CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9681 RON UP | 1 USD = 4.6029 RON UP | 1 GBP = 5.8001 RON UP

Acuzatie incendiara: Ilie Sirbu, ofiter acoperit al Securitatii si complice la omor calificat

25 comentarii / 121419 vizualizări / 22 mai 2014

Senatorul Valer Marian, fost PSD, a înaintat azi Parchetului o plîngere penală incendiară împotriva liderului pesedist Ilie Sîrbu, pe care îl acuză că a fost ofițer acoperit al fostei Securități și că a fost implicat, în decembrie 1989, într-o acțiune care a dus la moartea a șase oameni, în timpul revoluției de la Timișoara.

Reproducem integral plîngerea către Parchet a senatorului:

Către

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

-Domnului procuror general Tiberiu Niţu

Subsemnatul Marian Valer, cu domiciliul în municipiul Satu Mare str. Mircea cel Bătrân bl C 26 ap. 19 judeţul Satu Mare, senator în Parlamentul României, ales în Circumscripţia electorală nr. 32 Satu Mare, Colegiul nr.1, CNP 1600802124052, vă înaintez prezenta

SESIZARE PENALĂ

solicitându-vă să efectuaţi cercetări faţă de numitul Sârbu Ilie, senator în Parlamentul României, având locul de muncă cunoscut în Bucureşti Calea 13 Septembrie nr.1-3 Sectorul 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii şi complicitate la omor calificat, prev. şi ped. de art.330 şi de art.187 alin.1 lit.f din Codul penal, cu aplic. art.37 alin.1 din Codul penal.

Motive:

În fapt:

Originar din judeţul Caraş-Severin, numitul Sârbu Ilie, poreclit „Părintele”, este licenţiat în teologie şi ştiinţe economice, absolvind Seminarul Teologic din Caransebeş şi Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara. În perioada 1976-1978, susnumitul a activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş, iar în perioada 1978-1981 a deţinut funcţia de director la acest seminar. În perioada 1981-1991, susnumitul a activat în calitate de consilier economic la Mitropolia Ortodoxă a Banatului din Timişoara. În perioada 1991-2001, susnumitul a derulat afaceri în domeniul comerţului, agriculturii şi morăritului, deţinând funcţia de director general la firma germană SC FANGMEIER AGRO-IMPEX SRL Timişoara .

Începând din anul 2000 şi până în prezent, numitul Sârbu Ilie a deţinut o serie de funcţii politice şi administrative de demnitate publică. Astfel, în perioada 1.01-31.12.2000 a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. În perioada 2001-2004 adeţinut funcţia de ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în Guvernul PSD condus de primul ministru Năstase Adrian. În 2004, în 2008 şi în 2012 susnumitul a candidat şi a fost ales senator în Parlamentul României în Circumscripţia electorală Timiş. Susnumitul este membru al Partidului Social Democrat şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PSD, iar actualmente deţine funcţiile de lider al Grupului parlamentar al PSD din Senatul României şi de membru al Biroului Permanent Naţional al PSD. În cursul anului 2008 susnumitul a deţinut temporar funcţia de preşedinte al Senatului României. Susnumitul este cunoscut drept tatăl europarlamentarului Sârbu Daciana, candidat pe lista Alianţei electorale PSD – UNPR – PC la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014 şi ca socru al actualului prim-ministru al Guvernului României, Ponta Victor, preşedintele Partidului Social Democrat.

În exercitarea atribuţiilor parlamentare, mi-au parvenit relativ recent, de la foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, informaţii de o gravitate deosebită din care se conturează săvârşirea de către numitul Sârbu Ilie, fost şi actual demnitar de rang înalt al statului român, a infracţiunilor de fals în declaraţii şi complicitate la omor deosebit de grav, astfel că atât în calitate de cetăţean cât şi în calitate de parlamentar am atât obligaţia morală cât şi obligaţia legală de a sesiza instituţiile abilitate, recte Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a efectua cercetările de rigoare:

I. În anul 1976 numitul Sârbu Ilie a fost recrutat ca informator în probleme „ culte – secte”, în reţeaua Direcţiei a I-a a Securităţii ( structură cu atribuţii explicite de poliţie politică), fiindu-i întocmit dosar Fond R ( reţea ) sub numele conspirativ „ Ovidiu Marinescu”. Ulterior, socrul său, care era colonel în Securitatea Statului, l-a recomandat Centrului de Informaţii Externe ( serviciul de spionaj extern) pentru a-l lua în pregătire în vederea trimiterii la post în străinătate.

