CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Adevarata ”hiba” a investitiilor supervizate de servicii: multi militari, prea putini civili

8 comentarii / 3891 vizualizări / 15 aprilie 2022

Scandalul produs de informația că guvernul Ciucă a dat o OUG prin care SRI și SIE vor superviza investițiile străine în România e umflat exagerat, de data asta guvernanții neavînd nicio vină și nici măsura nefiind abuzivă, cum pare. România a trebuit să se conformeze unei decizii europene, la fel ca restul statelor. Nu faptul că SRI, SIE, Armata și Internele vor avea un cuvînt de spus privind investitorii străini e problema – fiind o decizie logică și de bun simț – ci un alt element, unde guvernul Ciucă se distanțează de cererile UE: au cuvîntul mulți militari, puțini civili.

Prin OUG aprobată ieri se înfiinţează Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), din care SRI şi SIE vor face parte ca invitaţi permanenţi şi, la cererea CEISD, vor da avize pentru investiţiile străine din afara UE.

Scopul acestui demers al guvernului este analiza prealabilă a riscului de afectare a ordinii publice și a siguranței naționale de către anumite investiții străine.
Ceea ce nu e un lucru rău, în sine.

Bun sau rău, însă, nu e o inițiativă a guvernului român, ci consecința unei decizii europene din 2019 (Regulamentul 2019/452) care va trebui implementată în toate statele, în virtutea faptului că investițiile străine directe aparțin domeniului politicii comerciale comune.
De altfel, nu doar că fiecare stat va face propriile verificări de securitate a investitorilor din afara UE, dar va trebui să transmită informațiile obținute și celorlalte state europene, drept ajutor. Nicio dispoziție din regulament nu restrânge dreptul fiecărui stat membru de a decide dacă dorește sau nu să examineze o anumită investiție străină directă în cadrul prezentului regulament. În egală măsură, investitorii banați au dreptul la contestații.

Domeniile sensibile în care statele trebuie să fie vigilente cu investitorii străini țin de infrastructura din domeniul energiei, al transporturilor, al apei, al sănătății, al comunicațiilor, al mass-media, al prelucrării sau stocării datelor, infrastructura aerospațială, infrastructura din domeniul apărării sau infrastructura electorală ori financiară, asupra instalațiilor sensibile, precum și asupra terenurilor și proprietăților imobiliare, esențiale pentru utilizarea unei astfel de infrastructuri etc.

Elemente importante în analizele de risc:
dacă investitorul străin este controlat direct sau indirect de guvernul unei țări terțe, inclusiv de organisme de stat sau de forțele armate ale acesteia, inclusiv prin structura de proprietate sau prin finanțări semnificative; dacă investitorul străin a fost deja implicat în activități care afectează securitatea sau ordinea publică într-un stat membru; sau dacă există un risc serios ca investitorul străin să desfășoare activități ilegale sau infracționale.

Toate aceste elemente fac corectă și îndreptățită – de această dată – implicarea serviciilor secrete, a Poliției, Jandarmeriei ori a armatei în avizarea investițiilor străine.

Unde a zbîrcit-o guvernul român e la pierderea pe drum a actorilor civili.
Pentru că regulamentul european spune că statele membre trebuie să ia în considerare ”informațiile relevante primite de la operatorii economici, organizațiile societății civile sau partenerii sociali, precum sindicatele, în legătură cu o investiție străină directă de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică”.

Ori, membrii CEISD vor fi reprezentanţi ai prim-ministrului, Consiliului Concurenţei, Secretariatului General al Guvernului şi ai ministerelor: Economiei, Turismului, Transporturilor, Digitalizării, Finanţelor, Apărării, Afacerilor interne, Externe, Sănătăţii.

