CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevarata fata a domnului Daniel Morar

0 comentarii / 1337 vizualizări / 3 iunie 2012

Seful DNA este extrem de activ in unele situatii si extrem de pasiv in altele. Coincidenta face ca zona unde procurorii DNA se pun in miscare cu promptitudine, as spune chiar cu frenezie, este plasata pe terenul adversarilor regimului Traian Basescu. Si tot printr-o coincidenta la fel de stranie, atunci cand este vorba de protejatii acestui regim, DNA, condus de Daniel Morar, este cu mainile legate. Care este adevarata fata a acestui “campion” al luptei anticoruptie? Daniel Morar cel adevarat este atunci cand loveste la comanda politica? Sau atunci cand protejeaza, tot la comanda politica?
Avem nevoie de mecanisme eficiente de contracarare a coruptiei. Mai mult decat oricand in istoria recenta. Pentru ca, mai ales in ultimii ani, criminalitatea economica s-a institutionalizat. Si s-a diversificat, intr-un mod de neimaginat in trecut. S-a institutionalizat si s-a consolidat intrucat in cele mai periculoase grupuri de crima organizata participa, de regula, asa-zisi oameni de afaceri, politisti, judecatori, procurori, oameni politici, inalti reprezentanti ai administratiei publice. Deseori firele conduc la varf. Si, uneori, asa cum se intampla in cazul Rosia Montana sau al altor posibile exploatari aurifere, la varful varfului. Si s-a diversificat aceasta actiune de sifonare organizata si criminala a banilor publici, pe de o parte prin aparitia fondurilor europene din ce in ce mai consistente si, pe de alta parte, prin efectele descentralizarii, care creeaza fonduri financiare din ce in ce mai mari si mai tentante pentru reprezentantii autoritatilor locale.
Cum s-a adaptat DNA, condus de Daniel Morar, la evolutiile din ultimii ani, care coincid, istoric vorbind, cu perioada in care regimul Traian Basescu a functionat si functioneaza? Oricat de generosi am incerca sa fim, nu observam vreo evolutie pozitiva in modul in care DNA raspunde acestor provocari. Este adevarat ca, statistic vorbind, exista mai multe dosare de cercetare penala pe teme de coruptie decat oricand. Vorba doamnei Kovesi, in Raportul pe 2010. In anul respectiv, s-au aflat pe rolul procurorilor, inclusiv al celor de la DNA, patru milioane de cauze penale. Unul din cinci romani, incluzand aici si nou-nascuti si octogenari, este un prezumtiv infractor. Conform procurorilor. Dar, dincolo de acest aspect statistic, spectacolul este neschimbat. Arestarile sunt tele-arestari, procurorii cer, invariabil, prelungirea ridicarii libertatii cetatenilor presupusi infractori la perioada maxima, anchetele au loc numai in beci sau numai la Parchet, niciun procuror nedeplasandu-se pe teren si, de cele mai multe ori, opiniei publice i se ofera spectacole. Parca este un facut. De cate ori apar echipele de la DNA, insotite de mascati si dube, in zona sunt prezenti si jurnalistii. Care, anterior sau imediat dupa asta, primesc si probe mai mult sau mai putin concludente din dosar. Din niste dosare, de cele mai multe ori, gaunoase. Dar asta se intampla cu adversarii regimului.
Unde sunt anchetele DNA impotriva lui Sorin Blejnar si a grupului sau infractional? Unde sunt anchetele DNA impotriva doamnei Elena Udrea, care a calcat pe bec cu fondurile europene si nu numai? Unde sunt anchetele DNA vizand incredintarea preferentiala de catre aceasta doamna a unor contracte in valoare de cel putin un miliard de euro? Unde? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998