CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevarata bomba din spatele candidaturii lui Melescanu

0 comentarii / 2908 vizualizări / 19 septembrie 2014

În ciuda declarațiilor aiuritoare ale unui personaj public, candidatura la președinție a lui Teodor Meleșcanu, directorul SIE, pe care acesta a recunoscut-o azi drept viabilă, ar putea aduce cu sine o premieră absolută, aproape de neimaginat.

Meleșcanu a declarat azi presei că va face un anunț oficial privind candidatura sa la începutul săptămînii viitoare, termenul limită de depunere a candidaturilor fiind marți, orele 24. Directorul SIE a lăsat să se înțeleagă că singura problema care ar rămîne de rezolvat ar fi strîngerea semnăturilor.

Imediat, a venit o altă declarație, din partea fostului director al SIE, Claudiu Săftoiu, pentru psnews.ro: ”Legea spune clar că cei care au activat în serviciile de informații ca și manageri ai acestora, lucrători, au interdicție în a activa în viața publică și de a fi aleși în urma unui vot pe o perioadă de cinci ani. Legea mi s-a aplicat și mie în 2012 când am fost nominalizat pentru președinția Televiziunii Publice trecuseră deja cinci ani două luni, ceea ce mi-a permis să ocup o funcție publică. Sper ca domnul Meleșcanu să cunoască foarte bine legea și să nu intre în aceeași vrie legislativă în care s-a aflat predecesorul domniei sale, Mihai Răzvan Ungureanu, când din biroul de director SIE a ajuns în mai puțin de o lună premierul României”.

O declarație aiuritoare, cum spuneam, care dovedește că Săftoiu a trecut prin SIE ca gîsca prin apă.

În fapt, nu numai că nu există asemenea prevederi precum cele invocate de Săftoiu, decît într-un proiect de lege uitat prin fișetele parlamentului, dar, mai mult, sunt șanse mari ca Meleșcanu să nu poată fi obligat de lege nici măcar să demisioneze înaintea alegerilor, probabil o scăpare din vedere a legiuitorilor.

Asta pentru că art.15 din legea de funcționare a SIE stipulează că ”Personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora”.

Numai că Meleșcanu, în calitate de independent, nu are nicio legătură cu activitatea de partid.

O singură prevedere,din Legea 51/1991, a siguranței naționale, de la art.26, ar putea ridica unele probleme: ”salariații organelor de informații și ai celor cu atribuții în domeniul siguranței naționale nu pot face parte din partide sau din alte organizații cu caracter politic ori secret și nu pot fi folosiți în scopuri politice”.

Numai că și aici, trebuie spus, formularea ”folosiți în scopuri politice” e discutabil dacă se poate aplica și în cazul candidaturii lui Meleșcanu.

Contactat de Inpolitics, președintele comisiei SIE, deputatul PNL Mihăiță Calimente, este de acord că am putea asista la o premieră: ”Într-adevăr, așa cum sunt prevederile din legislația actuală, e posibil ca dl.Meleșcanu să nu fie nevoit să demisioneze din funcție înaintea alegerilor, ci doar să opteze ulterior, în cazul în care va fi ales, pentru una dintre cele două calități. E o situație care, bănuiesc, nu a fost luată în calcul la momentul elaborării legilor actuale. În parlament există un proiect de lege în care există interdicția pentru șefii de servicii de a intra, timp de cîțiva ani, în politică, eu însumi am introdus acel amendament, inițial era vorba de cinci ani, apoi au rămas doar trei, dar, finalmente, legea a rămas abandonată, astfel că prevederile nu se aplică”.

Acum doi ani, a izbucnit un scandal de amploare după ce Inpolitics a evidențiat că desemnarea ca premier a directorului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, era ilegală atît timp cît acesta nu demisionase în prealabil din funcție.

Numai că, în cazul lui, situația era diferită: un premier desemnat – deci nu neapărat validat – deja desfășoară activități politice din moment ce negociază cu partidele politice formarea unui guvern, ceea ce intra automat sub incidența legii. Finalmente, MRU a fost nevoit să demisioneze. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998