Şeful grupei teritoriale Timişoara a Centrului de Informaţii Externe, colonelul Crişan Aurel, a primit ordin să se ocupe de pregătirea numitului Sârbu Ilie în vederea încadrării ca ofiţer acoperit în aparatul de informaţii externe al Securităţii Statului. În acest sens, colonelul Crişan Aurel l-a prezentat şi l-a recomandat elogios reprezentanţilor liniilor de activitate externă din Centrală, iar, după evaluarea şi testarea sa pe mai toate liniile şi spaţiile spionajului, susnumitul a fost stabilizat în legătura colonelului Nădejde Nicolae, care l-a predat apoi colonelului Găină Constantin, ambii făcând parte din UM 0544/102. Conform surselor, colonelul Nădejde Nicolae a fost implicat, împreună cu locotenent-colonelul Nica Sergiu, şeful UM 0544/R, colonelul Diaconescu Ion şi maiorul Vitescu Andrei ş.a., în operaţiuni de intimidare a unor persoane incomode politic din emigraţia română din Occident, asupra căror s-au realizat ori simulat atentate ( Nicolae Penescu, fondatorul Consiliului Naţional Român din exil – Franţa, Virgil Tănase, Şerban Orăscu şi Emil Georgescu, angajaţi ai postului de radio Europa Liberă, medicul Ion Şerban şi inginerul Rudolph Bruchner, foşti ofiţeri de Securitate, care au defectat la inamic, primul stabilindu-se în Elveţia iar al doilea în Republica Federală Germania.

În timp ce se afla în stagiu de formare ca agent ilegal clandestin al unei unităţi deplin conspirate a Centrului de Informaţii Externe al Departamentului Securităţii Statului şi îndeplinea funcţia de consilier al Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, numitul Sârbu Ilie a fost trimis în misiuni informative externe, dar şi de verificare şi acomodare în climat contrainformativ ostil, pe teritoriul unor state occidentale ( Elveţia, Anglia, Republica Federală Germania). Din documentele arhivate în dosarul operativ „GUGULANUL” de către colonelul Găină Constantin, fost ofiţer recrutor şi formator de agenţi clandestini în UM 0544/102 Bucureşti, menţinut în activitate şi după 1989, rezultă că ofiţerul deplin conspirat ( O.D.C. ) Sârbu Ilie a fost maşrutizat în anii 1984-1985 în Elveţia, pentru controlul referentului informaţii externe ( R.I.E.) Ciubotea Dan Ilie ( actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), care era profesor şi director adjunct la Institutul Ecumenic dela Bossey (Elveţia) şi profesor asociat la Institutul Ecumenic din Geneva şi Fribourg ( Elveţia ). În anul 1989 numitul Sârbu Ilie a fost trimis în Anglia având ca obiectiv crearea de relaţii de interes operativ utile susţinerii biografiei de acoperire sub care urma să fie naturalizat într-un spaţiu occidental.

Sub criptonimul „Ovidiu Marinescu”, numitul Sârbu Ilie a continuat şi colaborarea cu organele interne ale Securităţii Statului, furnizând un volum consistent de informaţii – note olografe – opisate în dosarul personal de informator, arhivat la Fondul „Reţea”. Fiind apreciat ca „informator valoros”, a fost preluat în legătura personală a adjunctului şefului Securităţii Judeţului Timiş, care l-a utilizat în mai multe probleme: „activităţi duşmănoase regimului politic desfăşurate sub acoperirea cultelor şi sectelor religioase”, „legături cu reprezentanţele străine”, „vest-germani”,ş.a.

Ofiţerul deplin conspirat Sârbu Ilie a fost în legătura colonelului Găină Constantin şi după evenimentele din decembrie 1989, inclusiv în perioada în care colonelul Găină a activat la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului de Interne . În perioada 1991-2001, când ofiţerul deplin conspirat Sârbu Ilie a deţinut funcţia de director general la SC FANGMEIER AGRO-IMPEX SRL Timişoara, colonelul Găină i-a valorificat noile posibilităţi informative asigurându-i pregătirea specifică de misiune şi pe perioada specializărilor efectuate în Germania ( în 1994 ). Totodată, susnumitul a fost folosit sporadic pentru cercetarea informativă a mediilor politice din România.

