit tot mai greu deciziile și atitudinea lui MRU, dar o anume frică pare să îi rețină de la manifestări prea dure.

Marea întrebare, însă, nu e ce fel de relație va avea în viitor MRU cu PDL, partidul de guvernămînt. Ci, este ce fel de relație ar putea avea el cu actuala opoziție, în condițiile unor evenimente de-a dreptul stranii care se petrec.

Decizia de a participa, aseară, la ”Sinteza zilei”, adică de a călca în bîrlogul ”varanului” Felix, cel urît de moarte de actuala putere, este una istorică, fără teama de a exagera. Primit ca un mare amic, MRU a putut să se desfășoare aproape nestingherit, ba chiar să îl jignească ori ironizeze în cîteva rînduri de moderator, fără ca acesta să reacționeze în stilul tăios, specific.

MRU, din informațiile noastre, a refuzat pînă acum invitații similare de la B1TV, post apropiat de PDL. A mers, totuși, la postul lui Voiculescu. (Acel Voiculescu care se oferea, ieri, să întrerupă greva parlamentară doar pentr a-l ajuta pe MRU să scape de șantajul UDMR).

O decizie care, credem noi, ascunde multe și care anunță evenimente viitoare cel puțin spectaculoase. La ora la care MRU se relaxa în studioul unde pedeliștii nici măcar nu calcă, pe B1TV el era desființat de cuplul Ion Cristoiu – Anca Boagiu.

Și, important de menționat, în cadrul apariției la A3, MRU a scăpat, ca din întîmplare, informația că se conversează duios cu Victor Ponta, destul de des, pe teme importante ale guvernării, ceea ce premierului i se pare absolut normal.
Sigur că pentru el e normal, dar pentru liderul unui partid care, oficial, e în grevă parlamentară ca formă supremă de protest la adresa actualei puteri, nu e deloc normal.

Din acest punct de vedere, ”scăparea” lui MRU ar putea avea menirea de a-i crea probleme în partid și în alianță lui Ponta, unde precis nu toată lumea e la curent cu relația strînsă a celor doi.

La fel de bine, însă, ea – ca de altfel vizita la Antenă, în ansamblu – ar putea reprezenta începutul unei noi și frumoase prietenii între Ungureanu, Voiculescu, Ponta șamd, care să conducă, firesc, la ceea ce avansa Inpolitics recent ca ipoteză fierbinte: păstrarea lui MRU ca premier și în cazul cîștigării alegerilor de către USL. Pohta ce pohtește și Băsescu, la urma-urmei, și poate și anumite importante cancelarii externe.

Caz în care e inutil să ne mai mirăm de ce se înconjoară Ungureanu la Guvern de oameni ai SIE: ei sunt pregătiți să contureze o echipă puternică, care să stea la guvernare ceva mai mult timp decît s-ar imagina în acest moment. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998