Societatea civilă, cam lipsă la apel. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. E plină România de „investitori“ evrei care dau tunuri după tunuri şi apoi, chiar condamnaţi penal în România (deşi, de regulă, îi protejează şi Justiţia română), primesc protecţie absolută în statul Israel, care nu vrea să îi extrădeze (Elan Scharzenberg şi Sorin Shmuel Beraru sunt doar două vârfuri vizibile ale „icebergului“, ca fenomen).
  Pe de altă parte SRI are mai multe acorduri de colaborare cu Mossad-ul, primul fiind semnat pe ascuns în 1992, la Tel Aviv (într-o cameră de hotel), al doilea parteneriat, încheiat în timpul unei vizite a premierului Radu Vasile în Israel, fiind comunicat şi public.
  Cei mai mulţi afacerişti penali evrei din România sunt sub protecţia Mossad sau chiar creaţia acestuia (o spun şi istoricii evrei ai serviciilor lor secrete), trimişi prin lume la produs bani pentru statul evreu, care le taxează câştigurile (sau le ia mai tot, dacă sunt agenţii Mossadului), în timp ce în România nu prea raportează profit ca să nu fie impozitaţi, scoţând banii pe „cheltuieli“ externe.
  Cum să se opună atunci SRI capitalului toxic evreiesc, dacă e partener al Mossad?

  • Cum le știi tu Cornele Dan Niculae, pe toate! Păi, obsedatule ce ești, ăsta este scopul supervizării investitorilor de către serviciile voastre. Ce credeai? Că faci tu niște dezvăluiri și cade lumea pe spate. Nu tu spui că noi avem cei mai mulți bani din lume? Investițiile alor noștri trebuie protejate și atunci am luat măsuri de protejare.

   • Suntei niste paraziti daunatori! Si voi si slugile voastre.
    Inghiti-v-ar pamantul nesatuilor.

 2. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 3. si-au luat scuza ca „mushchiu meu minte nu are”

 4. LGBTistii ăștia ce conduc UE și-au dat cu stângul în dreptul în cazul Ro. Pai in Ro multe privatizari s-au făcut direct în patrimoniul altor state UE. Fără sa mai punem la socoteala ca mulți „investitori” sunt în fapt agenți străini acoperiți veniți la furat în Ro. Se urmărește in fapt capitalul rusesc care mai dădea de munca la câteva mii de romani. În timp ce securiștii au dus și ascuns în afara Ro banii furați de la gura romanilor, de care se folosesc evident străinii, rusii au adus capital și au dezvoltat diverse afaceri care au crescut PIBul. Și uite asa rușilor le vor lua locul hoții de teapa celor de la Bechtel sau care a distrus uzina ARO iar romanii vor rămâne tot mai săraci. Sa se sature de dragul Vestului și demohoția lui!

