CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Acum 7 ani, un mare consultant american ne avertiza: Statul paralel s-a generalizat în Europa de Est

0 comentarii / 2521 vizualizări / 11 ianuarie 2025

Bine de reamintit: în 2018, un reputat consultant politic american, sosit la București pentru un festival, avertiza într-un interviu asupra pericolului reprezentat de statul-paralel, nu doar în România, ci și în alte cîteva state est-europene. ”Știu că în multe țări central și est europene, în care am avut oportunitatea să lucrez, guverne care au abuzat de puterea lor au creat deseori sistemele unde există conducere sau actori într-un stat care au mult prea multă putere, și la discreție, ca să influențeze campaniile și politica, fie că atacă persoane sau altfel” spunea Dan Kenninen. A vorbit în van.

În interviul acordat la acea vreme Mediafax, Dan Kenninen declara că statul paralel este o problemă generalizată în țări din Europa Centrală și de Est, și că fenomenul poate distrage atenția cetățenilor, făcînd dificilă înțelegerea acestora a ceea ce este sau nu real.
Analistul, cu dese aparții la CNN sau FOX News, mai spunea că o mass-media liberă „care poate ajuta să disece, să investigheze ce se întîmplă cu adevărat, fie că e vorba despre corupție, despre elite din afaceri sau politicieni, este acea mass-media liberă care verifică guvernele, indiferent de ceea ce fac ele”.

”Este o provocare majoră și cred că e o perioadă importantă pentru democrațiile tinere peste tot în Europa Centrală și Europa de Est. În SUA suntem puși acum în fața acestei provocării, care cred că se aplică multor țări din Europa, cînd instituțiile sunt atacate iar oamenii simt că instituțiile lor, partidele lor politice, școlile lor, băncile lor, guvernele lor, nu mai lucrează pentru ei, devine foarte problematic atunci cînd simți că votul tău nu va mai conta în rezultat.

Așadar, unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl pot face partidele politice în formare este să nu fie timide în a spune oamenilor cînd instituțiile eșuează. Trebuie să spui clar că atunci cînd aceste instituții eșuează, atunci vom încerca să remediem situația. Însă, în cele din urmă, trebuie să le dai oamenilor speranță că participarea lor în democrație poate avea rezultate de îmbunătățire, într-o mai bună traiectorie, într-o mai bună direcție. Și deci, chiar dacă este tentant să guvernezi și să folosești politica și frica ca să stigmatizezi voturile timpuriu, cursul mai bun pe terme lung pentru democrații este să construiască pe aspirații și un mesaj și viziune clare pentru ce poate deveni această țară și va fi ca un stat liber, democratic” mai spunea analistul american.

Șapte ani mai tîrziu, din păcate, constatăm că au fost doar vorbe în vînt, care nu au rămas în urechile nimănui. Lucrurile au continuat să se degradeze exact pe direcția asupra căreia avertiza Kenninen, iar azi culegem roadele. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998