După încadrarea colonelului Găină Constantin la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, acesta i-a raportat şefului direcţiei, chestorul Ardelean Virgil, că l-a avut în legătură pe numitul Sârbu Ilie şi a solicitat aprobarea să-l menţină în contact operativ, cu înregistrare în evidenţa ofiţerilor acoperiţi ai DGIPI. În perioada în care numitul Sârbu Ilie a deţinut funcţia de ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltări Rurale în Guvernul Năstase, colonelul Găină Constantin a exercitat, inclusiv la solicitarea şefului DGIPI, un trafic de influenţă sistematic pe lângă numitul Sârbu Ilie, până la un moment dat, când după consultarea prealabilă a primului ministru Năstase Adrian şi a directorului SRI, Timofte Radu, susnumitul nu a mai dat curs intervenţiilor. Deranjat de refuz, chestorul Ardelean Virgil a deconspirat calitatea secretă a politicianului Sârbu Ilie, făcându-l astfel vulnerabil la influenţe şi presiuni, inclusiv faţă de un serviciu străin, în legătura căruia se afla şi Ardelean Virgil. După ce chestorul Ardelean Virgil a deconspirat existenţa dosarului operativ a numitului Sârbu Ilie, acesta a fost pus în dependenţă de forţele politice adverse şi folosit, ca agent de operaţiune clandestină, pentru dezbinarea şi slăbirea conducerii Partidului Social Democrat, respectiv pentru controlul politic şi manipularea stângii social-democrate .

Având în vedere că numitul Sârbu Ilie a completat şi semnat, cu ocazia investirii în funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, de ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi de preşedinte al Senatului României, precum şi cu ocazia depunerii candidaturii pentru Senatul României în anii 2004, 2008 şi 2012, declaraţii în care a consemnat că nu a avut calitatea de colaborator al Securităţii ca poliţie politică, consider că se impun a fi efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii, în concurs real,a unui număr de şase infracţiuni de fals în declaraţii, prev. şi ped. de art. 330 din Codul penal, cu aplic. art. 37 alin.1 din Codul penal.

Menţionez că dosarul respectiv mapa anexă cu informaţiile furnizate şi acţiunile realizate de numitul Sârbu Ilie au fost evaluate de Comisia Specială Tripartită (compusă din preşedintele Comisiei parlamentare de control a Serviciului Român de Informaţii, preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi directorul Secretariatului General de la SRI ) în anul 2004, când s-a stabilit regimul special şi destinaţia unor categorii de dosare excluse accesului, deşi nu mai privesc securitatea naţională, ori greşit încadrate ca fără legătură cu securitatea naţională.

II. În timpul evenimentelor sângeroase de la Timişoara din decembrie 1989, fără a avea sarcini în acest sens, din pur exces de zel, numitul Sârbu Ilie a raportat, de mai multe ori pe zi, legăturii sale operative ierarhic superioare din Centrul de Informaţii Externe tot ce afla şi avea în raza vizuală de observaţie din perimetrul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe . În data de 17 decembrie 1989, când, la ordinul şi exemplul personal al generalului Chiţac Mihai din Ministerul Apărării Naţionale, a fost declanşat foc de arme automate asupra populaţiei civile din Piaţa Catedralei, mulţimea s-a retras să se adăpostească în catedrală. Din propria iniţiativă, consilierul Mitropoliei, Sârbu Ilie, a închis şi a baricadat uşile catedralei astfel că mai mulţi oameni, care au încercat şi au sperat să se salveze în catedrală, au căzut seceraţi de gloanţe, înregistrându-se şase morţi şi zeci de răniţi.

Aflat în străinătate, la un congres ecumenic internaţional, Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, i-a comunicat numitului Sârbu Ilie, după represiunea armată din Piaţa Catedralei, să nu-l implice în deciziile şi acţiunile sale. Totodată, din centrala UM 0544/102, şeful colonelului Găină Constantin i-a ordonat acestuia să întrerupă imediat orice iniţiativă a numitului Sârbu Ilie, deoarece evenimentele în desfăşurare nu privesc ordinul său de misiune şi nici competenţele Departamentului Securităţii Statului, contravenind ordinului expres al şefului acestuia de neimplicare împotriva acţiunilor populaţiei.

Având în vedere înlesnirea către de numitul Sârbu Ilie a acţiunii de represiune armată împotriva populaţiei din Piaţa Catedralei din Timişoara în data de 17 decembrie 1989, soldată cu şase morţi şi zeci de răniţi, şi ţinând cont că, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redeschis dosarele privind evenimentele sângeroase din decembrie 1989, consider că se impun a fi efectuate cercetări faţă de susnumitul sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la omor calificat, prev. şi ped. de art.187 alin 1 lit.f din Codul penal

Menţionez că generalul Chiţac Mihai a fost condamnat definitiv în 2008 la 15 ani de închisoare şi degradare militară pentru infracţiunea de omor deosebit de grav, referitor la implicarea sa în reprimarea sângeroasă a manifestanţilor civili de la Timişoara în decembrie 1989.