 5. Romania NU TREBUIE sa se conformeze si nici sa se plieze pe deciziile altora, fie ele europene sau americane! Romania e Romania si ar trebui sa-si vada interesul!
  Cretinismul acestei OUG va fi demonstrat imediat: orice va veni din USA sau Marea Britanie, va fi acceptat… NIMIC – dar absolut NIMIC – venit din alta sursa (fie aceasta Turcia, China etc. etc…) nu va trece de SRI sau SIE!
  Mitocanii astia – de cica ne protejeaza interesele – ar trebui sa aiba CURAJUL sa isi asume izolarea Romaniei si sa recunoasca ca sunt slugile altora, recunoscand “ORDINELE” primite!… Spuneti si recunoasteti – cu subiect si predicat: CHINA ESTE PE LiSTA NEAGRA! TURCIA ESTE PE LISTA NEAGRA! RUSIA ESTE PE LISTA NEAGRA!
  Toti aia care ameninta SUPREMATIA SUA SUNT PE LISTA NEAGRA!… asa ca hai nu mai mimati ca “avem relatii diplomatice, de prietenie”, cu aceste state!
  SUNT PE LISTA NEAGRA!!! – ca de n-ar fi asa, nu aparea OUG-ul cu pricina!
  Daca cretinii de au “pritocit” aceasta ordonanta isi imagineaza ca turcii, rusii si chinezi sunt la fel de tampiti si retarzi ca ei – si nu au realizat ca actul normativ este indreptat impotriva lor – ar trebui sa se mai gandeasca si “sa faca bine sa vina cu bani de acasa” sa acopere pagubele ce ni le vor crea!
  Recunoaste-ti si asumati-va!
  DA!… Rusia este pe lista neagra! China este pe lista neagra! Turcia este pe lista neagra!
  Rupeti relatiile diplomatice, mai mincinosilor ce sunteti!… macar sa stim si noi, fraierii de rand, cu cine jucati!
  In orice caz, nimic nu poate JUSTIFICA aceasta mizerie de OUG, decat SLUGARIREA unor venetici!
  Cand – vorba lui Drula (“ Q: Ați primit vreo sugestie politică de la domnul Hellvig?
  C.D: Nu pot să vorbesc despre discuții private.”) – SRI este la mana cui este (“De la politicianul Eduard Hellvig. Înainte să devină directorul SRI, e un politician al PNL, creatorul proiectului Iohannis încă de la Grivco și un om care a influențat politica din România în ultimii ani.”)… mai crede cineva ca acest OUG este dat in interesul Romaniei!?
  NICIDECUM!!!
  Dupa ce ne-a vandut Iliescu, dupa ce ne-a vandut Basescu, i-a venit randul lui Hellvig sa ne vanda – ca numai un tampit si-ar putea imagina ca Iohanis ne conduce!
  Domnule Iacob… stiti de ce este gresita aceasta OUG!?
  … pentru ca acelasi servicii (aka Helvig) a avut grija SA SE OPUNA – in continuare – PROIECTULUI DE DEMITALIZARE A SRI!
  Cat timp SRI ramane o structura, la CHEREMUL
  UNUI CIVIL, nicio institutie din sistemul de forta NU AR TREBUI sa aiba dreptul de a decide cine are dreptul sau cine ar trebui sa investeasca in Romania!
  In cretinismul si modul mincinos in care suntem condusi, ni s-a spus ca vom avea independenta energetica, inclusiv prin dezvoltarea reactoarelor de la Cernavoda… Domnilor MITOMANI! De ce nu spuneti ca tehnologia CANDU (aia cumparata de Ceausescu de la canadieni) a fost achizitionata de chinezi?! De ce nu ne anuntati ca excluzand China – via OUG inventata prin SRI – proiectul CERNAVODA VA FI INGROPAT!? Aveti curajul, VANZATORILOR DE TARA, PLAGIATORILOR, HOTILOR SI NEMERNICILOR ce sunteti si, spuneti-ne verde-n fata, ca tot am intrat in Saptamana Mare:
  DA, V-AM VANDUT!

 6. Structurile NU mai sunt ale Romaniei si romanilor de foarte mult timp!
  Ba mai mult, prostia din structuri a nascut monstri.
  Sa raspunda serviciile si politia la: De Ce se foloseste tehnologie ilegala, fara acoperire legala in dreptul intern si in dreptul UE, de supraveghere individuala in timp real a oamenilor, inclusiv la nivelul gandurilor?
  Operatorii stau pe monitoare si vad inclusiv unde se uita subiectul tinta si tot ce gandeste on real time. Softurile respective,cumparate din afara unde sunt de asemenea folosite, sunt ilegale, nu pot sa fie folosite si valorificate legal, dar cine-i verifica cumva pe cei care practica asa ceva, pe bani publici? Asa sunt monitorizati, dusmani politici, oameni de afaceri, toti cei care sunt incadrati ca dusmani ai sistemului. Foarte multi nu au habar si nu vor cunoaste vreodata adevarul.
  Sistemul sa inteleaga faptul ca legile, Constitutia si dreptul UE sunt si pentru toti lucratorii din politie si servicii, iar abuzurile ilegale si folosirea chiar a unor arme cu energie dirijata, prin impulsuri electromagnetice, este Terorism de Stat!

  Il avem doar pe Dumnezeu, in rest nimic

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998