În drept, îmi întemeiez sesizarea pe prevederile art. 223 din Codul de procedură penală rap la art. 330 şi art. 187 alin.1 lit.f din Codul penal, cu aplic. art.37 alin.1 din Codul penal.

Satu Mare, 22.05.2014 Marian Valer

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

25 Comentarii

 1. O JIGODIE ORDINARA, ca si GINERELE SAU ! SARMANA ROMINIE!!!

 2. Si ginerele dumnealui d-l prim ministru Ponta nu stia oare nimic despre cele relatate mai sus? Si daca stia nu e oare complice la tainuire?

 3. Dumnezeu nu bate cu bita, ci cu ginerele…

 4. După război, mulţi viteji s-arată.

 5. atat el cat si ginerele vin din familie de kgb=pcr/securitate sub acoperire la fel ca si Iliescu/nastase

 6. Ma intyreb oare de ce nu a spus asta ,autorul,sau de ce n-a facut sesizare la parchet acum 5,6,1….ani ,oare de ce.Cat priveste crimele ma asteptam sa-l vad cu cutitul in dinti si pistoale in maini,asa si-a pierdut din farmec.Cum bine spune cineva ,nu iese fum fara foc dar intai sa se cerceteze si pe urma sa se acuze.Despre Pontas e clar ca si el e securist atfel de ce s-ar fi casatorit cu fata lui…….BALIVERNE!

 7. Sotia lui Ilie Sarbu (mama „dnei Daciana”) este fiica fostului sef al securitatii la jud Sibiu. Securismul e traditie de familie.

 8. Ar fi fost sobolani daca nu era Ilici, asta i-a protejat. Astia l-au „facut” pe Ceausescu (nu ca l-as regreta) si criminalii ne explica ce si cum e cu democratia, adica ne-au luat de fraieri pe toti romanii. Normal ca nu le-a „placut” punctul 8 de la Timisoara.

 9. Eu vreau sa-l cred pe acest Waler Marian dar prea face pe justitiarul,el este cel mai sfant si apoi de unde stie el o serie de detalii ale actiunilor securitatii din Timisoara !? Numai cine a facut parte din sistem poate detine asemenea informatii asa ca eu il pun alaturi de orice securist.

 10. He…he!!! Il asteapta zile grele pe dl. „Copiuta Plastografu’ !
  Doamne-Ajuta!

 11. PSD-PSDR-PDL SINT URMASII PCR ,COLABORATOR CU KGB,…SCOLITI LA MOSCOVA SI IN DEC/89 AU APLICAT LOZINCA CE DE 25 DE ANI SE REPETA DE”:LA VREMURI NOI TOT NOI ” ,CONTRAR ART.8/TIMISOARA .. ASA CA TREBUE DATI JOS . POPOR ROMAN TREZESTE=TE . ..CA ALTFEL S MARE JALE !

  • Dupa parerea mea, este cel mai important CE ANUME FACE EL ACUM… INDIFERENT CE A FACUT INAINTE… numai ca acum cei ce s au capatuit cu japca si cu crima si cu ticalosia si cu nemernicia nu mai ies la vedere; stau ascunsi acolo unde le este bine si nu mai misca… iar daca misca insemna ca sint asigurati… ca nu li se intimpla nimic… sint intre garde de corp…
   eu nu inteleg cum de S A AJUNS LA ASA CEVA????

 12. O fi adevarat nu o fi Dumnezeu stie dar, Parchetul trebuie sa-si faca datoria. Nu ar fi rau ca si Marele Licurici sa se sesizeze. Zeci de ani Vocea Americii ne-a aratat calea cea dreapta (sic -ha-ha-ha ) si acum mai cu seama ca suntem tara NATO ,ar trebui sa ne scape de fostii securisti !!!! Ponta …ai si tu o pata pe constiinta !!! Cum te simti cand auzi cuvantul -CRIMA ?

 13. Ce cloacă politică ordinară !
  Rar când mai răsuflă ceva când se încaieră criminaliii ăştia între ei !
  Dacă ar fi executaţi nişte politicieni măcar câţi morţi au fost la Catedrala Timişoarei, poate că ceilalţi s-ar retrage de „bună voie”, dar aşa, continuă să distrugă România !

 14. cerem parchetului sa faca cercetarile de rigoare cat mai repede cu putinta pentru a afla adevarul adevarat.
  cand departamentul de stat al USA a declarat – fara echivoc – ca „romania este condusa de securisti si comunisti”, multora li s-a parut o mare gogomanie.
  iata cine este acest ilie sarbu=raspopitul !
  si ce fata are si ce ginere are ….. unde au ajuns …..
  AVEM TOATE MOTIVELE SA-L CREDEM PE CEL CARE SPUNE CELE DE MAI SUS: 1.ESTE UN OM DIN SISTEM; 2. ESTE DIN INTERIORUL PUTREDULUI P.S.D. CARE A DUS TARA LA RUINA PRIN BARONII LOR=HOTI DE TARA SI NEAM !
  BLESTEMATI SA FIE IN VECI !+

 15. DESPRE NICOLAE DE ZIMNICEA „PRIMUL MILIARDAR AL ROMANIEI” CARE A PRIMIT RECENT – PRINTR-O ORDONANTA DE URGENTA – UN PRET MIC LA ENERGIE, CE PARERE AVETI ROMANI ?
  PUTEA SA NU-I ACORDE ASA CEVA GINERELE SECURISTULUI – CRIMINAL – ALTUI SECURIST ?????

 16. […] inPolitics: ACUZATIE INCENDIARA: ILIE SIRBU, OFITER ACOPERIT AL SECURITATII SI COMPLICE LA OMOR CALIFICAT […]

 17. SA FIM SERIOSI… CAND AVEM DE DAT JOS SAU DE DENIGRAT UN OM VALOROS SI INCOMOD, DESIGUR, FABRICAM POVESTI DESPRE TRECUTUL LUI.SI IL FACEM SA INCERCE SA SE DISCULPE SI SA ADUCA DOVEZI IN FAVOAREA LUI PENTRU A DEMONTA ACUZELE.HARALAMB ZINCA SAU AGATHA CHRISTIE AR FI INVIDIOASA….

 18. Oare ? adica alaturi de Voiculescu si Abraham si-au indeplinit misiunile ? asta e motivul pentru care ei primesc pensii de de 20.000 lei si eu muncesc pentru 1 000 de lei / luna ?

 19. Nu stiu de ce se mai indoiesc unii de veridicitatea unor astfel de stiri. Stim bine cu totii (dar nu prea vrem sa recunoastem) ca au fost astfel de oameni, iar acum cand unul vine in fata si dezvaluie totul, se gasesc unii sa se „indoiasca”. Nu cumva sunt pusi sa bage „strambe” sau au facut si ei parte din sistemul Securitatii? Dupa 25 ani se descopera niste tortionari (batrani cocliti) pe care am vrea sa sa-i vedem in puscarie. Dar pe d-l Sarbu sau altii ca el cand ii vedem acolo? Cred ca unii dintre noi nu vom mai apuca sa mai vedem asta. „C-asa-i in tenis…” – vorba unuia (stim noi cine) – unii cu foloasele si altii cu ponoasele. Nu vedeti ca tot fostii nomenclaturisti, securisti sau odraslele lor sunt cei mai bogati si/sau cei mai de vaza politicieni? Concluzia este ca ar trebui sa-i dam jos ori prin vot (dar ma indoiesc – ca se fura la greu), ori printr-o noua revolutie (adevarata, nu furata)

  • asa este MIHNEA SINTEM PERFECT DE ACORD… IAR COMUNISTII ACESTIA – adica fostii – SI AU TRIMIS COPII IN CANADA AUSTRALIA AMERICA OCCIDENTUL APROPIAT SI DEPARTAT… SI FAC OFFSHOURI CU BANII DE LA ROMANIA NOASTRA… LUMINA…

 20. cine se aseamana se aduna

 21. Asteptam ca CSAT ,sa deconspire toti ofiterii acoperiti ai securitatii ,care in ultimii 25 de ani ,au participat la distrugerea ROMANIEI.rugam CAT MAI REPEDE SA FIE JUDECATI ACESTI TRADATORI AI INTERESELOR POPORULUI ROMAN.

 22. Cazul lui Sirbu Ilie dovedeste =””realitatea componentei Partidului Social Democrat ca un =”Partid'”= ineficient, nenecesar cetatenilor Romaniei, partrid, care corespunde unei +Mafia de Hoti”+ Dusman al Romanilor.!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998